Головна » 2011 » Вересень » 8 » Як попередити монополізацію земель?
13:42
Як попередити монополізацію земель?
Відповідно до Проекту Закону України «Про ринок земель»

заборонено надмірну концентрацію земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності однієї особи, що дозволить попередити монополізацію земель як ресурсу людського та економічного розвитку у сільській місцевості. Максимальні площі земель у власності однієї особи дозволятимуть вести ефективне товарне виробництво і не призводитимуть до значного обмеження доступу інших учасників земельних відносин до землі як основного засобу виробництва:


Максимальні площі прийняті відповідно до рекомендації наукових установ Національної академії аграрних наук України щодо оптимальних розмірів господарств і становлять для:
Полісся – 1500 гектарів;
Лісостеп – 1750 гектарів;
Степ, Степ посушливий, Сухий степ – 2100 гектарів;
Карпатська гірська область – 900 гектарів;
Кримська гірська область – 1100 гектарів.
Довідково:
Практика встановлення граничних розмірів сільськогосподарської земельної власності є загальноприйнятною у країнах Європейського співтовариства. Наприклад, гранична норма власності у Франції складає 125 га, Данії – 130 га, Румунії – 200 га, Іспанії – 250 га, Угорщині – 300 га, Польщі – 500 га.
У Південній Кореї після проведення земельної реформи, спрямованої на обмеження кількості гектарів в одних руках, у володінні одного суб’єкта може бути не більш як 3 гектари в агрозоні та 10 гектарів – поза агрозоною.
В Японії - не більше 3 гектари, для Хоккайдо встановлено значно більшу норму – до 12 гектарів.
В Данії, навпаки, не вітається подрібнення ділянок. Там вважають, що сільгоспвиробництво доцільно вести на площі понад 30 гектарів.
У Бразилії діє гнучка система обмежень за розміром землеволодінь залежно від регіону країни. Тут існує поняття стандартної земельної ділянки. Виняткове право визначати та змінювати її розмір для кожного окремого району (адміністративної одиниці) країни належить державній установі – Національному інституту аграрних реформ.
У світовій практиці має місце як пряме обмеження (по площі), так і фактичне.
У США, наприклад, для фермерів обмежується загальна сума підтримки, за рахунок чого розширення землекористування понад 800 га втрачає економічний сенс.
За матеріалами Земельної спілки України
Переглядів: 712 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100