Головна » 2011 » Червень » 10 » Керівники господарств обмінялися досвідом
14:00
Керівники господарств обмінялися досвідом
Відбувся практично-теоретичний семінар з питань завершення комплексу робіт по догляду за посівами, літньо-табірному утриманню худоби та заготівлі кормів. В роботі семінару взяли участь голова райдержадміністрації В.С.Бондарчук, голова райради Б.О.Ходаківський, перший заступник голови райдержадміністрації, начальник управління агропромислового розвитку РДА П.І.Пилипчук, керівники сільськогосподарських підприємств, агрономи та зоотехніки, відповідальні працівники управління агропромислового розвитку РДА, ветмедицини та
 інспекції захисту рослин
.

На буряковому полі СВК «Ружинський»  відкрив семінар голова райдержадміністрації В.С.Бондарчук. Він звернув увагу присутніх на те, що наш район провів весняно-польову кампанію найкраще в області. Найбільше посіяно ярої пшениці, цукрового буряка, гречки й інших культур, на що звернуло увагу обласне керівництво. Зараз необхідно зосередитись на галузі тваринництва. Вся худоба має постійно перебувати на свіжому повітрі. Потрібно використовувати пасовища, хоча не у всіх господарствах є така можливість.
Про своє господарство, стан посівів поінформував присутніх керівник СВК «Ружинський» О.Ф.Колібаба. Він наголосив на тому, що кооператив проводить весь комплекс робіт за свої власні обігові кошти.
– Цьогоріч весна була сприятлива для вирощування сільськогосподарських культур. Трудівники господарства успішно справились з комплексом весняно-польових робіт і зараз проводять догляд за посівами, – розповів Олександр Феодосійович. – У цьому році цукрові буряки посіяні на 115 гектарах. Це трудомістка культура. На сьогоднішній день уже вкладено 7,5 тисяч гривень на кожен гектар. Уже розпочали заготівлю кормів. У нас є прекрасні поля, зайняті люцерною та конюшиною. Тваринництвом займаємось предметно, тому потрібно заготовити вдосталь кормів. Кожного дня господарство продає понад 8 тонн молока. Здебільшого за рахунок тваринництва проводимо інші сільськогосподарські роботи.

На Бистрицькому полі учасники семінару оглянули посіви
озимої пшениці та кукурудзи. Інформацію надав керівник СФГ «Україна» А.М.Шокал. В цьому господарстві сільські трударі також працюють без інвесторів. Тут утримують понад 800 голів ВРХ, 200 свиней та 60 коней. Всі роботи виконані вчасно.
Начальник інспекції захисту рослин О.Д.Огійчук ознайомив учасників семінару з препаратами, які потрібно застосовувати, щоб захистити посіви від шкідників та хвороб.
У Бистрицькій філії ТОВ СП «НІБУЛОН» учасники семінару ознайомились з роботою тваринницького літнього табору. Керівник філії І.В.Сорока розказав про структуру посівних площ, які культури вирощують, заготівлю сіна тощо. Тут також утримується понад 800 голів ВРХ та 4 тисячі свиней. Зоотехнік відділення І.П.Лабунський поділився планами про створення неподалік літнього табору культурного пасовища.
Заступник начальника управління ветеринарної медицини в Ружинському районі О.П.Бернадович наголосив на важливості літніх таборів для оздоровлення тварин та дезінфекції тваринницьких ферм у літній період. Цього ж дня в рамках роботи семінару керівники та спеціалісти побачили, як вирощують озиму пшеницю на полях ТОВ «Новофастівське».
– На цьому полі ви бачите посіви озимої пшениці «Миронівська-65», – підкреслив заступник директора І.В.Винник. – Поверхнева підготовка ґрунту розпочиналася відразу після жнив. Попередник – ярий ячмінь. У нашому господарстві обов’язково по всіх стернових попередниках вносимо від одного до півтора центнера селітри. Також під час протруєння насіння обов’язково застосовуємо один препарат проти хвороб, а другий проти шкідників. – Характерно, що це поле засівалось пізніше за оптимальні строки, і ці посіви виглядають краще.
На полях СФГ ім. Мічуріна учасники семінару побачили прекрасні плантації цукрових буряків. Як говорили між собою керівники та спеціалісти, зараз, це найкращі цукрові буряки в районі. Також в СФГ ім. Мічуріна оглянули поля озимої пшениці та ячменю. Керівник господарства В.І.Пилипчук детально розповів присутнім про створення господарства на базі безперспективного бригадного села, якому пророкували швидкий розвал. Та обставини склалися так, що господарство і село живуть і розвиваються навіть за нинішніх складних економічних умов. Також прокоментував технологію вирощування цукрових буряків, підготовку ґрунту під посів, підживлення та застосування препаратів захисту від хвороб та шкідників.
З поля учасники семінару перемістилися на тракторний стан СФГ ім. Мічуріна, оглянули кормозбиральну техніку та ферму господарства.
Пленарна частина відбулась у Зорянському будинку культури. Про завершення комплексу весняно-польових робіт, організацію робіт по догляду за посівами, літньо-табірне утримання худоби та заготівлю кормів в сільгосппідприємствах району доповів присутнім перший заступник голови райдержадміністрації П.І.Пилипчук. Підсумував роботу семінару голова райдерж- адміністрації В.С.Бондарчук.
Протягом усього семінару, що проходив на полях, фермах, тракторному стані побував позаштатний консультант компанії, яка проводить дослідження діяльності фермерських господарств в регіонах, з метою подальшого їх інвестування, американський представник Роберт Хоманс. Була присутня на семінарі і виступила на пленарному засіданні менеджер проекту з інвестування фермерських господарств Олександра Бородіна.
В американського гостя я взяв коротке інтерв’ю.
– Пане Хоманс, які Ваші враження від побаченого, Ви побували в багатьох країнах світу і добре знаєте, як працюють фермери у США та Західній Європі, що можете сказати про Україну?
– Я дуже вражений Вашим містечком, його розташуванням, українською природою. Це одне з красивих місць, які я відвідував в Україні. Вчора дивився на карту і подумав про те, що тільки чотири країни існують у світі, які мають таку землю. Це Америка, Бразилія, Аргентина і Україна. Я не бачу жодних причин, щоб врешті решт, Україна не змогла піднятися до такого рівня розвитку, ефективності сільськогосподарського виробництва, як США.

Василь КОПАЧ


Переглядів: 654 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100