Головна » 2011 » Вересень » 8 » Освіта – приорітетна сфера духовного і культурного розвитку суспільства
13:48
Освіта – приорітетна сфера духовного і культурного розвитку суспільства
Конференція освітян щодо результатів розвитку загальної середньої та дошкільної освіти за минулий навчальний рік та визначенню завдань на 2011-2012 навчальний рік відбулася 29 серпня. У роботі засідання взяли участь голова районної державної адміністрації В.С.Бондарчук та голова районної ради Б.О.Ходаківський.

Як розповів начальник відділу освіти РДА В.Г.Федорчук, сьогодні освіта району характеризується стабільними кількісними і якісними показниками та позитивними тенденціями розвитку. Всі її ланки є самостійними і водночас невід’ємними складовими системи безперервної освіти, які в цілому забезпечують потреби населення району в отриманні освітніх послуг. За минулий навчальний рік мережа загальноосвітніх закладів залишилась незмінною, вищу категорію за освітньо-кваліфікаційним рівнем мають 79 педагогів, першу категорію – 161 вчитель, другу – 43, решта – категорію спеціаліста, а в нинішньому році родина освітян поповнилась на 13 молодих вчителів. Організовано підвезення сімома шкільними та чотирма орендованими автобусами 372 дітей, які проживають за межами пішоходної доступності. Середня вартість перевезеня одного учня на рік становила 4,8 грн та загальна сума коштів за минулий рік склала 302681,1 грн.
У Ружинському районі функціонує 18 дошкільних навчальних закладів загального розвитку, у яких працюють 66 педагогів та виховуються 653 дитини. Це 57% від загальної кількості дітей, які проживають в районі віком від 1 до 6 років. 34 дитини, які проживають в селах, де відсутні дитячі садочки, пройшли підготовку до школи за скороченою програмою при загальноосвітніх школах. Охоплення дітей 5-річного віку дошкільною освітою в районі сьогодні становить 100%. Також організовано роботу консультаційних пунктів для батьків, діти яких не відвідують дошкільні заклади, 150 таких дітей охоплено соціально-педагогічним патронатом.
– Хочеться відзначити роботу дошкільних закладів Роставиці, Ружина, Білилівки, Чорнорудки, Березянки, Княжиків, Немиринців, Зарудинців, працівники яких сторили оптимальні умови для виховання і розвитку дошкільнят, – підкреслив начальник відділу освіти. – За минулий рік проведено державну атестацію Чорнорудського, Немиринецького та Зарудинецького дошкільних закладів.
Володимир Григорович також наголосив, що безперечним доказом успішної педагогічної праці класоводів початкової освіти є результати державної підсумкової атестації четвертокласників, які підтвердили, що рівень знань і навченості учнів виконує вимоги навчальних програм і державного стандарту початкової загальної освіти. Результати контрольних робіт учнів, за завданнями Міністерства освіти і науки, свідчать про те, що переважна їх більшість засвоїла матеріал на середньому і високому рівнях.
Минулого навчальго року учні шкіл району брали активну участь у І-ІІІ етапах Всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін, конкурсі-захисту науково-дослідницьких робіт Малої Академії наук, у результаті чого, наші діти вибороли 8 призових місць в обласному етапі та одне призове у змаганях серед знавців української мови імені П.Яцика.
Серед призерів ІІІ етапу Всеукраїнських олімпіад: по два
дипломи з інформатики та географії та по одному з фізики, правознавства, української мови і літератури. Третій рік поспіль Ружинський район взяв участь у Всеукраїнському природничому інтерактивному конкурсі «Колосок», де посів I місце в області за кількістю учасників (в цьому році 242 учні з 13 шкіл району змагалися в різних номінаціях).
Як зазначив начальник відділу освіти, значна увага в минулому навчальному році приділялась екологічному вихованню школярів. Всьоме в районі був проведений фестиваль «Жити в злагоді з довкіллям», переможцями якого стали учні Ружинської та Білилівської гімназій та Вчорашенської, Голубівської, Ягнятинської, Топорівської ЗОШ, які з честю захистили наш район на обласному етапі.
– Виховання дітей і молоді району – це спільна робота всіх учасників навчально-виховного процесу системи освіти: батьків, педагогів, громадськості та самих дітей, – наголосив Володимир Григорович. – Та нам потрібно залучати молодь до найбільш активних форм, методів та моделей навчання, які б в свою чергу формували у дітях творчу активність, життєву та соціальну компетентність, а також забезпечували єдність фізичного, духовного та інтелектуального розвитку особистості молодого покоління.
Районна державна адміністрація, районна рада та органи місцевого самоврядування також розробляють і втілюють у життя заходи, покликані покращити соціальне і економічне життя району.
Як наголосив В.С.Бондарчук, пріорітетною сферою соціально-економічного, духовного та культурного розвитку суспільства є освіта. Адже майбутнє нашої держави, розвиток її економіки, науки і культури залежить саме від освіченості і свідомості майбутніх поколінь.
– Якісна освіта починається з хороших умов для роботи педагога та навчання учня. А це, в першу чергу, тепле приміщення, обладнаний клас, наявність підручників, комп’ютерів та мультимедійних засобів, – підкреслив Володимир Сергійович. – У нинішньому році у всіх закладах освіти до початку нового навчального року зроблені поточні ремонти. Відновлено роботу санвузлів Білилівської та Ружинської гімназії, Бистрицької та Мовчанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. В цих же закладах проведено частковий ремонт підлоги. За спонсорські кошти зроблений капітальний ремонт покрівлі і приміщення спортзалу Немиринецької ЗОШ І-ІІІ ступенів та повністю замінені вікна на склопакети.
– З метою покращення та оновлення навчально-матеріальної бази шкіл та гімназій в 2011 році буде закуплено нове мультимедійне та інтерактивне обладнання для Ружинської, Білилівської гімназій, Чорнорудецької, Ягнятинської ЗОШ І-ІІІ ступенів на суму більше 140 тис. грн. Аналогічні заходи планується провести і в ряді інших закладів освіти району.
На думку Володимира Сергійовича, ці заходи допоможуть створити більш комфортні умови нашим учням для отримання якісних знань.
Юлія МАКОВЧУК


Переглядів: 735 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100