Головна » 2011 » Вересень » 8 » Повноваження органів місцевого самоврядування щодо легалізації об’єднань громадян
13:37
Повноваження органів місцевого самоврядування щодо легалізації об’єднань громадян

Об’єднанням громадян є добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод. Відповідно до ст. 14 Закону України «Про об’єднання громадян», легалізація об’єднань громадян є обов’язковою і здійснюється шляхом їх реєстрації або повідомлення про заснування.


Легалізацію об’єднань громадян здійснюють Міністерство  юстиції України, Головне управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головні управління юстиції в областях, м. Києві та Севастополі, районні, міськрайонні, районні у містах, міські (міст обласного значення) управління юстиції, виконавчі комітети органів місцевого самоврядування.
Відповідно до ст. 36 Конституції України громадяни України мають право на свободу об’єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей.
Положенням про порядок легалізації об’єднань громадян, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.1993 №140 передбачено, що легалізацію місцевих об’єднань громадян здійснюють відповідні органи Міністерства юстиції на місцях та виконавчі комітети селищних, сільських, міських рад. Згідно ч.7 п. б ст. 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчим комітетам селищних, сільських, міських рад делеговано повноваження щодо реєстрації місцевих об’єднань громадян.
Про легалізацію (офіційне визнання) об’єднання громадян легалізуючий орган повідомляє у засобах масової інформації.
Відомості про реєстрацію місцевих об’єднань громадян реєструючий орган передає органу державної статистики відповідно в області, районі, місті.
У разі припинення діяльності об’єднання громадян реєструючий орган приймає рішення про скасування запису в Реєстрі об’єднань громадян.
Інформуємо, що в «Громадській приймальні» при Ружинському районному управлінні юстиції, яка діє в режимі роботи районного управління юстиції з понеділка по п’ятницю з 9 до 17 години, або за телефоном «гарячої лінії» 3-28-32, можна отримати безкоштовну допомогу з правових питань.
Микола БОНДАР
Переглядів: 723 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100