Головна » 2010 » Травень » 21 » Прогнозні завдання щодо надходження коштів до бюджету виконано
10:38
Прогнозні завдання щодо надходження коштів до бюджету виконано
Попри те, що нинішня світова економічна криза гальмує майже всі напрямки економіки, прогнозні завдання щодо надходження коштів до бюджету виконано. Від того наскільки вчасно і повною мірою буде наповнюватись державна скарбниця, залежить виконання державою усіх соціальних програм щодо забезпеченості наших громадян.
Про поточні реалії та перспективне бачення податкового майбуття на прес-конференції розповіла виконуюча обов’язки начальника Ружинського відділення Андрушівської МДПІ С.П.Ковальчук. «Сьогодні одним з найбільш актуальних питань для ДПІ є забезпечення виконання планових показників», — зазначила Світлана Петрівна.
За результатами роботи І кварталу 2010 року податківці забезпечили надходжень до Державного бюджету в сумі 1212,1 тис. грн, місцевий бюджет отримав 4417,2 тис. грн, що є вагомим підґрунтям для забезпечення виконання со-ціальних програм, що покращують добробут громадян району. Це стосується виплат пенсій, лікарняних, декретних виплат, отримання заробітної плати працівниками бюджетної сфери — виплат усім, перед ким держава має зобов’язання.
Якщо аналізувати надходження І кварталу в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року, то приріст до державного бюджету становить 98,3 тис. грн, до місцевого — 968,7 тис. грн.
Всього до Зведеного бюджету у січні-березні надійшло 5629,3 тис. грн, що на 401,2 тис. грн більше запланованого рівня та на 1067 тис. грн більше порівняно з відповідним періодом минулого року.
Успішним наповненням бюджету податківці завдячують трудовим колективам і керівникам підприємств, установ району, які з великою відповідальністю відносяться до своїх обов’язків перед державою — своєчасно і в повному обсязі сплачують податки: ДП «Ружин-молоко», ДП АФ «Немиринецька», СВАТ «Житомиррибгосп», ВАТ «Зарудинецьке хлібоприймальне підприємство», ДП АФ «Ян», ПСП «Батьківщина», TOB «Ружинський комбікормовий завод», ДП «Рогачівське», ВАТ «АТП-11840», СВК «Вчорайшенський», ПСП ім.Цюрупи, СВК ім.Мічуріна, с.Зоряне, СВК «Ружинський», Ружинський кооперативний ринок, СФГ «Україна», с.Бистрик.
У розрізі податків недовиконано план з ПДВ (486,9 тис. грн), місцевих податків і зборів (7,4 тис. грн).
У структурі податкових надходжень Державного бюджету най-більшу частку (84,5%) становлять надходження з податку на додану вартість — 586,1 тис. грн; податку на прибуток — 438,3 тис. грн.
У структурі надходжень до місцевого бюджету найбільша питома вага припадає на податок з доходів фізичних осіб (70,9%), плату за землю (19,1%), податок з власників транспортних засобів (3%).
Для збільшення надходжень до бюджету податку з доходів фізичних осіб та недопущення ухилення суб’єктів господарювання від оподаткування, податківці району вживають комплекс самостійних заходів та спільних заходів з органами виконавчої влади та самоврядування. У ході контрольно-перевірочної роботи перевіряється питання дотримання законодавства про працю. Вживаються заходи щодо забезпечення відповідно до чинного законодавства оформлення взаємовідносин суб’єктів господарювання з найманими працівниками.
Крім того, податківці беруть участь у роботі спільних комісій, на засіданнях яких заслуховуються керівники підприємств району, які мінімізують виплату заробітної плати найманим працівникам та сплату податку з доходів фізичних осіб. За звітний період заслухано трьох керівників. Результатом проведених заходів стало підвищення рівня виплати зарплати найманим працівникам та погашення заборгованості з виплати зарплати на суму 263,7 тис. грн.
Резервом додаткових надходжень до бюджету залишаються надходження від заходів примусового стягнення. Станом на 1.04.2010 року податковий борг з платежів до Зведеного бюджету складав 734,5 тис. грн. За рахунок заходів стягнення податкового боргу за І квартал поточного року до Зведеного бюджету надійшло 126,5 тис. грн.
Найефективнішим на сьогодні механізмом збільшення надходжень до бюджету залишається контрольно-перевірочна робота. В ході її проведення виявляються схеми ухилення від оподаткування та схеми мінімізації податкових зобов’язань, що використовуються платниками в господарській діяльності.
За порушення суб’єктами господарювання вимог податкового законодавства було донараховано 63 тис. грн, в т.ч. штрафних санкцій – 14 тис. грн. Сьогодні Ружинське відділення Андрушівської МДПІ приділяє велику увагу виявленню суб’єктів господарювання, які використовуються іншими платниками для одержання «податкової вигоди» у вигляді ухилення від сплати податків, незаконного відшкодування ПДВ з бюджету. Така «податкова вигода» шкодить економіці, тому залишається відкритим питання щодо виявлення та викорінення «хронічних» неплатників. Податківці району і надалі здійснюватимуть контроль за виявленням та припиненням протиправної діяльності підприємств — податкових ям, приділятимуть увагу підприємствам, що перебувають у стані банкрутства.
Друге питання, осторонь якого не може стояти податкова інспекція, — це подача звітності в електронному варіанті. Електронна подача звітності із зазначенням контрагентів дає можливість відслідковувати розбіжності щодо податкових зобов’язань та податкового кредиту, допомагає ефективно виявити та оперативно реагувати на такі негативні факти, виявити напрямки ухилення від оподаткування та своєчасно відслідковувати безтоварні операції. Подача звітності в електронному варіанті — це унікальна можливість і для податківців, і для платників податків.
«Ми сподіваємось на плідну співпрацю з платниками в питаннях прогресивних нововведень. Ми за партнерські стосунки з платниками податків, проте непримиренна позиція залишається до тих, хто не сплачує податки і у нас є достатньо важелів впливу», зазначила насамкінець С.П.Ковальчук.

Переглядів: 828 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100