Головна » 2011 » Червень » 16 » Проведемо захист посівів зернових
14:54
Проведемо захист посівів зернових

Зараз посівам зернових культур завдають шкоди хлібні жуки та клопи, найбільш шкідливими з яких є жук–кузька і жук–хрестоносець.

Хлібні жуки з’являються під час колосіння озимих хлібів і живляться зернами, об’їдаючи їх у молочній і восковій сти-глості. З початку збирання врожаю озимих жуки переходять на ярі хліба і так само пошкоджують їх. Один жук з’їдає і вибиває 50-90 зерен, тобто знищує 3-6 колосків.

Жуки заселяють переважно крайові смуги завширшки 50-60 м, а за масового розмноження багато їх зустрічається і посередині поля.
Останнім часом спостерігається наростання чисельності та шкідливості хлібних клопів на полях господарств району. Найпоширенішими є шкідлива черепашка, маврський клоп та елія гостроголова.
Клоп–черепашка пошкоджує зернові культури починаючи з перших днів появи її на посівах і до відльоту на зимівлю. Пошкодження колоса в період колосіння спричиняє білоколосицю, що призводить до щуплозерності навіть за незначного його пошкодження (2-3%) істотно погіршуються технологічні та хлібопекарські якості урожаю.
Тому при перевищенні ЕПШ (економічному порозі шкодочинності) – хлібні жуки більше 3-5 на 1 м2, клопи більше 3 на 1 м2, – слід планувати крайовий обробіток площ зернових культур.
Олександр ОГІЙЧУК,
начальник Держінспекції захисту рослин
Ружинського району


Переглядів: 632 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100