Головна » 2011 » Жовтень » 24 » Щоб груби гріли, а будинки не горіли
21:53
Щоб груби гріли, а будинки не горіли
Ситуація з пожежами, загибеллю та травмуванням людей на них, що склалася на території Ружинського району протягом 2011 року, досить критична. Статистика свідчить, що станом на 18 жовтня 2011 року на території Ружинського району виникло 23 пожежі, у вогні загинуло 2 мешканці району, ще 1 особа отримала травми. Вогнем знищено та пошкоджено 16 будівель та споруд, 14 тонн грубих кормів, матеріальні збитки, завдані вогнем, складають 90 тисяч гривень, ще 488 тисяч гривень нанесено побічних збитків від пожеж.

З настанням холодів всі
громадяни намагаються обігріти свої оселі, створити в приміщеннях затишок та тепло. В цьому немає нічого небезпечного за умови, коли прилади опалення влаштовані та експлуатуються відповідно до правил пожежної безпеки. В наш час більшість будинків опалюються за допомогою газових приладів, але враховуючи високі ціни на спожитий газ та складне фінансове становище сільських жителів все частіше громадянам доводиться використовувати прилади пічного опалення. Практика показує, що щорічно з початком опалювального сезону збільшується кількість пожеж в житлових будинках, а причинами їх виникнення є саме прилади пічного опалення. Про важливість дотримання правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації приладів пічного опалення знає кожен, але як не прикро пожежі виникають і досі. В поточному році в житлових будинках Ружинського району вже виникло 4 пожежі причиною виникнення яких стали саме прилади пічного опалення, а найболючіше те, що під час виникнення однієї такої пожежі у вогні загинула людина.
В притул приставлене до сильно натопленої груби пічного опалення ліжко, 19.02.2011 року стало причиною виникнення пожежі в одному з житлових будинків с. Топори. В результаті пожежі вогнем знищено домашні речі та меблі в кімнаті, сама ж 78 річна господарка загинула у вогні.
Щоб запобігти виникненню пожеж під час експлуатації приладів пічного опалення держаний пожежний нагляд Ружинського району вкотре нагадує громадянам основні вимоги правил пожежної безпеки, а саме:
1. При влаштуванні приладів пічного опалення
– не можна доручати влаштування приладів пічного опалення особам, які не пройшли спеціального навчання та не отримали відповідного посвідчення;
– протипожежна розділка печі, груби та димового каналу до горючих конструкції перекриття повинна бути не менше 510 мм;
– відстань від зовнішніх поверхонь димових труб до дерев’яних конструкцій покрівлі будинку повинна бути не менше ніж 130 мм від цегляних димоходів та не менше 250 мм від димоходів з керамічних труб;
– висота димових труб повинна бути на 0,5 м вище від конька покрівлі будинку;
– підлога з горючих матеріалів повинна захищатися під топковими дверцятами металевим листом розміром 0,7 м Х 0,5 м.
2. При експлуатації приладів пічного опалення
– перед початком опалювального сезону груби та печі необхідно старанно перевірити й відремонтувати, очистити димоходи, груби та печі від сажі;
– печі, груби та димоходи повинні бути відштукатурені та побілені;
– на горищах усі димові труби і стіни, в яких проходять димові канали, повинні бути від- штукатурені та побілені, горища не захаращенні;
– відстань від печей та груб опалення до горючих матеріалів повинна бути не менше 0,7 м, а до топкових отворів 1,25 м;
– золу та шлак, що вигрібають з топника необхідно заливати водою та виносити у спеціально відведене місце подалі від будівель та споруд.
3. Під час експлуатації пічного опалення ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
– користуватися печами, грубами та димоходами, які мають тріщини;
– залишати прилади пічного опалення, які топляться без догляду, або доручати догляд за ними малолітнім дітям;
– складувати паливо та інші горючі матеріали безпосередньо перед топковим отвором;
– використовувати вентиляційні та газові канали як димоходи;
– завішувати груби килимами та іншими горючим матеріалами;
– сушити та складувати на печах та грубах одяг, дрова та інші горючі матеріали;
– застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини;
– використовувати для топлення печей дрова, довжина яких перевищує розміри топника;
– здійснювати топлення печей з відкритими дверцями топника;
– закидати димоходи на горищах грубими кормами та іншими горючими матеріалами;
– закріплювати на димоходах антени телевізорів, радіоприймачів тощо;
– перегрівати груби та печі.
Шановні громадяни! Дотримання елементарних правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації приладів пічного опалення вбереже Ваше житло від пожежі.
При виникненні пожежі відразу телефонуйте до пожежно–рятувальної служби за номером 101.
Сергій ІСЬКОВ
Переглядів: 2027 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100