Головна » 2010 » Травень » 21 » Сім’я – фундамент суспільства
10:39
Сім’я – фундамент суспільства
На засіданні «круглого столу» з такою назвою розглянуто питання виховання дітей у прийомних сім’ях, надання їм матеріальної та соціальної допомоги, залучення родин району до створення прийомних сімей. Участь у «круглому столі», приуроченому Міжнародному Дню сім’ї, який відбувся в рамках інформаційної кампанії «Візьміть дитину в родину», взяли прийомні батьки, спеціалісти служб, які здійснюють соціальний супровід прийомних дітей, працівники відділу освіти, служби у справах дітей, управління праці та соціального захисту населення, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
Метою засідання було пропагування сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, відповідального батьківства, поширення досвіду виховання таких дітей у прийомних сім’ях, посилення уваги суспільства до проблем сім’ї.
Директор ЦСССДМ А.С.Симон повідомив, що Кабінет Міністрів України прийняв постанову, яка внесла зміни до прийнятих раніше умов створення прийомних сімей. Зокрема, визначено ряд обмежень для бажаючих створити прийомну сім’ю: не можуть створити прийомну сім’ю особи, які мають певні обмеження дієздатності, особи, які були позбавлені батьківських прав, а потім поновлені в них, засуджені, хворі на СНІД, інваліди. Ці ж обмеження стосуються не лише батьків, а й осіб, які проживають з ними в одному помешканні.
Провідний спеціаліст ЦСССДМ А.М.Скрипнюкповідомила, що протягом першого року з дня створення прийомної сім’ї соціальний працівник має право без попередження перевірити умови проживання дитини в прийомній сім’ї. Перевірки створених на території району прийомних сімей показали, що 82 відсотки з них спершу мали проблеми з прийомними дітьми, зокрема, вони стосувалися здоров’я, психічного стану дітей, деякі діти не вміли спілкуватися, вдавалися до крадіжок, обманювали. Батьки справилися з цими проблемами.
Психолог Ружинської гімназії Н.О.Наумчук зосередила увагу батьків на необхідності виховання дітей власним прикладом, залучення їх до домашньої роботи, а також не боятися виявляти свої почуття до дитини – обіймати, цілувати, голубити і хвалити дитину, оскільки вона емоційно залежна від батьків і для нормального розвитку потребує їх уваги.
Методист райметодкабінету Л.А.Рачук зазначила, що діти з прийомних сімей, які спершу мали проблеми з соціальною адаптацією, подолали їх і влилися у шкільний соціум. Вона також подякувала батькам, які докладають максимум зусиль для того, щоб цим дітям легше було спілкуватися з однолітками, засвоювати навчальний матеріал.
Про державну соціальну допомогу прийомним сім’ям поінформувала спеціаліст управління праці та соціального захисту населення РДА І.М.Мартинюк, яка акцентувала увагу присутніх на тому, що окрім допомоги на дітей батьки отримують виплату за виховання дітей, а непрацюючим зараховується трудовий стаж.
Звертатися з усіма поточними питаннями та проблемами, що виникають у прийомних сім’ях, за-кликали батьків керівник апарату райдержадміністрації А.М.Марущак і начальник служби у справах дітей Т.А.Драчук.
Людмила БУДКО

Переглядів: 978 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100