Головна » 2011 » Травень » 19 » Відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва на території Ружинського району
11:45
Відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва на території Ружинського району
Відповідно до глави 36 (ст. 207, 208, 209) Земельного кодексу України визначаються норми щодо відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва спрямовані на забезпечення раціонального використання і охорони особливо цінних земель сільськогосподарського призначення та земель лісового фонду з метою збереження їх кількісного та якісного складу. 
Відшкодування втрат передбачає компенсацію суспільству негативних наслідків соціально-економічного, екологічного характеру, що настають внаслідок переведення особливо цінних земель сільськогосподарського призначення та лісового фонду до інших категорій земель та здійснюється незалежно від того, у якій власності перебувають зазначені угіддя.
Підставою для відшкодування втрат є також погіршення якості угідь внаслідок негативного впливу, спричиненого діяльністю громадян, юридичних осіб, органів місцевого самоврядування або держави.
Згідно частини другої статті 209 Земельного кодексу України, кошти, які надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва використовуються виключно на освоєння земель для сільськогосподарських і лісогосподарських потреб, поліпшення відповідних угідь, охорону земель відповідно до розроблених програм та проектів землеустрою.
Статтею 55 Закону України «Про охорону земель» визначено: фінансування заходів щодо охорони земель і ґрунтів здійснюється за рахунок Державного бюджету України, місцевих бюджетів, у тому числі коштів, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, від плати за землю, а також коштів землевласників і землекористувачів та інших джерел, не заборонених законом.
На території Ружинського району станом на 1.05.2011 року (2003–2011 роки) було проведено відшкодування втрат на площі 3,9579 га в тому числі сільськогосподарського виробництва загальною площею 3,9379 га (ріллі – 3,5250 га, багаторічних насаджень – 0,0169га, пасовища – 0,3960га) та лісогосподарського виробництва загальною площею – 0,0200 га. Загальна сума коштів, що надійшла до бюджетів різних рівнів становить 542,954 тис. грн з них надійшло до обласного бюджету – 135,7385 тис. грн; районного бюджету – 81,4431 тис. грн; місцевих бюджетів – 325,7724 тис. грн.
Використано коштів від втрат сільськогосподарського виробництва в 2005 році на суму 1,128 тис. грн на проведення рекультивації порушених земель (стихійного кар’єру) по Мовчанівській сільській раді.
– в 2007 році використано на суму 8,698 тис. грн за виготовлення документації по визначенню грошової оцінки земель с. Заріччя Ружинської селищної ради.
– в 2009 році використано на суму 36,4412 тис. грн за виготовлення документації по визначенню грошової оцінки земель с. Вільнопілля Вільнопільської сільської ради, Вишневе Вишнівської сільської ради, с.Жовтневе Жовтневої сільської ради, с.Малі Низгірці Малонизгорецької сільської ради, с. Рогачі та с. Мовчанівське Рогачівської сільської ради.
– в 2010 році використано на суму 41,089 тис. грн. за виготовлення документації по визначенню грошової оцінки земель с. Березянка та с. Чехова Березянської сільської ради, с.Крилівка та с. Ярославка Крилівської сільської ради, с.Плоска Плосківської сільської ради, с.Шпичинці Шпичинецької сільської ради.
– в 2011 році проводяться роботи по виготовленню технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель населеного пункту с. Чорнорудка та технічної документації із землеустрою щодо земель Чорнорудської сільської ради. Інвентаризацію земель в межах населеного пункту та за межами населеного пункту с. Чорнорудка виконує ДП «Житомирський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою». Вартість даних видів робіт становить 205,0 тис. грн. Чорнорудською сільською радою перераховано на рахунок землевпорядної організації 65,3 тис.грн.
Загальна сума використаних коштів від втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва по Ружинському району становить 152,6562 тис. грн.
Таким чином, кошти, які надходять до місцевих бюджетів від втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництв, можуть використовуватись на заходи, визначені статтею 209 Земельного кодексу України.
Володимир Білоконь


Переглядів: 686 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100