Головна » 2010 » Жовтень » 1 » Володимир Бондарчук: «Люди мають працювати в теплі і затишку в холодну пору року»
06:38
Володимир Бондарчук: «Люди мають працювати в теплі і затишку в холодну пору року»

Метеорологи прогнозують українцям в 2010-2011 роках одну із найсуворіших за останнє тисячоліття зим. Тому варто заздалегідь подбати про підготовку житлово-комунального, дорожнього господарств, навчальних, медичних закладів, установ культури, та й усіх робочих та житлових приміщень до холодів. Яких заходів ужито в цьому напрямку в нашому районі, розповідає голова райдержадміністрації В.С.Бондарчук.

– Нещодавно під час наради щодо підготовки об’єктів господарського комплексу Житомирщини до роботи в осінньо-зимовий період голова обласної адміністрації Сергій Миколайович Рижук назвав Ружинський район у числі найкраще технічно підготовлених районів до роботи взимку. Володимире Сергійовичу, скажіть, що вже вдалося зробити?
– Підготовка до осінньо-зимового періоду – це комплекс заходів, яких ми вживаємо для безперебійної роботи житлово-комунального господарства, забезпечення теплом закладів освіти, медицини, культури, безвідмовного водопостачання та водовідведення. Над цим ми працюємо протягом останніх п’яти місяців. За цей час нам вдалося зробити ремонти у навчальних та медичних закладах, поточні ремонти в установах культури.
На жаль, заклади культури потребують вирішення низки серйозних проблем, а особливо капітальних ремонтів та відновлення опалювальної системи. Адже здебільшого приміщення не опалюються. Я вважаю, що наше завдання сьогодні – це відновити систему опалення хоча б у малих залах будинків культури, де б молодь могла проводити вільний час увечері.
Ще у 2001-2004 році котельні житлового фонду ми перевели на автономне опалення. Сьогодні ж бачимо, що цей крок був правильний: заощаджуються кошти, економиться тепло, немає перевитрат газу. Вважаю, що потрібно йти шляхом запровадження енергозберігаючих технологій і надалі, тобто міняти віконні блоки на склопакети, які краще утримують тепло, міняти котли на економні та з більшим коефіцієнтом корисної дії, застосовувати альтернативні джерела енергії. А краще, якби котельні могли працювати на кількох видах палива – тоді можна обирати більш вигідне.
У нинішньому році вже виконано низку робіт з підготовки господарського комплексу району до роботи в осінньо-зимовий період. Ми замінили п’ять глибинних насосів на артсвердловинах, провели планову за-міну запірної арматури водопровідних мереж, очистили три водонапірних башти та мулові відкладення на усіх каналіза-ційно-насосних станціях. Завершуємо очищення артсвердловини, яка забезпечує водою районну лікарню. Крім того, відремонтовано котельню лікарні. Обстежили та перевірили системи опалення усіх медичних закладів району. Завершуємо ремонт Ягнятинського ФАПу, де замінено систему опалення.
– Напевно, найбільше батьки учнів хвилюються, чи буде тепло взимку у школах?
– Так, для опалення загальноосвітніх та дошкільних закладів завезено 290 тонн вугілля, 151 м3 дров, укладено угоди на постачання газу. Твердим паливом заклади забезпечені до лютого включно. Крім того, у котельнях шкіл провели поточні ремонти, ревізію і ремонт запірної арматури, перевірили контрольно-вимірювальні прилади, відрегулювали автоматику в газових котельнях. Працівники котелень пройшли навчання з обслуговування апаратури. У рамках програми енергозбереження замінили котел в Карабчиївській школі. Також замінили 30 віконних блоків на склопакети у Ружинській гімназії та 18 – у Малочернявській школі.
– Однак, аби впоратися з такими значними обсягами робіт, потрібно мати певний комплексний план і кошти. Чи спроектовано вже щось на найближче майбутнє і звідки братимете фінанси?
– Звісно. Ми розробляємо програму на найближчі три роки, де по кожному закладу освіти, медицини, культури передбачено конкретні заходи. Усі ці поточні та капітальні ремонти будуть підтверджені фінансовими і матеріальними ресурсами. Кожен начальник відділу, керівники всіх служб, у тому числі і сільський голова, завідуючі установами повинні чітко знати кожен крок у вирішенні тих проблем, які накопичилися. Ми вже включили в державну програму на 2010-2011 роки ряд об’єктів. Як наслідок, буде залучено близько 8,5 мільйонів гривень державних грошей. Тільки реконструкція котельні Ружинської гімназії коштуватиме 2,5 мільйона гривень. Крім того, заплановано реконструювати котельні Ягнятинської, Топорівської, Роставицької, Бистрицької, Огіївської, Вчорайшенської шкіл. Маємо намір за кошти держбюджету завершити газифікацію Огіївки, Городка та Першотравневого. Наступного року збираємося підвести газ до Березянки, завершивши тим самим газифікацію району. Ми розуміємо, що ці питання потрібно вирішувати негайно, але наша команда почала роботу у той час, коли країна жила без бюджету, коли була розбалансована економіка. Однак сьогодні ситуація більш-менш стабілізувалася, наш район вже має суттєве перевиконання бюджету за 9 місяців – це близько мільйона гривень. А тому частину запланованих робіт будемо виконувати власним коштом.
– Зрозуміло, що на все цих грошей не вистачить. Куди вони будуть спрямовані першочергово?
– Як керівник району я ставлю завдання 50-60% коштів місцевого бюджету спрямовувати на заклади освіти. Адже завдяки тісній співпраці відділу освіти, директорів шкіл, учителів, кожного працівника галузі нам вдалося підготувати навчальні заклади до зими, вживаємо заходів з енергозбереження. Та паралельно з цим ми прагнемо поновити матеріальну базу освітніх закладів: бібліотеки наповнити книгами, класні кімнати наочними посібниками та необхідним приладдям. Маємо створити належні умови для того, щоб вчителі мали змогу якісно навчати, а учні – здобувати знання. Переконаний, що завдання влади якраз і полягає в тому, щоб створити умови для розвитку підростаючого покоління. Адже сьогоднішні учні – це ті люди, які завтра будуть господарювати в країні – по-новому, без копирсань та переписувань історії, а творячи власне сьогодення.
– Найбільших проблем взимку, напевно, завдає сніг та ожеледиця. Чи готові дорожні служби до зими?
– Дорожньо-мостове господарства одне із найбільш проблемних сьогодні в районі. Обидва підрозділи з утримання, обслуговування та ремонту доріг вкрай потребують технічного переоснащення. Ми дійшли вже до тієї межі, коли дорожні служби навіть дорогу взимку не зможуть розчистити: техніка зношена, її не вистачає. Та й дороги місцеві потребують серйозного ремонту. Без державної підтримки не обійдемося. Серед першочергових завдань ми намітили ремонт доріг до Огіївки, Березянки, Вербівки, Шпичинців. Та й інші шляхи треба ремонтувати. Взимку маємо забезпечити людям можливість доїхати до всіх населених пунктів, а тому сільські ради вже укладають угоди з дорожніми службами, сільгосппідприємствами, іншими установами для чищення шляхів та вулиць. Щодо пісщано-сольової суміші для посипки доріг в зимовий період, її заготовлено 1,2 тис. тонн. Заготівлю проведено з урахуванням минулорічних залишків, тому роботу майже завершено.
– І останнє питання: зазвичай, на зиму для закладів освіти та медицини мешканці району заготовляють продукти. Чи буде раціон школярів та пацієнтів лікарень досить різноманітним цьогоріч?
– Так, нинішньої зими школи та лікарні будуть забезпечені і картоплею, якої заготовили 50 тонн, і овочами, і фруктами. А крім того, з першого жовтня в раціон дошкільнят ми введемо мед – натуральний продукт, який містить безліч корисних для організму речовин, покращує здоров’я та імунітет людини. Так діти увесь рік отримуватимуть необхідну норму вітамінів та мінералів.
В цілому ж, хотів би наголосити, що кожен керівник установи, підприємства, організації зобов’язаний забезпечити нормальну роботу своїх працівників, щоб їм було тепло і затишно трудитися у холодний період року. Влада ж контролюватиме ситуацію, а за необхідності, будемо застосовувати міри до тих, хто не виконуватиме поставленого завдання.
Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 1158 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100