Головна » 2011 » Червень » 16 » Врятуймо мільйони життів
14:53
Врятуймо мільйони життів
Всесвітній день донора крові відзначається у всьому світі 14 червня. В цей день висловлюють подяку тим людям, які добровільно дарують свою кров, щоб зберегти життя тим, хто цього потребує. Мільйони людей вдячні за своє життя донорам, особам яких вони ніколи не зустрінуть, людям, які добровільно і без будь-якої нагороди дарують власну кров. 


У Ружинській районній  лікарні проходить місячник донорства. Та у відділені переливання крові протягом не лише місяця, а й усього року можна добровільно здати власну кров. За словами лікаря-трансфізіолога Ю.Г.Сандрацького, нинішнього року протягом п’яти місяців здати кров прийшли 123 чоловіка.
– Це не багато, порівняно з минулими роками, розповідає Юрій Григорович, за останнє десятиліття донорство переживає значний спад. Насамперед це пов’язано з послабленням імунітету в людському організмі, захворюваннями на різні інфекційні хвороби, а також зі складною соціально-економічною ситуацією в країні. Та крові на будь-який випадок у відділені вистачає завжди.
Приймає пацієнтів та з кожного переливає по 470 грамів крові медична сестра відділення заготівлі та переливання крові Наталія Павлівна Шуляк. Кожного пацієнта вона пригощає чаєм з печивом. За здану кров па- цієнти отримують визначену грошову компенсацію за харчування.
Зі слів голови районної орга-нізації Товариства Червоного Хреста С.Ю.Сидорук, щороку в школах проводиться просвітницька діяльність, для того, щоб діти були обізнані та підготовлені до здачі крові. Також до цієї діяльності залучають волонтерів від Червоного Хреста – дітей зі школи, студентів та усіх охочих. Адже кров рятує життя і покращує здоров’я, вона необхі-дна жінкам з ускладненнями вагітності, дітям з важкою анемією, людям, що одержали важкі травми в результаті нещасних випадків, та багатьом пацієнтам, яким проводять хірургічні операції і які страждають раковими захворюваннями.
Крім того, кров необхідна для регулярних переливань людям, що страждають такими захворюваннями, як таласемія і серповидноклітинна анемія, а також для приготування таких продуктів, як фактори згортання крові для людей, які страждають на гемофілію.
Є люди, які неодноразово протягом кількох років добровільно здають свою кров, вони набувають статус «Почесний донор». Для таких громадян в кінці цього місяця спільно з райдержадміністрацією та районною лікарнею заплановано провести урочисті нагородження, з врученням подарунків.
Тому сподіваємось, що Всесвітній день донора крові дозволить більше усвідомити значення добровільної її здачі та буде сприяти тому, що більшість людей стануть регулярними донорами крові. Та більш за все, надії покладаються на збільшення кількості охочих допомогти хворим, які вкрай цього потребують.
Наталія ШУЛЯК
Переглядів: 754 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/10
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100