Головна » 2011 » Червень » 10 » Здав кров – врятував життя!
13:53
Здав кров – врятував життя!
З таким закликом Обласний центр крові спільно з Товариством Червоного Хреста України звертається до молоді 14 червня, коли весь світ відзначає День донора крові. Співробітники Центру та волонтери організації сподіваються на те, що нове покоління донорів крові, маючи приклад старших колег, гордо нестиме святу місію – здати свою безпечну кров для використання її там і тоді, коли вона необхідна для порятунку людського життя.

Головна мета свята – висловити вдячність новим донорам і донорам, які регулярно здають кров (3-4 рази на рік), та залучити молодь до донорського руху. У центрі уваги окрім молоді, знаходяться почесні донори.
Ситуація в Україні за кількістю донорів щороку прогресивно знижується. Впродовж 5 років щорічний середній темп зниження численності донорів по Житомирській області складає 7%.
Для дотримання принципу самозабезпечення країни компонентами та препаратами крові Рада Європи рекомендує 40-50 донацій на 1000 населення. В Україні на 1000 населення припадає від 8,1 до 34,0 донорів, у Житомирській області в 2010 р. – 13,5 донацій. Існуюча тенденція скорочення донорів зменшить на 15-20% обсяги невідкладної гемотрансфузійної допомоги.
Доступність крові і її компонентів залежить від громадян, які виявили бажання стати донорами. Сьогодні здають кров лише члени родини або друзі хворих. Зразки крові кожного донора перевіряють на носійство вірусів гепатитів В та С, інфікованість на сифіліс, ВІЛ за допомогою тест–систем високої якості міжнародного виробництва, що визнано в усьому світі.
З огляду на це Міжнародною Федерацією Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародною організацією донорів крові, Міжнародною спілкою переливання крові, за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я 14 червня визнано Всесвітнім днем донора крові.
Всесвітній день донора крові дозволяє дещо глибше усвідомити значення добровільної здачі крові і, як правило, сприяє тому, що більше людей стануть регулярними донорами крові. Основна мета його полягає не в тому, щоб 14 червня залучити нових донорів, а скоріше – відзначити участь і висловити вдячність тим людям, що добровільно здають свою кров, не одержуючи за це якої-небудь винагороди, крім усвідомлення, що вони сприяли порятункові життя, і особливо тих, хто здає кров регулярно, – два, три або більше разів у рік.
В країнах Європи в середньому на 1 тисячу населення припадає 35-40 донорів, в Україні – 18,8 донорів, в Житомирській області – 15,8. Впродовж п’яти років щорічний середній темп зниження чисельності донорів по області складає 7%.
Серед донорського контингенту лише 15% складає молодь від 18 до 25 років. Сьогодні здають кров лише члени родини або друзі хворих. Кожного року в області здійснюється майже 15 тис. переливань компонентів донорської крові, 80% яких отримують хворі хірургічних, реанімаційних та пологових відділень.
В нашій області у 2010 р. 20 405 осіб стали донорами. Зва-ння «Почесний донор СРСР» та «Почесний донор України» мають близько 2000 осіб, донор А.І.Самсонова нагороджена ордером «Княгині Ольги» ІІІ-го ступеню та удостоєні звання «Заслужений донор України» донори К.В.Рафікова, І.В. Каушан, А.І.Камінський.
Районне Товариство Червоного Хреста


Переглядів: 641 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100