Головна » 2011 » Квітень » 29 » Посіяно 249 тонн елітного насіння ранніх ярих зернових
11:24
Посіяно 249 тонн елітного насіння ранніх ярих зернових

Про хід весняно-польових робіт та стан справ зі збереженням поголів’я худоби, завершення зимівлі та своєчасне переведення тваринництва на літнє утримання інформував присутніх на колегії перший заступник голови РДА, начальник управління агропромислового розвитку П.І.Пилипчук.

Він, зокрема, зазначив, що
господарства району розпочали весняно-польові роботи із підживлення озимих культур та багаторічних трав. На кожний гектар внесено по 1 ц азотних добрив. Озима пшениця підживлена на площі 16106 га, озимий ячмінь – 472 га, озиме жито на 300 гектарах, багаторічні трави на 600 га. Озимина та багаторічні трави із зими вийшли у задовільному стані, та березневі морози негативно вплинули на стан посівів озимого ріпаку, площа якого складає 939 га. На сьогоднішній день 70 га загинуло у Городоцькому відділку ДП «Ілліч Агро Умань», 27 га у ТОВ «Новофастівське». Викликає тривогу стан посівів ріпаку у Топорах, Княжиках. Площа посіву ярих культур у районі становитиме 43519 га, в тому числі по сільськогосподарських підприємствах 38035 га. Практично завершено посів ранніх ярих зернових. За плану 9898 га посіяно 9107, що складає 92 відсотки. Господарства району розпочали сіяти кукурудзу на зерно, соняшник, сою, цукрові буряки. Насіння всіх культур, що висіваються, обов’язково протравлене і одночасно вносяться мінеральні добрива. Під урожай 2011 року посіяно 249 тонн елітного насіння ранніх ярих зернових. Все насіння висівалось не нижче другої репродукції. На особливому контролі стоїть питання з посіву ярої пшениці, цукрового буряка, гречки. Відповідально до посіву ярої пшениці поставились керівники ДП «Ілліч Агро Умань», ТОВ «Новофастівське», ПСП АФ «Світанок». Особлива увага приділяється посіву цукрового буряка в особистих селянських господарствах, якого потрібно посіяти на площі 500 га.
Питання збереження пого
лів’я худоби та збільшення виробництва тваринницької продукції, – наголосив Петро Іванович, – перебувають на постійному контролі в райдержадміністрації та управлінні агропромислового розвитку.
Станом на 1 квітня 2011 року в сільськогосподарських під-приємствах району утримувалось 11301 голів ВРХ, в тому числі 3418 корів та 11943 голови свиней. У минулому році допущено зменшення поголів’я ВРХ на 555 голів до попереднього року. Тому перед сільськогосподарськими підприємствами, райдержадміністрацією було поставлено завдання припинити спад та розпочати нарощення поголів’я ВРХ.
У І кварталі 2011 року поголів’я ВРХ збільшено на 154 голови, в тому числі корів – на 15. Наростили поголів’я ВРХ до початку року в ПП «Моя Надія» на 87 голів, СВК «Ружинський» на 62 голови, СФГ «Україна» – 53 голови, СФГ ім. Мічуріна – 22, ДП «Ілліч Агро Умань» – 28 голів. Кількість корів зросла в ДП «Ілліч Агро Умань» на 15, ДП АФ «Немиринецька» – 10, ДП «Рогачівське» – 10, ПП «Моя Надія» – 33, СФГ «Україна» - 2 голови. Збільшено поголів’я корів до початку року лише у ПП «Моя Надія» на 15.
Разом з тим допустили зменшення кількості ВРХ у ТОВ «Новофастівське» на 54, ТОВ СП «НІБУЛОН» на 18, ДП «Рогачівське» – 17, ПСП «Батьківщина» на 7 голів.
У зв’язку з різким зниженням закупівельних цін на свинину відбулось зменшення поголів’я свиней. В цілому по району на 1085 голів до минулого року. Зменшення поголів’я свиней відбулось у всіх господарствах за винятком ТОВ СП «НІБУЛОН», де поголів’я зросло на 1152 голови. Найбільше скоротили поголів’я свиней у ТОВ «Новофастівське» – на 798 голів, СФГ «Магілан» – 382, ДП АФ «Немиринецька» – 558 голів.
Одним із шляхів збільшення поголів’я худоби є закупівля теличок в населення. Для цього в державному бюджеті виділено кошти для компенсації витрат з розрахунку 7 гривень за 1 кілограм живої ваги. Сільськогосподарськими підприємствами району вже закуплено 105 теличок в населення. Добре ця робота організована в СВК «Ружинський», де закуплено 50 теличок, в ПП «Моя Надія» – 30, ФГ «Альона Гребінь» – 22 телички. Разом з тим не закуплено жодної телички в ТОВ «Новофастівське», ДП АФ «Немиринецька», ПСП «Батьківщина», ДП «Ілліч Агро Умань», ТОВ СП «НІБУЛОН», ПСП ім. Цюрупи, СФГ «Україна».
У більшості господарств зи-мівля худоби минула нормально. Однак через слабку кормову базу в І кварталі нинішнього року зменшено виробництво молока проти минулого року в ПСП ім. Цюрупи на 763 ц і надій від корови за три місяці склав 353 кг, проти середнього по району – 990 кг, ДП АФ «Немиринецька» на 463 ц, і надій від корови 615 кг. Менше проти минулого року вироблено молока і в ДП «Ілліч Агро Умань» – на 1059 ц, ТОВ «Новофастівське» на 538, СВК «Ружинський» – 544, ДП «Рогачівське» – 285 ц.
Василь КОПАЧ

Переглядів: 825 | Додав: zmya | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100