Головна » 2011 » Грудень » 1 » На Ружинщині вiдсвяткували Собор Архистратига Михаїла
12:19
На Ружинщині вiдсвяткували Собор Архистратига Михаїла
«Радуйся, Ангелов начальниче…»


Двадцять першого листопада, в день святкування Собору Архістратига Михаїла та всіх Небесних Сил безплотних, прихожани Свято-Михайлівської церкви с. Березянка, що в Ружинському районі, молитовно відзначили храмове свято.
На честь Архістратига Михаїла на Ружинщині споруджено шість храмів.
Священики благочиння звершили соборні богослужіння в кожному з них. У Березянці Божественну літургію очолив благочинний округу протоієрей Михаїл Маркевич. Йому співслужили протоієрей Сергій Усатий з с. Кривошиїнці Сквирського округу Білоцерківської єпархії, який тимчасово окормляє місцеву парафію, а також священик Віктор Врублівський з с. Немиринці.
Згідно з історичними відомостями, церква у Березянці була побудована у 1793 році. Однак будівля не збереглась до наших днів, тому нинішній Свято-Михайлівський храм двадцять років тому розмістився у пристосованому приміщенні. Але, як наголосив у зверненні до прихожан після літургії о. Михаїл, Бог є всюди, у кожному храмі.
У свято Собору возвеличують усіх ангелів на чолі з архангелом Михаїлом, тому протоієрей, вітаючи настоятеля храму та віруючих зі святом, наголосив:
– Сьогодні особливе свято, адже кожному з нас при народженні Бог дає ангела-охоронця. Якщо ми ведемо благочестиве життя, вони радіють, коли ж грішимо, вони тужать. Тому маємо дбати про те, аби наші дії й думки були угодними Богу.
Благочинний подякував о. Сергію за його труд для березянської парафії і побажав, аби місцевий храм став осередком, куди приходитимуть вірні душі. Також слова вдячності пролунали на адресу усіх, хто відвідує та підтримує храм. З приємністю о. Михаїл зауважив, як молитовно й красиво співав церковний хор, хоч він і сформувався порівняно нещодавно.

Подвійна радість вчорайшенців


Подвійна радість була у прихожан Свято-Михайлівського храму у с. Вчорайше Ружинського району двадцять першого листопада – престольний празник та день народження настоятеля парафії.
Божественну літургію, у день святкування Собору Архістратига Михаїла та всіх Небесних Сил Безплотних, очолив протоієрей Ніколай Пилюта з с. Чорнорудка. Йому співслужив настоятель церкви священик Сергій Затилюк.
У святковій проповіді о. Ніколай, роз’яснюючи віруючим притчу про пшеницю і кукіль, зміст якої полягає в тому, що не варто судити людей за їх вигляд чи вчинки і вирішувати, чи добрі вони чи ні. При кінці Світу Господь пошле Своїх Ангелів очистити Його Царство від тих, хто живе у гріхах. Тільки праведники отримають право на вічне щастя.
Після Літургії відбувся хресний хід, у якому взяли участь також благочинний округу протоієрей Михаїл Маркевич та священик Віктор Врублівський з с. Немиринці.
Після богослужіння були проголошені уставні многоліття.
Настоятеля вчорайшенського храму о. Сергія, з днем народження, привітав благочинний округу і побажав йому тілесного здоров’я, Божої допомоги, а також з мудрістю долати усі випробування нелегкого пастирського служіння.
Священика з 47-річчям вітали місцеві прихожани й представники парафії с. Лебединці Андрушівського району – його земляки.
Під час святкової трапези до присутніх звернулись Вчорайшенський сільський голова Олександр Іщук, головний лікар місцевої дільничної лікарні Микола Швець, а також представники лебединецької громади, яку привіз сільський голова Антон Троценко.
Вони наголосили на тому, що храм потрібно відвідувати, адже потрібно докласти ще чимало праці та коштів, поки він відновить свою велич.

Молебень відбувся у будинку прихожанки
На богослужіння, у день святкування Собору Архістратига Михаїла, віруючи з с. Ярославка Ружинського району, попри те, що церква в селі є, змушені були їхати до сусідньої Крилівки.
Тут, у Свято-Димитрівському храмі, Божественну літургію очолив ієрей Володимир Бринзюк. Йому співслужив настоятель храму ієромонах Максим (Осаволюк).
Після служби Божої священики разом з трьома десятками прихожан звершили молебень у будинку мешканки Ярославки Валентини.
Уся справа в тому, що церкву у Ярославці збудував уродженець села, а нині – столичний підприємець. Він і передав церковне приміщення у власність Київського Патріархату Української Православної Церкви. Нині церква носить ім’я святої Анни, хоча громада зареєстрована як Свято-Михайлівська (оскільки попередньо в селі був храм Архістратига Михаїла).
Це призвело до духовного розбрату в громаді, збентеженості людей. От і цього дня на богослужінні Київського Патріархату було шестеро ярославців.
Але, як сказав преподобний авва Ісая, «коли хочеш йти вслід за Господом нашим Ісусом Христом, то зберігай Його слово…; якщо хочеш пригорнутись до Нього, то… маєш дотримувати мовчання й нікого не осуджувати в своєму серці».
Тому громаді варто об’єднатися в любові до Бога і до ближніх своїх.


Прес-служба Ружинського округу

Переглядів: 689 | Додав: zmya | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100