Головна » 2011 » Лютий » 27 » Необхідно відроджувати тваринницьку галузь
17:55
Необхідно відроджувати тваринницьку галузь

Відбулась розширена нарада голови райдержадміністрації з керівниками сільгоспідприємств, фермерами, працівниками  та спеціалістами: управління агропромислового розвитку РДА, Ружинської державної насіннєвої інспекції та управління ветеринарної медицини.

На нараді було обговорено широке коло питань тваринницької галузі та підготовки господарств до весняно-польових робіт. Зокрема, щодо ремонту техніки, придбання елітного та репродуктивного насіння, пально–мастильних матеріалів, мінеральних добрив, препаратів захисту рослин тощо. Про загальний стан справ у районі присутніх інформував перший заступник голови РДА, начальник управління агропромислового розвитку РДА П.І.Пилипчук. Він зазначив, що в цілому район за потреби 2479 тонн насіння має – 3119. Та у зв’язку з тим, що збільшуються посіви гречки, цукрового буряка, ярої пшениці, виникають певні проблеми із забезпеченням насінням названих культур. Необхідно звернути увагу на придбання високоврожайних сортів кукурудзи та цукрового буряка, а також зберегти насіння ярої пшениці, оскільки весною на окремих площах може випасти озимина, тому доведеться підсівати яриною. Весна не за горами, отже, незабаром потрібно виходити в поле підживлювати озимі культури. На сьогодні господарства району всього на 30 відсотків забезпечені пально-мастильними матеріалами, а ціни з кожним днем зростають. Хто раніше  придбав пальне, той залишається у виграші. Те ж стосується і мінеральних добрив.

Інспектор насінневої інспекції О.І.Свиридюк акцентував увагу виключно на насінництві. Також наголосив на тому, що в нашому районі, багато насіння другої і третьої репродукції. Тому потрібно поліпшити репродукційний склад. Необхідно закуповувати елітне насіння та насіння першої репродукції. Загалом у стуктурі посівних площ елітних високоврожайних сортів у господарстві повинно бути не менше 10 відсотків. На все насіння мають бути документи і їх потрібно здати в насіннєву інспекцію. В таких сільгосппідприємствах як: ТОВ СП «НІБУЛОН», ДП АФ «Немиринецька», ПСП АФ «Світанок» дефіцит насіння буде покриватися за рахунок централізованої поставки.

Начальник управління ветеринарної медицини в Ружинському районі В.С.Тимчук зосередив увагу присутніх на профілактиці тварин від паразитарних хвороб. На сьогодні у Вільнопіллі виявлено один випадок захворювання на сказ. Необхідно прищепити сухостійних корів проти колібактеріозу. В лютому корови потребують особливої уваги, адже відбуваються розтели, тому потрібна мінеральна підгодівля. В Росії зараз лютує надзвичайно підступна хвороба-африканська чума, від якої немає вакцини, тому поголів’я просто знищується. Зараз у нас повинен бути закритий режим роботи. В кожному господарстві мають працювати дезбар’єри, а переміщення тварин може здійснюватись тільки за погодженням з ветеринарною службою.

Безумовно тваринницька галузь надвичайно трудомістка, інколи й ризикована. Низька закупівельна ціна на тваринницьку продукцію, зокрема, на м’ясо яловичини та свинини призвела до скорочення поголів’я в окремих господарствах, що в цілому позначилось й на районних показниках. Так в СВК «Ружинський» збитки від ведення свинарства склали 160 тисяч гривень, в СФГ «Україна», – 40. Зазнали збитків й інші господарства. Правда, ніхто не підрахував, яких збитків від такої ціни зазнало населення району.  Перед керівництвом району постало питання в нинішньому році на десять відсотків збільшити поголівя ВРХ та свиней. Голова РДА В.С.Бондарчук особливу увагу керівників звернув на закупівлю теличок в особистих селянських господарствах. Питання слушне.

 І справді, в особистих селянських господарствах  району утримується понад 7 тисяч дійних корів та 11 тис. свиней. Зрозуміло, що кожна корова щорічно приводить теличку чи бичка. І якщо люди мають можливість утримувати молодняк до високих вагових ко-ндицій, то вони це ро-блять, а якщо не мають – продають телят «бізнесменам» з інших районів, а то і областей. Це особливо неприпустимо, коли під ніж потрапляють телички від високоудійних корів. Як підтверджує практика, кожного року, після масового розтелу корів, по селах району їздять підприємці і скуповують молодняк. До речі, селяни продають його за заниженими цінами. Тоді, коли підприємець продавши його на базарі отримує вдвічі більше. Кожен сільський житель, тим паче добропорядний господар добре розуміє, що хорошу теличку пускати під ніж – це гріх, оскільки в майбутньому вона стане високоудійною коровою, а для селянина – годувальницею сім’ї. Тому керівникам сільськогосподарських формувань необхідно зараз законтрактувати і закупити молодняк ВРХ у населення з метою нарощування поголів’я.

Василь КОПАЧ



Переглядів: 631 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100