Головна » 2011 » Липень » 8 » Людські фобії
10:42
Людські фобії
Ні для кого не секрет, що кожна людина прагне бути сильною і непереможною. Та всі ми чудово розуміємо, що досягти цього неможливо, адже наше слабке місце, так звана «ахіллесова п’ята», все одно дасть
про себе знати.
У сучасному світі існує безліч фобій, з якими людина намагається боротися протягом життя або ж просто живе з ними, розуміючи, що їй не під силу здолати цей «недуг». Слово фобія походить від грецького фобос, що означає «страх» або ж «хворобливий стан». Завдяки йому виникає велике бажання уникнути того подразника, який відлякує. Розрізняють три види страхів, такі як: соціальні, специфічні та агорафобія. До перших, як ви вже здогадались, належить страх соціальних ситуацій, наприклад, людина може боятися їсти разом з іншими або виступати перед аудиторією слухачів, а також просто знаходитися серед незнайомих чи спілкуватися з ними. Специфічні фобії - це страх перед певним об’єктом. Їх поділяють на п’ять категорій: 
– страх, який викликаний середовищем (такі природні явища, як грім, вогонь, вода тощо);
– страх певних ситуацій, які можуть трапитися у житті (наприклад, залишити свою домівку);
– медичний страх (відвідування лікаря, різні ін’єкції та інше);
– страх перед тваринами (гризуни, павуки, змії, ящірки тощо);
– антиповий страх (задихнутися, потонути).
Агорафобія – це страх перед відкритим простором чи натовпом. Людина, яка є представником цього виду страху, намагається уникати скупчення людей, їй краще бути наодинці.
Та це ще не весь перелік фобій, які заважають нам жити. Мабуть, буде доречним написати більший список, можливо, хтось дізнається про себе більше або просто впізнає свій страх. Отже, аклофобія – це страх болю; акрофобія- страх висоти; акустикофобія — страх гучних звуків; апейрофобія — страх нескінченності; арахнофобія— страх павуків; гідрофобія – страх води; гнозіофобія — страх знань; дорофобія — страх отримувати або робити подарунки; дромофобія — страх переходити вулицю; зоофобія – страх перед тваринами; кайрофобія – страх перед новими ситуаціями; клаустрофобія – замкненого простору; кхерофобія — страх розваг; мелофобія — страх музики; монофобія – залишитися самому; ніктофобія – страх темряви; офідіофобія — страх змій; охлофобія – страх натовпу; параскевідекатріафобія — страх перед п’ятницею, 13; пеладофобія — страх лисих людей; сидеродромофобія — страх залізничних колій; скопофобія — страх бути побаченим; соціофобія — страх суспільства; танатофобія – смерті; фасмофобія — страх привидів; хемофобія — хвороба, коли людина боїться різних хімічних засобів промисловості (наприклад, засіб для миття посуду) та багато інших.
Пам’ятайте, якщо стан страху не минає, потрібно обов’язково звернутися до психолога.
Кожний з нас не є ідеальним, але прагнути до самовдосконалення потрібно завжди. Не дайте фобіям взяти себе у тенета безвихідності, боріться з ними, адже Ви сильніші і у Вас обов’язково все вийде! Вірте в себе!
Аліна КОЛОМІЄЦЬ
Переглядів: 1024 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100