Головна » 2011 » Вересень » 1 » Небезпечний карантинний шкідник
14:52
Небезпечний карантинний шкідник

Батьківщина шкідника – Північна Америка, звідки був завезений в Європу. Небезпечний шкідник у південних і західних областях України, з’явився він і в нашому районі. Цей шкідник пошкоджує понад 140 видів деревних і чагарникових рослин. Надає перевагу шовковиці, клену ясенелистому, волоському горіхові, плодовим деревам.

Метелик з розмахом крил 40-50 мм, крила білосніжні з
шовковистим блиском, на верхньому боці черевця і на крилах, іноді бувають чорні крапки тіло вкрите густими білими ворсинками.
Перші метелики з’являються наприкінці квітня – на початку травня. Вони ведуть сутінковий спосіб життя. Самки відкладають яйця групами по 300-500 шт. Плодючість 1200-1500 яєць.
У липні – серпні відбувається літ метеликів другого покоління, самки якого відкладають до 2000-2300 яєць. Через 5-10 діб відроджуються гусениці які спелешують листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки, ведуть спільний спосіб життя, обплітаючи павутиною листя, іноді ціле дерево.
Гусениці, відроджені з однієї кладки яєць можуть повністю оголити плодове дерево 10-15 річного віку.
Гусениці, які завершили розвиток у серпні – вересні заляльковуються і залишаються до весни наступного року.
Зимують під відмерлою корою дерев, під рослинними рештками, в тріщинах і щілиних паркані, під навісами та інших незахищених місцях.
Заходи захисту
Обрізування павутинних гнізд з наступним спалюванням їх (при виявленні на окремих деревах). Очистка дерев від старої кори; прибирання опалого листя і рослинних решток в садах; осіннє перекопування під кроною дерев.
Накладання ловильних поясів для виловлювання і знищення гусениць і лялечок. У разі пошкодження 20% листя після розпускання бруньок – обробка дерев біопрепаратами або дозволеними інсектицидами.
Олександр ОГІЙЧУК

Переглядів: 623 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100