Головна » 2011 » Квітень » 21 » Планетарний масштаб Чорнобильської катастрофи
13:03
Планетарний масштаб Чорнобильської катастрофи
В ці дні минає 25 років з моменту аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Сьогодні вже достеменно відомо, що дана аварія є планетарною і наймасштабнішою за наслідками. Вона торкнулася тією чи іншою мірою близько 20 держав. Тільки в Україні, Росії, Білорусії забруднення цезієм зазнали 131 тис. км2 з населенням близько 4 млн. чол., в тому числі близько 1 млн. дітей. В Україні сьогодні проживає більш як 2 млн. 300 тис. громадян, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи. Офіційні дані про загальну кількість померлих у результаті Чорнобильської катастрофи відсутні. За деякими даними лише в 1986-1995 рр. від наслідків аварії померло від 3 до 10 тис. чол.

Звичайно, що така кількість  постраждалих не могла залишитися поза увагою держави і вже починаючи з 1991 року з’являються перші законодавчі акти, що стосуються статусу і соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Загалом нормативно-правова база з питань Чорнобильської катастрофи містить 800 документів, які покликані регулювати різні аспекти спеціальних відносин у сфері подолання її наслідків.
На сьогодні у подоланні наслідків аварії чітко прослідковується два моменти, які потребують величезних капіталовкладень.
Перше – це будівництво нового саркофагу для станції, який би дав змогу гарантувати безпеку даного об’єкту на 100 років і більше, що складає мільярдні вкладення в доларовому еквіваленті.
Друге – це соціальний захист людей, які постраждали від аварії і ліквідаторів аварії. В чому тут проблема? Як відомо, чорнобильське законодавство є досить динамічним та нестабі-льним. Так, наприклад, у Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які по-страждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 18 лютого 1991 року було внесено понад 40 змін та доповнень.
Законами України про Державний бюджет України на 2006-2007 роки зупинилась дія окремих статей закону, а розміри компенсаційних виплат та допомоги встановлювались урядовими актами (що суперечить законодавству України). Конститу-ційний Суд України своїм рішенням від 9 липня 2007 року визнав неконституційним таке зупинення норм, що призвело до масового звернення громадян до судів з позовами про здійснення виплат у розмірах визначених законом. Станом на 1 березня 2008 року сума, що підлягає виплаті за рішенням судів, перевищила 140 млн.грн. Сьогодні ця сума в багато разів збільшилась.
Надзвичайно важливою є проблема щодо забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. На квартирному обліку сьогодні знаходяться 39,5 тис. сімей, які постраждали від аварії на ЧАЕС. На задоволення цих потреб необхідно при сучасних темпах виділення квартир більш як 130 років. Як то кажуть, люди стільки не живуть.
Систематичне незабезпечення виконання законодавства у зазначеній сфері висуває пості-йно багато проблем, що закономірно породило велику кількість громадських організацій, які б допомагали державним органам та органам місцевого самоврядування контролювати виконання законодавчих актів, що стосується чорнобильських проблем.
У 1998 році було створено політичну партію «Всеукраїнська Чорнобильська народна партія «За добробут та соціальний захист населення». Членами ВЧНП є чорнобильці – 98%. Партія активно співпрацює з Парламентом і Урядом України. На розгляд Верховної Ради через народних депутатів було внесено лише за останні роки більш як 15 законопроектів і більше 50 змін і доповнень для удосконалення діючого законодавства щодо соціального захисту чорнобильців.
На сьогоднішній день в ра-йоні нараховується 15 інвалідів І категорії, 79 ліквідаторів ІІ категорії, 22 ліквідатори ІІІ категорії, окрім того в районі проживає 64 переселенці ІІ категорії, 121 переселенець ІІІ категорії, 15 переселенців ІV категорії. В районі проживає також 181 дитина, хто користується пільгами на харчування, оздоровлення. На жаль, 36 громадян району, які постраждали від наслідків аварії померли. Тому схиляємо низько перед ними голови. Адже вони і нинішні інваліди Чорнобильської аварії віддавали своє здоров’я за те, щоб всі ми мали щасливе майбутнє.
Нагадаю лише те, що наша держава у великому боргу перед інвалідами–чорнобильцями. Відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», інваліди-чорнобильці мають право на суттєве підвищення пенсій, допомогу на оздоровлення та разову компенсацію. Зокрема, інваліди І групи мають право на пенсію у розмірі, не нижчому за 10 мінімальних пенсій; інваліди ІІ групи – відповідно на 8, а ІІІ групи – на 6 мінімальних пенсій. Крім, цього, інвалідам І, ІІ, та ІІІ груп нормами права одночасно гарантується додаткова пенсія за завдану шкоду здоров’ю – відповідно 100, 75, 50 відсотків прожиткового мінімуму.
На жаль, такі виплати поки що не здійснюються, через неузгодженість окремих положень і статей законодавчих актів, що стосуються чорнобильських проблем, а тому багато інвалідів змушені звертатися до судів за справедливим вирішенням цих та інших питань.
Ми наближаємося до чергової річниці трагічної сторінки в житті нашої держави. По всіх навчальних закладах району протягом цього тижня відбудуться заходи з ушанування тих, хто в ті страшні часи ціною свого здоров’я, життя захистив не тільки нашу державу, але і планету Земля в цілому від радіаційної небезпеки. Трагедія, яка сталася на атомній станції в Японії у цьому році, ще раз засвідчила, що атомні станції є не тільки благом для сьогоднішньої цивілізації, але і великою загрозою для людства.
Щиро зичу всім чорнобильцям здоров’я, дякую всім вам за бездоганне виконання свого громадянського обов’язку, надіюсь що і держава його виконає перед вами в повному обсязі.
Ми відкриті для всіх тих, хто потребує нашої допомоги. Щиро хочу допомогти Вам у вирішенні всіх ваших проблем.
О.Б.КОЛЯНОВСЬКИЙ,
голова Ружинської районної організації «ВЧНП «За добробут та соціальний захист народу», депутат районної ради


Переглядів: 700 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100