Головна » 2011 » Лютий » 17 » Позитивні зміни у Вишневому відбулись
17:19
Позитивні зміни у Вишневому відбулись
Сільський голова Н.П.Козак очолює вишнівську громаду рік і три місяці. Обрали її люди на позачергових виборах, довірили і на виборах 31 жовтня минулого року. Що ж змінилось у селі за цей час? Про це вона прозвітувала перед односельцями під час зборів уповноважених представників громади, що відбулись 4 лютого.

У зустрічі взяли участь заступник голови райде-ржадміністрації І.І.Семенчук, представники районних відділень Пенсійного фонду – Т.І.Виноград, Держкомзему – Г. В. Нейло, управління праці й соціального захисту населення РДА І.М.Руденко, депутати районної ради З.Т.Пеньківська та М.В.Чернищук, дільничний інспектор міліції Ю.А.Столярець.
Вишневе – село невеличке, тут живе усього 213 людей, з яких 84 пенсіонери. Школярі здобувають науку в сусідньому Вільнопіллі. Крім сільської ради, в селі працює поштове відділення, фельдшерський пункт, клуб, магазин та обслуговуючий кооператив «Порадник». Самотніх людей, які потребують сторонньої допомоги, обслуговує соціальний працівник.
Тож, як повідомила сільський голова, у 2010 році за кошти місцевого бюджету відремонтували приміщення сільської ради, для сільради, клубу та ФП придбали електро-обігрівачі й вогнегасники, також для медзакладу закуплено холодильник. Крім того, купили столи, комп’ю-тер та копіювальний апарат для сільської ради.
За спонсорські гроші встановили нову штахетну огорожу на кладовищі та біля пам’ятника, відновили капличку. Кошти надали Борис Іванович Гулевич та Анатолій Володимирович Коржевський. Н.П.Козак подякувала всім тим, хто зголосився виконати вказані роботи: Анатолію Кримовському, Володимиру Жвавому, Володимиру Королю, В’ячеславу Більському, Василю Козаку, Валерію та Сергію Шевчукам, Ігорю Опалінському, Олександру Сослюку, Валерію Свізінському, Василю Гуменюку.
Земельні паї мешканців Ви-шневого орендує ПСП «АФ «Світанок». Підприємство вчасно розраховується за орендовані землі, однак у селян накопилась низка скарг. Та представників господарства на зборах не було, тому висунули пропозицію організувати окрему зустріч – з орендарями, орендодавцями та районною владою для вирішення проблемних питань.
Уже не перший рік поспіль громада порушує питання транспортного сполучення з районним центром. Однак розрубати цей гордіїв вузол поки що не вдається, оскільки для перевізників рейс до Вишневого невигідний – маленьке село, мало пасажирів, та й дорога не з кращих.
Очевидно, що чимало роботи в селі вже зроблено. Та не менше й заплановано. Н.П.Козак поділилась задумами:
– Потрібно відремонтувати клуб, купити шахи, шашки тощо, аби нашим дітям було де проводити вільний час. Книжковий фонд бібліотеки, на відміну від приміщення, зберігся повністю. Тому бібліотеку перенесемо у клуб.
Крім того, мають намір у Вишневому продовжити ремонт приміщення сільської ради, навести лад в селі, озеленити центр, облаштувати східці до сільради, майданчик. Задумів багато, та чи вистачить на все коштів? До місцевого бюджету понад план надійшло 36 тис. 555 грн, які й буде спрямовано на потреби громади. Однак, як наголосила сільський голова, вишнівчани сподіваються і на підтримку райбюджету та спонсорів.
Про роботу закладів, що працюють на території села, поінформували їх керівники. Завідуюча фельдшерським пунктом зазначила, що у ФП є медикаменти, необхідні для надання невідкладної допомоги. У минулому році сільська рада виділила на ці потреби 490 гривень. До речі, восени минулого року депутат райради З.Т.Пеньківська подарувала для закладу апарати для вимірювання тиску та рівня цукру в крові та велосипед.
Соціальний працівник В.В.Жвава обслуговує 12 самотніх мешканців села, які перебувають на обліку в терцентрі соціального обслуговування. Вони усі забезпечені паливом, їм оформлено субсидії. Валентина Вікторівна доставляє до їх домівок продукти харчування, необхідний дріб’язок, носить воду, наводить лад в оселях, обробляє присадибні ділянки.
Відділенням місцевого поштового зв’язку завідує М.П.Любінецька. Вона ж працює і листоношею. У відділенні 77 осіб отримують пенсію, люди мають змогу не лише передплатити періодику, а й придбати необхідні товари. Та є ризик, що у разі нерентабельної роботи відділення, його можуть закрити. Тоді людям доведеться ходити у Вільнопілля.
Завідуюча клубом і бібліотекою І.І.Опалінська повідомила, що косметичний ремонт у клубі вже зробили. А генеральний директор ДП «АФ «Ян» Л.М.Пономаренко подарувала магнітофон. До різних свят тут проводяться урочисті заходи. Та ще потрібно замінити вікна, покласти лінолеум. Роботи багато, адже 30 років приміщення не ремонтувалось. Невдовзі запрацює в селі й бібліотека.
Багато труднощів стоїть на шляху роботи обслуговуючого кооперативу «Порадник». Наболілим поділилась О.І.Коржевська. Старенька техніка потребує постійного ремонту, тому коштів і праці вкладається багато, а прибутку – катма. Крім того, додає турбот і млин, що в Ружині – багато доводиться платити за електроенергію, оскільки на балансі кооперативу знаходиться підстанція, яка розташована коло млину. Та навіть за таких складних умов кооператив йде назустріч людям, допомагає їм у скрутну хвилину. Навесні, за домовленістю з сільською радою, допоможе зібрати сміття в селі, прибрати територію. Олена Іванівна наголосила, що було б добре у Вишневому організувати пункти прийому молока та штучного осіменіння корів. Однак власними силами кооператив цього зробити не може.
Схвально відгукнулись вишні-вчани про роботу магазину та зокрема продавця Марії Степанівни Жвавої – адже необхідні товари, продукти харчування у магазині є. Головне, що регулярно привозять свіженький хліб.
На питання мешканців села відповіли заступник голови РДА І.І.Семенчук та фахівці районних служб. Усі порушені питання будуть вивчені та узяті під контроль райдержадміністрації, як наголосив заступник голови РДА.
Гуртом, кажуть в народі, можна й море загатити. Тож спільні дії влади й громади, депутатів, спонсорів мають бути спрямовані на те, що турбот у селян ставало менше, а приводів для радощів – більше.

Ольга Молявчик


Переглядів: 796 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100