Головна » 2011 » Липень » 15 » Працюємо, виробляємо і маємо
08:53
Працюємо, виробляємо і маємо

Теоретично-практичний семінар «Про стан підготовки та особливості проведення жнив 2011 року» відбувся 9 липня. На семінар прибули керівники сільськогосподарських підприємств, головні агрономи, інженери, керуючі відділками, керівники фермерських господарств, спеціалісти агропромислового розвитку РДА. В роботі семінару взяли участь і виступили представник облдержадміністрації О.М.Власенко, заступник директора інституту нечорноземної зони, кандидат сільськогосподарських наук І.Ю.Ратушняк, директор дослідного господарства ДП ДГ «Нова Перемога» с.Стара Чортория Любарського району О.І.Якимець, менеджер зі збуту сільськогосподарської техніки «Волинської оптової компанії» Ю.В.Гродовський, регіональний представник компанії «Річ Харвест» С.О.Гутівський та директор ДП ДГ «Оранта» с.Зарубинці Андрушівського району державної сортодослідної станції В.М.Бирко. 


Інформуючи учасників семінару про стан  справ у сільгосппідприємствах району напередодні жнив голова РДА В.С.Бондарчук зазначив, що хліборобами району вирощено добрий урожай зернових та зернобобових культур. За попередніми підрахунками, якщо не буде ніяких природних катаклізмів, валовий збір зерна по району може сягнути 170 тисяч тонн. Трудівники села доклали значних зусиль, щоб виростити такий урожай, тому головне завдання, яке стоїть сьогодні перед керівниками, спеціалістами та механізаторами – це зібрати вирощене без втрат в найкоротші агротехнічні строки.
До збирання у районі підлягає 37403 га зернових та зернобобових культур. В тому числі ранніх зернових та зернобобових – 24719 га, з них по сільськогосподарських підприємствах – 20062 га. Крім того, необхідно зібрати 555 га озимого та 268 га ярого ріпаку.
Під час жнив на полях сільгосппідприємств буде працювати 107 комбайнів, з них 31 – власний та 76 – залучених зі сторонни, наголосив голова В.С.Бондарчук.
Своїми комбайнами будуть збирати врожай сільські трудівники СВК «Ружинський», де протягом двох років придбано два нові комбайни «КЛААС-Тукано» та «Акрос», СФГ ім. Мічуріна, в якому минулого року придбано комбайн «КЛААС-Лексіон», СФГ «Україна», ТОВ «Украгроінвест-Холдинг», ПСП «Батьківщина», ТОВ СП «НІБУЛОН». Також за необхідності на період жнив уже відпрацьована схема перекидки комбайнів з одного господарства в інше.
Навантаження на 1 комбайн складає 231 га, що дає можливість зібрати запланований урожай за 14 днів, відповідно до агротехнічних строків.
Після значних опадів, які випали протягом трьох тижнів, на частині площ ярого ячменю, гороху почався ріст бур’янів, а на площах, де посіяні багаторічні трави, збільшилась маса сіно-солом’яної суміші, тому, де це доцільно, потрібно передбачити роздільне збирання. Для цього підготовлено 32 жатки, які зможуть протягом 4 днів покласти у валки посіви на прогнозованій площі.
Необхідно загострити увагу керівників та інженерно-технічних працівників на забезпеченні належних умов праці. Це – спецодяг, гаряче харчування, підвезення працівників до своїх агрегатів, забезпечення питною водою. На всіх машинах та агрегатах повинні бути захисні щитки, вогнегасники. З кожним працівником, який буде задіяний на жнивах, потрібно провести інструктаж, щоб запобігти травмуванню людей. Тільки такий підхід забезпечить успішне проведення жнив.
В районі практично завершено підготовку до приймання нового врожаю. Підготовлено складські приміщення, зернотоки та вагове господарство.
Відремонтовано 11 зерносушильних комплексів, підготовлено все обладнання зерноочистки. Підприємствам, які не зможуть власними силами забезпечити переробку збіжжя до відповідних кондицій, буде надана допомога спеціалізованими підприємствами: Зарудинецьке ХПП, Білилівський комбікормовий завод та ХПП Бровки.
Під час збирання ранніх зернових не слід забувати і про побічну продукцію – солому, яку необхідно, там де є тваринництво, заскиртувати та збити в тюки. Для цього в господарствах району підготовлено 12 преспідбирачів, 18 скиртокладів та відповідні транспортні засоби.
Слід звернути увагу на площі з підпокрівним посівом багаторічних трав, солома з яких в першу чергу повинна бути заскиртована. Необхідно також частину соломи, після завершення жнив, реалізувати жителям нашого району.
Керівникам господарств слід порахувати, що сьогодні економічно вигідно продати солому на переробку чи використовувати її як органічне добриво.
Категорично забороняється спалювання соломи на полях.
Вся солома, яка не буде використовуватись для потреб тваринництва, повинна зароблятися в грунт з обов’язковим внесенням азотних добрив не менше, як 30 кг на гектар.
Збираючи вирощене, ми повинні закласти надійну основу під майбутній урожай. Для цього потрібно засипати в повному обсязі насіння озимих та ярих культур. Насіння має бути не нижче першої репродукції, а елітного не менше 10 % від загальної потреби. Для цього в роботі семінару беруть участь керівники та представники наукових установ, (заступник директора інституту нечорноземної зони, кандидат сільськогосподарських наук І.Ю.Ратушняк, насіннєвих станцій (директор Андрушівської державної сортодослідної станції В.М.Бирко)та дослідних господарств,( директор дослідного господарства ДП «Нова Перемога» О.І.Якимець) з якими уже протягом багатьох років у нас склалася тісна спіпраця на взаємовигідній основі.
Важливу роль у формуванні урожаю відіграють сорти озимих культур.
Через відсутність відповідної кількості органічних добрив та порушення структури посівних площ, особливу увагу потрібно звернути на підвищення родючості грунту. Адже родючий грунт – це продукт життєдіяльності мікроорганізмів, що його формують, створюють кругообіг азоту, вуглецю, сірки, заліза у природі.
Одним з ефективних
засобів підвищення родючості грунту є сидерати. Зелене добриво – найдешевший і най-ефективніший спосіб комплексного відродження землі. Застосування сидератів підвищує урожайність зернових культур на 5-10 цнт/га, цукрових буряків на 30-50 цнт/га. Тому рекомендовано висівати сидеральні культури в кожному господарстві не менше 15 % від посівної площі.
Під урожай 2012 року в районі потрібно посіяти озимі зернові культури на площі 16500 гектарів. Для цього необхідно подбати про якісний посівний матеріал, необхідну кількість мінеральних добрив, протравників насіння, провести боротьбу з бур’янами, якісно підготувати площі під посів озимих.
Одним з ефективних прийомів боротьби з бур’янами є своєчасне дискування стерні. Цей захід провокує бур’яни до проростання, знищує шкідників сільськогосподарських культур, забезпечує зберігання вологи в грунті. Доцільно також на забур’янених площах внести грунтові гербіциди.
Посів необхідно провести районованими, перевіреними сортами в оптимальні агротехнічні строки. Все це дасть змогу отримати добрий урожай в наступному році.
Виступаючи перед присутніми науковці та спеціалісти дали цінні поради сільським трудівникам щодо придбання перспективних сортів насіння, препаратів захисту рослин, сучасної техніки та термінів збирання врожаю тощо.
Після пленарної частини учасники семінару оглянули посіви пшениці, ячменю та плантації цукрових буряків на полях СФГ ім.Мічуріна, ТОВ «Новофастівське» та СВК «Ружинський». На тракторному стані СВК «Ружинський» учасники семінару на лінійці готовності оглянули підготовлену до жнив техніку. Слід відзначити, що вся наявна техніка, зокрема, вітчизняні і імпортні комбайни, трактори, жатки, самохідні оприскувачі, лущильники, преспідбирачі знаходились в ідеальному стані. Стопроцентна готовність до роботи. На тракторному стані виступив керівник СВК «Ружинський» Олександр Феодосійович Колібаба.
– Наше господарство – одне з небагатьох, яке залишилося ще з радянськиї часів, в такому ж складі і на міцному фундаменті колгоспу ім. Леніна, – зауважує О.Ф.Колібаба. – звичайно матеріально-технічна база поновлюється, оскільки господарство динамічно розвивається і нарощує виробництво сільськогосподарської продукції. Якщо до перебудови у нас утримвалось до трьох тисяч голів ВРХ і було в обробітку 3500 га землі, то в загальних рисах так є і зараз, правда з деякими змінами, адже орендуємо 600 га в Топорах. Запорукою успіху є те, що сумлінно працюємо, виробляємо і маємо. За півроку від реалізації продукції виручили понад мільйон гривень. Біля п’яти мільйонів грошових надходжень отримуємо від реалізації молока. До трьох – маємо від реалізації м’яса, все решта від від зерна, цукру гречки тощо. Загалом маємо до 9 мільйонів гривень обігових коштів щорічно. Як правило, ці гроші направляються на придбання основних засобів виробництва. За півроку на два мільйони закупили пально-мастильних матеріалів, на три з половиною мільйони придбали техніки. Протягом п’ятнадцяти років в господарстві повністю оновлено всю збиральну техніку. Вона допомагає нам мінімізувати важку працю сільських трударів. Зараз в господарстві працює 135 чоловік. На жнивах буде трудитися 150. Середньомісячна оплата праці склала 1460 гривнів. За нинішніх цін зарплата не висока, але виплачується вчасно і, відповідно, регулярно сплачуємо всі податки, а вони надзвичайно високі.
Стосовно гарячої пори для хліборобів – жнив, то тут безумовно є слабкі місця. Найперше це погодні умови. У травні – червні була спека, а зараз дощі негативно позначились на урожаї. До початку дощів сільські трудівники СВК «Ружинський» встигли заготовити 350 тонн сіна та 2000 тонн високоякісного сінажу. Під час жнив на збиранні зернових буде працювати п’ять комбайнів. Техніка в доброму стані, тому навантаження на один комбайн – 300 га зуміють подолати у стислі строки. Солому всю будемо тюкувати, оскільки кожного року для галузі тваринництва заготовляємо 3000 тонн соломи. Трудовий коллектив налаштований на продуктивну працю і за сприятливих погодніх умов зможе зібрати вирощений урожай в якомога коротший термін.
З питань, які стосуються пожежної безпеки під час жнивної кампанїї виступив виконуючий обов’язки начальника Ружинського відділення УМНС України в Житомирськівй області Р.А.Федун.
Привітали сільських трударів з зажинками, самодіяльні артисти районного будинку культури. Вони подарували присутнім вінок українських обрядових пісень. Благочинний Ружинського округу УПЦ Московського патріархату отець Михайло Маркевич та настоятель Зарічанської церкви отець Володимир Бринзюк з церковним хором відправили молебінь перед виходом в поле, освятили техніку та поблагословили хліборобів на важку, копітку, щоденну працю збирання врожаю 2011 року.
Василь КОПАЧ

Переглядів: 1144 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100