Головна » 2011 » Липень » 8 » Риболовля — не тільки промисел, а й засіб зміцнення здоров’я, як фізичного, так і духовного
10:45
Риболовля — не тільки промисел, а й засіб зміцнення здоров’я, як фізичного, так і духовного

Риболовля – одне з найбільш розповсюджених захоплень не тільки чоловіків, а й представниць перекрасної статі. Це особливе братерство, що поєднує людей різного віку і занять, це азарт, який змушує кров бігти тілом із шаленою швидкістю, це можливість наодинці зануритися у міркування і, звичайно, величезна гордість, яку відчуваєш, повернувшись з гарним уловом. 

Риболовля викликає заці-
кавленість навіть у тих, хто знайомий з рибним ловом лише з розповідей інших. Та, як правило, той, хто хоч раз побував на водоймі з вудкою, насолодився ні з чим не порівняною радістю спілкування з природою і піймав першу у своєму житті рибину, цього не забуває ніколи. Рибний лов — не тільки промисел, а й чудовий засіб зміцнення здоров’я, як фізичного, так і духовного. Сам процес настільки захоплює, що нерідко згодом переростає у всепоглинаючу пристрасть. Адже тільки по-справжньому захоплені люди заради того, щоб відчути добре знайомий азарт, можуть вставати вдосвіта, забиратися у найвіддаленіші, найглухіші куточки, годинами мокнути під дощем чи мерзнути на морозі, та саме такими і є справжні рибалки.
З давна Ружинщина вважалася риболовецьким краєм. Тут, де порізана густою мережею глибоких ярів і широких балок хвиляста рівнина, створено безліч водойм для розведення і вирощування риби. Напередодні Дня рибалки ми завітали до комплексної бригади «Прибережне» СВАТ Житомиррибгосп, де головний інженер С.І.Шелестюк розповів про копітку працю підрозділу. На перший погляд у вирощуванні та ловлі риби немає нічого складного, та насправді це дуже відповідальний процес, в який вкладається не тільки важка фізична праця, а й душевна. Як розповів Сергій Іванович, основні види риби, яка вирощується у місцевих ставках – короп, товстолоб та білий амур. Основними заходами, які проводяться у період вирощування риби, є удобрення ставів, вирощування зародка та відгодівля риби. Зариблення нагульних ставів проводиться мальком, вирощеним у місцевому господарстві. Упродовж вегетаційного періоду проводиться регулярний контроль за температурним та гідрохімічним режимами, які мають відповідати основним рибоводним вимогам. У ставах проводиться постійний рибоводно-біологічний контроль з метою застосування тих чи інших заходів, спрямованих на коригування рибоводного процесу та усунення чинників, які затримують розвиток та приріст риби. Постійно проводиться клінічний огляд риби на наявність зовнішніх ознак її захворювання, а в разі необхідності вносяться лікувальні препарати. Рибопродуктивність ставів з товарною рибою визначається виключно станом кормової бази, доступністю рибі кормових організмів, ефективністю їх використання. За таких умов необхідний регулярний контроль за вмістом розчиненого у воді кисню та окислюваності води, адже багато різних чинників можуть викликати різке зниження його концентрації у воді. Тому, в ставах діє постійна, обов’язкова циркуляція води. Для профілактики та покращення водних ресурсів протягом вегетаційного сезону раз на місяць, а за необхідності – частіше, проводиться їх вапнування. Основний вилов риби проводиться, як правило, у жовтні- листопаді, коли температура води знижується, а ріст риби практично припиняється. Виловлену у ставах рибу зважують, проводять облік, встановлюють її приріст за нагульний період, середню індивідуальну масу. Після облову товарної риби розпочинається підготовка ставів для вирощування в них риби у наступному сезоні. У комплексній бригаді працює п’ять чоловік: О.В.Рябушко, О.В.Мороз, М.Я.Дякул, О.О.Любарський та бригадир В.В.Федун. Праця рибалок не з легких, адже їх робочий день розпочинається зі сходом сонця, а закінчується пізно ввечері.
– Технічно бригада у нас забезпечена добре, – розповідає головний інженер. – Вони мають весь необхідний інвентар, риболовні спорядження, а також навколо ставків розміщені побутові вагончики, в яких чоловіки можуть відпочити та перевдягтися, адже охорона ставків у нас цілодобова. Звичайно трапляються і неприємні інциденти, останнім часом почастішали випадки браконьєрства. В таких випадках ми змушені звертатись за допомогою до правоохоронних органів.
Одним з набільш стародавніх занять людства, що бере свої початки в часи полювання та збирання, це – рибальство. І хоча День рибалки це професійне свято, своїм його вважають сотні тисяч аматорів рибного лову, яким це заняття приносить радість та насолоду.
Юлія МАКОВЧУК

Переглядів: 732 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/10
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100