Головна » 2010 » Жовтень » 23 » «Ружинщина має процвітати!»
09:45
«Ружинщина має процвітати!»

Сергій РИЖУК,

голова Житомирської обласної державної адміністрації


«Ружинщина має процвітати!»

 

Ружинський район – мальовничий край, розташований у південно-східній частині Житомирщини, у зоні лісостепу. Територія охоплює 4,3 відсотка території області, населення – 29,8 тисячі чоловік, або 2,3 відсотка всього населення області. Тут є значні поклади граніту, цегляно-черепичних глин. Провідні галузі - сільське господарство, харчова промисловість та виробництво будматеріалів. Тож забезпечення стабільного соціально-економічного розвитку Ружинщини – першочергове завдання нинішньої влади. І за час нашої з вам роботи у цьому напрямку вже зроблені певні кроки.

 


Завдяки злагодженій роботі нашої команди в економіці регіону за 9 місяців цього року вдалося перевиконати доходну частину зведеного бюджету району – понад план до скарбниці фактично надійшло 824 тисячі гривень, або 104,3 відсотка від запланованих обсягів за рахунок перевиконання по всіх рівнях бюджетів. За цей період також повністю виконано показники з надходження коштів до бюджету Пенсійного фонду – рівень виконання становить 102,4 відсотка. У цілому за січень-вересень 2010 року бюджетом одержано доходів на 1,9 мільйона гривень, або 19,4 відсотка більше порівняно з відповідним періодом минулого року.

Певних успіхів досягнуто і в агропромисловому комплексі. Так, за 9 місяців нинішнього року в порівнянні з відповідним періодом минулого на 17,6 відсотка зросло поголів’я свиней, виробництво молока збільшилося на 3,3 відсотка - до 115,2 тисяч центнерів, м’яса у живій вазі – на 1,1 відсотка - до 184 тисяч центнерів. Сільськогосподарськими підприємствами району перевиконано прогнозовані показники із заготівлі кормів: сіна – на 30 відсотків, сінажу – на 3 відсотки. За сприяння райдержадміністрації у СВК «Ружинський» цьогоріч введено у дію європейську технологію заготівлі кормів – біологічне консервування зерна кукурудзи.

У промисловому секторі також відмічається поступове зростання. Промислові  підприємства району збільшили обсяги виробництва масла, сухого знежиреного молока та лікарських засобів. За минулих  
9 місяців вони виробили продукції у діючих цінах на загальну суму 79,3 мільйона гривень, що у півтора рази більше, ніж у відповідному періоді торік. Крім того, на підприємствах розпочато виготовлення нових видів продукції, зокрема лікарських препаратів (ДП «Агрофірма «Ян») та згущеного молока (ДП «Ружин-молоко»).

Такого результату вдалося досягти завдяки активній інвестиційній діяльності підприємств району: величина освоєних ними інвестицій в основний капітал за півроку становила 13,2 мільйона гривень, що майже вдвічі більше торішнього показника.

Зростання обсягів виробництва дозволило пожвавити зовнішньоекономічну діяльність. Зовнішньоторговельний оборот району у першому півріччі становив 1,1 мільйона доларів, сума експортних операцій  – 1 мільйон доларів, що також вдвічі більше минулорічного показника. Внутрішній роздрібний товарооборот за 6 місяців  у порівнянні з відповідним минулорічним періодом збільшився на 1,6 відсотка і склав 7,8 мільйона гривень.

Завдяки успішній господарській діяльності за січень-серпень цього року підприємства району отримали позитивний фінансовий результат, який становив 3,5 мільйона гривень прибутку, що у майже вдвічі більше порівняно з торішнім періодом.

Промислове зростання дозволило покращити ситуацію на ринку праці. За 8 місяців поточного року в районі створено 323 нових робочих місця, кількість незайнятого населення скоротилася на 40,2 відсотка проти минулорічного рівня. Завдяки вжитим районною адміністрацією заходам упродовж серпня вдалося ліквідувати заборгованість на економічно активному підприємстві СВАТ «Житомиррибгосп», завдяки чому загальна заборгованість із виплати заробітної плати зменшилася на 62 відсотки порівняно з початком року і склала 88 тисяч гривень. Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у січні-червні досягла 1690 гривень, що на 1,2 відсотка більше від середньообласного показника та на 44,2 відсотка більше відповідного періоду 2009 року. На даний час заборгованість із виплати заробітної плати має лише ВАТ «Ружинське АТП-11840» у сумі 23,3 тисячі гривень.

Ліквідація частини боргу із зарплати дала змогу зменшити заборгованість населення за житлово-комунальні послуги.  На початок осені вона становила 359,9 тисяч гривень і зменшилася порівняно з початком року на 48,7 відсотка, а рівень сплати населенням житлово-комунальних послуг за січень-серпень цього річ відчутно зріс і склав 105 відсотків з урахуванням погашення минулорічних боргів.

Загальне пожвавлення економічної активності в районі обумовило розширення будівельної діяльності. Так, за 8 місяців поточного року в районі було виконано будівельно-монтажних робіт на 95,5 відсотка більше, ніж торік, та введено в експлуатацію 2 891 квадратних метрів загальної житлової площі, що в 8,7 рази більше проти відповідного періоду минулого року.

Крім того, були проведені комплекси ремонтно-будівельних робіт у  житлово-комунальному господарстві (заміна глибинних насосів на пяти артсвердловинах, запірної арматури водопровідних мереж, очищення трьох водонапірних веж, ямковий ремонт та підсипка доріг у семи населених пунктах району, побудовано підвідний газопровід до с. Черемухи.

Поточні ремонтні роботи проведено також у 17 закладах охорони здоров’я району (в тому числі у ФАПах с. Дерганівка, Чорнорудка, Заруденці, Мовчанівка, Вишневе), 10 сільських будинках культури та 7 сільських клубах, бібліотеках сіл Ягнятин, Мала Чернявка та Крилівка.

У шести загальноосвітніх закладах району проведені роботи з влаштування внутрішніх санвузлів, ремонту покрівлі, реконструкції котелень.

У літній період поточного року завдяки зусиллям районної влади вдалося оздоровити 1993 дітей шкільного віку (55 відсотків від загальної їх кількості) проти 1380 дітей в минулому році (половина від загальної кількості). На оздоровчу компанію з районного бюджету цього річ виділено 83 тисячі гривень, у той час як торік – лише 35 тисяч. У пришкільних таборах у цьому році оздоровлено 1116 дітей, торік – лише 805.

Незважаючи на певні успіхи та досягнення, шановні мої ружинці, за такий короткий строк нам, на жаль, не вдалося подолати усі негативні тенденції та проблеми в районі.

Так, в агропромисловому комплексі району за 9 минулих місяців зменшилося поголів’я великої рогатої худоби на 4,4 відсотка проти минулого року. За останні роки значно зменшились площі під цукровими буряками і складають лише 2 тисячі гектарів проти 5,8  тисячі у 2006 році.

В економіку району відсутні надходження іноземних інвестицій, протягом січня-червня не створеного жодного підприємства з іноземним капіталом.

Викликає занепокоєння зростання кількості збиткових підприємств: за підсумками І півріччя вона збільшилася на 16,7 відсотка порівняно з минулорічним періодом. Наразі 16 підприємств знаходиться у стадії банкрутства.

Незважаючи на копітку роботу зі створення робочих місць, річне завдання за цим показником виконане лише на 72,8 відсотка. У зв’язку з цим станом навантаження на одне вільне робоче місце склало 19 осіб, що на 12 осіб перевищує середній показник по області.

Прикро констатувати, але в районі зберігається тенденція до зменшення кількості підприємств, що займаються роздрібною торгівлею. За останні два роки стаціонарна торговельна мережа району скоротилася на 7 об’єктів, або на 21,9 відсотка до їх загальної кількості, тоді як в цілому по області зменшення мережі відбулося на 11 відсотків. Не краща ситуація і в сфері надання побутових послуг: за січень-серпень 2010 року їх було реалізовано на 20,6 відсотка менше, ніж за аналогічний період минулого року, причому мережа підприємств побутового обслуговування населення зосереджена, в основному, у районному центрі.

Майже у всіх сферах народногосподарського комплексу району я бачу низку нагальних проблем, які є причиною негативних тенденцій у розвитку регіону, а тому потребують негайного вирішення.

В агропромисловому господарстві це, насамперед, збиткова діяльність сільськогосподарських товаровиробників. Як наслідок – значна заборгованість минулих років за розрахунками до Пенсійного фонду, по орендній платі за земельні паї, закуплену у господарств і населення сільськогосподарську сировину. Вирішенню цих проблем могли б сприяти залучення інвестицій у розвиток великотоварного виробництва молока і м’яса, надання допомоги влади в отриманні кредитних ресурсів, вдосконалення структури сівозмін, кормовиробництва, кормозабезпечення. З метою збільшення виробництва молока, стабілізації та нарощення чисельності поголів’я корів у населення за сприяння керівництва області вже закуплено та видано три доїльні апарати особистим селянським господарствам, які утримують п’ять і більше корів.

Ключовою проблемою будівельної галузі є відсутність будівництва соціального житла на території району. Для її вирішення у Ружині планується зведення 19-тиквартирного житлового будинку, на який вже виготовлена проектно-кошторисна документація та відведено дві земельні ділянки. У районі недостатньо приділяється уваги оновленню, розробці містобудівної документації, а кошти з місцевого бюджету на вказані цілі в необхідному обсязі не передбачаються.

У галузі житлово-комунального господарства району актуальними питаннями є реконструкція полігону зі знешкодження твердих побутових відходів та добудова підвідних газопроводів до сіл Огіївка, Городок, Першотравневе і Березянка. Незадовільним є стан автомобільних доріг – протяжність доріг комунальної форми власності на території району становить 420 кілометрів, з яких капітального ремонту потребують 20 кілометрів, поточного – 200 кілометрів на загальну суму 100 мільйонів гривень. Звісно, я розумію, що в місцевих бюджетах таких коштів немає, тому для фінансування робіт необхідна серйозна державна підтримка. Певні кроки у цьому напрямку владою вже зроблені. Так, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13.09.10 №1881-р «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.08.09 №1001-р» за рахунок коштів НАК «Нафтогаз України» вже передбачено в цьому році виділення додаткового фінансування на будівництво газопроводів до згаданих населених пунктів району.

У сфері охорони здоров’я особливе занепокоєння викликає зростання кількості онкозахворювань, виявлених на останній стадії, захворювань на ВІЛ- інфекцію (на 10 тисяч населення – 10,1 чоловік цього року проти 3,4 – торік) та СНІД (на 10 тисяч населення – 3,4 чоловік, коли ще торік не було жодного). Упродовж року зменшився відсоток укомплектованості лікарями дільчих лікарень та амбулаторій – з 64,8 до 59,5 відсотка. Низьким залишається рівень медикаментозного забезпечення пільгових категорій населення (5,43 гривні по району проти 15,09 - по області). Актуальними проблемами є також забезпечення медичним устаткуванням фельдшерсько-акушерських пунктів та амбулаторій району, забезпечення їх сімейними лікарями та транспортом. Вирішення даних питань потребує особливої уваги з боку влади, адже здоров’я – це найцінніший скарб кожної людини.

Аналіз ситуації в освітньо-культурній галузі свідчить, що найбільш гострими проблемами закладів культури у районі є неповна зайнятість їх працівників, відсутність опалення у більш як 80 відсотків клубних та бібліотечних закладів через вихід з ладу котелень, потреба у проведенні термінового ремонту сільських будинків культури у ряді сіл (Верхівня, Дерганівка, Жовтневе, Вчорайше). Розв’язання цих питань органами місцевого самоврядування рік у рік затягується – чи то через брак коштів, чи то через відсутність бажання справді ними займатися. За цих умов централізація коштів при відділі культури і туризму райдержадміністрації, пряме підпорядкування йому сільських закладів культури дали б змогу оперативно вирішувати ключові проблеми галузі.

Знаю, що чимало проблем існує в освітянській сфері. Болючим питанням є скорочення та реорганізація закладів освіти району. З мого погляду, такі рішення має приймати відповідний орган управління освітою, а не територіальна громада, оскільки заклади освіти перебувають у підпорядкуванні саме відділу освіти райдержадміністрації. Потребують реконструкції котельні, тепломережі, дахи шкільних закладів району, де навчаються наші діти. Для цього необхідно розробити цільову регіональну програму, яка б дала можливість запланувати виділення цільової субвенції з обласного та державного бюджету, адже виконання даних робіт лише за кошти місцевого бюджету розтягне їх проведення у часі не на один рік.

Потерпає від проблем і сфера фізичної культури та спорту району. Обсяг її фінансування з місцевого бюджету, особливо на навчально-спортивну роботу та зміцнення матеріально-технічної бази, є вкрай низьким. Внаслідок цього кількість вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл є незначною – всього 7,5 відсотки від кількості усіх дітей району, а рівень підготовки спортивних резервів залишає бажати кращого.

Така велика кількість проблем, що накопичилася за роки попередньої влади, вимагає від нашої команди рішучих і цілеспрямованих кроків, чіткого бачення перспектив розвитку регіону.

Пріоритетними напрямами я вважаю, насамперед, сприяння залученню інвестицій в економіку району за рахунок підвищення інвестиційної привабливості територій, створення сприятливих умов для відкриття нових та підтримки діючих підприємств, стимулювання розвитку підприємництва через забезпечення ефективної роботи єдиного дозвільного центру.

З активізацією інвестиційної діяльності нерозривно пов'язане поліпшення роботи будівельного комплексу. Спрощення й забезпечення прозорості погоджувальних процедур на передпроектній стадії, усунення штучних перепон під час проектування та будівництва також сприятимуть створенню привабливого інвестиційного середовища.

У сфері житлово-комунального господарства наші зусилля у найближчий час спрямовуватимуться на забезпечення технічного переоснащення підприємств цієї сфери, розвиток і реконструкцію централізованих систем водопостачання, газифікацію населених пунктів району. Зокрема, у наступному році вже заплановано проведення реконструкції існуючих каналізаційних мереж у Ружині з установкою очисних споруд за технологією «БІОТАЛ»;  модернізацію очисних споруд господарчо-побутової каналізації в Ружині; поточний ремонт мереж по вулицях Роставицька та  Ювілейна у селі Заріччя, будівництво водопровідних мереж по вулицях Топорівська та Лісова. У наступному році буде завершено добудову підвідних газопроводів до сіл Огіївка, Городок, Першотравневе.

Розвиток високотехнологічного сільськогосподарського виробництва – один з ключових напрямків роботи влади. Удосконалення його організації з урахуванням агроекологічної придатності земель, запровадження на практиці науково обґрунтованих рекомендацій щодо розміщення сільськогосподарського виробництва,  створення мережі елітно-насінницьких господарств (у районі атестовано на право виробництва і реалізації насіння лише один елітгосп ТОВ АПК «Архат»), покращення репродукційного складу насіння зернових культур, активізація роботи зі створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів – ось пріоритетні завданням сьогодення у цій сфері.

Заплановано і комплекс заходів з розвитку промислового сектору економіки району. Зокрема, наразі проводиться робота з оформлення документації ТОВ «Ружин-кварц» на розробку Трубіївського родовища з видобування піщано-гравійної суміші у селі Трубіївка, де планується створити близько 60 робочих місць. Також найближчим часом сподіваємося на відновлення роботи двох хлібозаводів у Ружині та Вчорайше.  В районі заплановано відкриття нового підприємства з випуску питної води. На ДП «Ружин-молоко» планується реконструкція цеху з виробництва твердих сичужних та плавлених сирів.

За активної підтримки місцевої влади в районі планується і вже ведеться відповідна робота з покращення матеріально-технічної бази культурних, дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. Так, у поточному році проведено заміну тепломереж у Немиринецькій, Мовчанівській, Крилівській, Чорнорудській, Зарічанській школах, частково замінені вікна на склопакети у Ружинській гімназії, Топорівській, Зарічанській, Малочернявській, Голубівській, Городоцькій, Огіївській школах. Проведено також капітальний ремонт даху Немиринецької школи, даху над спортзалом Бистрицької школи, поточний ремонт даху та відновлення роботи внутрішніх санвузлів Ружинської гімназії, поточний ремонт приміщення, ремонт покрівлі, відновлення роботи внутрішніх санвузлів Білилівської гімназії. За рахунок коштів субвенції із обласного бюджету на розвиток дошкільної освіти проводиться будівництво автономної котельні для ДНЗ №3 Ружина з електричною системою опалення.

Незабаром будуть замінені віконні блоки на склопакети у Ружинській та Білилівській гімназіях, Топорівській загальноосвітній школі. До 2014 року це маємо зробити у всіх загальноосвітніх закладах району. Вже у наступному році планується влаштувати внутрішні санвузли у Роставицькій школі, відновити їх роботу у Бистріївській та Мовчанівській, провести ремонт покрівлі Зарічанської та Крилівської шкіл. На 2011-й заплановано також проведення поточного ремонту районного будинку культури, ремонту покрівлі районного кінотеатру, Дерганівського, Крилівського, Зарудинецького, Березянського, Карабчиївського, Голубівського сільських будинків культури та Зорянського сільського клубу.

Сподіваюся, що спільними зусиллями обласної, районної влади, керівників підприємств та установ району всі намічені заходи нам вдасться реалізувати у повному обсязі. Ружинщина має процвітати!

Переглядів: 991 | Додав: zmya | Теги: Рижук, Ружинщина, Процвітання | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100