Головна » 2011 » Серпень » 2 » Створення прозорого ринку земель – необхідність держави
15:49
Створення прозорого ринку земель – необхідність держави

Створення прозорого ринку земель і його регулювання державою є більш ефективним механізмом, ніж абсолютно вільний нерегульований ринок чи «тіньовий» ринок земель. Першим кроком держави на шляху виправлення ситуації із значною мірою криміналізованим обігом земельних ділянок як сільськогосподарського, так і несільськогосподарського призначення має стати прийняття законів України «Про ринок земель», «Про консолідацію земель», «Про інвентаризацію земель» та низки інших нормативно-правових актів, основне завдання яких полягатиме у прозорості та зрозумілості.

Саме тому на сьогодні дискусія щодо запровадження та функціонування ринку земель сільськогосподарського призначення є плідною та надзвичайно корисною.
Зволікання протягом багатьох років з проведенням земельної реформи, постійне продовження мораторію на продаж землі призвело до стримування оптимізації сільськогосподарського землеволодіння та землекористування, концентрації більшої частини земель сільськогосподарського призначення у власності найменш економічно активної частини сільського населення, блокування процесів створення крупнотоварних господарств ринкового типу, зниження інвестиційної привабливості аграрного сектору, а відтак, як результат, і реалії сьогодення – у державі на ринку землі формуються низькі ціни. Це гальмує розвиток аграрного сектора та стримує економічний розвиток держави.
Реалізація Закону України «Про ринок земель»
дозволить максимально пришвидшити формування законодавчої бази ринкових земельних відносин;
надасть можливість організувати прозорий ринок земельних ділянок державної, комунальної та приватної власності;
законодавчо врегулювати питання щодо порядку проведення земельних торгів;
подолати негативні наслідки діючого мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення;
поліпшити інвестиційний клімат в країні;
включення земель сільськогосподарського призначення в економічний обіг дозволить враховувати ціну землі у вартості виробленої в аграрному секторі продукції, визнати роль земель як елемента аграрного виробництва, сприятиме стабільності цін на сільськогосподарську продукцію та встановленню паритетних міжгалузевих відносин між селом та промисловістю.
В розвинених країнах світу земля є заставою під довгострокові, не дорогі кредити для сільськогосподарських підприємств.
Функціонування іпотечного кредитування дозволить залучити в сільське господарство кошти, достатні для фінансування технічного переоснащення сільського господарства і запровадження нових високопродуктивних технологій.
Прийняття закону України «Про ринок земель» дозволить максимально пришвидшити формування законодавчої бази ринкових земельних відносин.
Головне управління Держкомзему у Житомирській області

Переглядів: 718 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100