Головна » 2011 » Лютий » 27 » Влада в нас одна
18:20
Влада в нас одна

25 лютого 2010 року обраний на виборах 7 лютого В.Ф.Янукович склав присягу Президента України. Минув рік. Яким він був для держави? Експерти схиляються до різних думок, яким був цей рік для України. Але більшість з них зробили висновок, що В.Ф.Януковичу вдалось побудувати чітку вертикаль влади, розпочати ряд реформ, які дадуть поштовх для розвитку економіки.

Влада на місцях активніше працюючи над реалізацією інфраструктурних проектів в регіонах, зосередила свою увагу на економічному і соціальному розвитку територій. Діяльність місцевих державних адміністрацій та місцевого самоврядування підпорядковується одній меті – створенню безпечних та комфортних умов для людей.

Як виконуються заходи по поліпшенню життя громадян у Ружинському районі, розповідає голова районної державної адміністрації В.С.Бондарчук.

– Володимире Сергійовичу, минув рік, як в Україні нова команда на чолі з Президентом В.Ф.Януковичем прийшла до влади. Дев’ять місяців, як Ви очолили район. За цей нетривалий проміжок часу уже визначені пріоритетні напрямки роботи органів виконавчої влади, зроблена ревізія того, що маємо у спадок. Який подальший алгоритм дій виконавчої гілки влади у районі?

За  цей період вдалось вирішити низку проблемних питань, які не розв’язувались протягом тривалого часу. І хоча економіка району не впала на коліна, проте невирішених проблем багато. Доземно вклоняюся й дякую тим керівникам, мудрим, працьовитим, наполегливим, які не дали розвалитися підприємствам, господарствам, зуміли зберегти трудові колективи. Саме на них, працьовитих, знаючих, відданих обраній справі, і тримається економіка району.  А сьогодні в дуже непростих умовах, збереженні кризових явищ, маємо усім миром працювати. Бо тільки життя, наполеглива робота показують, хто чого вартий.

Абсолютно переконаний, що голова райдержадміністрації, його заступники – не кабінетна номенклатура. З кабінету, на якому б високому поверсі він не знаходився, життя людей не побачиш. Саме тому поставив вимогу до своїх заступників: де жителі району з їх проблемами, там маємо бути й ми. Бо головне сьогодні, що несеш, що пропонуєш людям. Ти для народу, а не народ для тебе.

Постійно буваємо в селах, у господарствах, зустрічаємось з жителями району, Ті зустрічі нічим не замінити. Бо тільки живе спілкування – великий потенціал для плідної роботи в інтересах трударів.

– Зустрічаючись з жителями сіл, визначили для себе те, найголовніше, що турбує людей, що слід зробити у першу чергу?

Основними проблемними питаннями, які потребують вирішення у 2011 році є завершення газифікації населених пунктів району; впровадження енергозберігаючих технологій на об’єктах соціально-культурної сфери; ремонт доріг; поліпшення екологічного стану, утримання тарифів з водопостачання та водовідведення на економічно обґрунтованому рівні; продовження встановлення лічильників холодної води в індивідуальному секторі та в багатоквартирних житлових будинках; створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, а також благоустрій прибудинкових територій багатоквартирних житлових будинків.

Враховуючи ситуацію, що склалась з автошляхами, вкрай потребують ремонту під’їзні дороги до сіл Зарудинці, Шпичинці, Роставиця, Плоска, Вербівка та Березянка; дороги у населених пунктах.

Триває будівництво підвідних газопроводів до сіл Огіївка, Городок, Першотравневе, на черзі Березянка.

Уже тривалий час точаться розмови щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку у селищі. Вишукуємо можливості, щоб розпочати будівництво 6-ти поверхового 19-ти квартирного житлового будинку із вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення по вул. Бірюкова у райцентрі на ближчу перспективу.

Здійснюються заходи з відновлення вуличного  освітлення у селищі та селах району. Значна увага приділяється належному водозабезпеченню мешканців району. Заплановані реконструкція та облаштування водопроводів у Вільнопіллі, Верхівні, Плосці, Огіївці, Крилівці, Мусіївці та інших селах.

Зараз нами напрацьовано ряд інвестиційних проектів, які мають стратегічне значення для економіки району. Зокрема, вони передбачають будівництво піщаного кар’єру у Трубіївці, будівництво цеху по сортуванню твердих побутових відходів, відновлення роботи хлібозаводу. Відновлення роботи хлібозаводу затримується через судові позови та зняття з під застави майна. Це основні напрямки над якими зараз працюємо. З допомогою інвестицій ми прагнемо розв’язати одразу цілий комплекс проблем. Це створення нових робочих місць, залучення коштів у со-ціальний розвиток, очищення району від сміття, забезпечення жителів Ружинщини якісними хлібобулочними та кондитерськими виробами власного виробництва, і відповідно наповнення районного бюджету.

Одне із бюджетоутворюючих підприємств ДП «Ружин-молоко» планує реконструювати кисломолочний цех з виробництва сметани, кефіру, молоко-містких продуктів та цех по виробництву твердих сичужних та плавлених сирів.

У галузі сільськогосподарського виробництва планується збільшити виробництво зерна на 10,7 тис. тонн, що на 10 % більше проти 2010 року за рахунок розширення посівних площ зернової кукурудзи на 3362 га та впровадження прогресивних методів вирощування зернових.

Останні кілька років у районі практично не вирощувались цукрові буряки. Галузь вмирала. Щоб відродити вирощування цукрової сировини у районі, у нинішньому році планується збільшити виробництво цукрових буряків на 100 тис. тонн за рахунок розширення посівних площ, та за рахунок впровадження прогресивних методів вирощування цукристих в сільськогосподарських підприємствах.

Очікуємо значних змін і у          розвитку тваринництва шляхом створення на базі ФГ «Альона Гребінь» с. Прибережне малої молочно-товарної ферми до 50 голів та с. Верхівня, реконструкції трьох МТФ, перевівши худобу на безприв’язне утримання та обладнання доїльними залами: ПП «Моя Надія» с. Вчорайше, ДП АФ «Немиринецька» с. Немиринці, СФГ ім. Мічуріна с. Зоряне, встановлення молокопроводу сучасного типу в ДП «Рога-чівське».

Відновлюючи роботу ВАТ «Йосипівське» створюється племінна ферма батьківського поголів’я гусей та качок на 3000 голів з послідуючим використанням для інкубації та реалізації добового молодняка.

Разом з тим, інтенсивно працюємо над створенням обслуговуючих кооперативів. Є уже певні результати. В стадії юридичного оформлення такий підрозділ у Вчорайшому, на базі приватного підприємства «Моя надія», який надаватиме сільськогосподарські послуги мешканцям Вчорайшого та Лісового. Також цей кооператив візьме на обслуговування систему водозабезпечення. Одночасно, з метою ефективного господарювання, у Вчорайшому відбулось об’єднання двох сільськогосподарських формувань: СВК «Вчорайшенський» та ПП «Моя надія». Відтепер це одне сільгосппідприємство. Фактично у селі діє новий, але зауважу, місцевий інвестор, який готовий не тільки утримувати господарство, але й розширювати його. Зокрема, збільшити поголів’я тварин, відповідно, створяться нові робочі місця. З впровадженням нових, інтенсивних технологій збільшиться врожайність сільгоспкультур.

Крім того, для соціального і економічного розвитку населених пунктів району плануємо укладати додаткові угоди з інвесторами, які працюють на наших землях. Передбачено, що згідно додаткової угоди до бюджетів сільських рад за кожен орендований гектар надходитиме по п’ятнадцять гривень. А це значні кошти для розвитку сільських територій. В рамках цього проекту очільникам громад поставлене завдання облаштувати центри сіл, громадські криниці, території дитячих садків, в’їзди в села та інші заклади соціальної сфери. В такому випадку зміниться обличчя села, воно стане привабливішим.

Значний обсяг робіт доведеться виконати у закладах освіти та охорони здоров’я.

Вважаючи, що приміщення шкіл функціонують уже протягом декількох десятиліть, вони потребують ремонту. В першу чергу це заміна вікон, реконструкція систем теплопостачання та водозабезпечення.

У нинішньому році передбачена реконструкція котельні Ружинської гімназії. Тут плануємо встановити модульну котельню, що не потребує виготовлення проектно-кошторисної документації. А це відповідно здешевить вартість виконання робіт. Крім Ружинської гімназії, необхідно реконструювати котельні у Топорівській, Роставицькій та ряді інших шкіл району.

Для здешевлення харчування школярів у навчальних закладах, керівникам шкіл запропоновано створити виробничі ділянки, де б власними силами вирощувались овочі, фрукти. Це дасть змогу не тільки здешевити харчування, а й урізноманітнити його.

У сфері охорони здоров’я передбачені: ремонт ФАПів у селах Зоряне, Бистріївка, Йоси-півка, Вербівка, Верхівня, Городок, Крилівка, Ярославка, Плоска, Роставиця; влаштування водопостачання та заміна газового котла у ФАПі с. Чорнорудка, встановлення склопакетів у ФАПі с. Мала Чернявка, заміна підлоги та перекриття даху у ФАПі с. Березянка; заміна підлоги в лікарській амбулаторії с. Бистрик, відновлення водопостачання лікарської амбулаторії с. Білилівка, поточний ремонт амбулаторії с. Топори; ремонт покрівлі патолого-анатомічного та відділення швидкої допомоги, придбання рентгенівського апарату, датчика до УЗД-апарату для діагностики патології молочної залози, забезпечення 100 % рівня диспансеризації населення, 100 % акредитації медичних працівників.

– Зрозуміло, що це не повний перелік того, що планується зробити, але за неповний рік уже багато чого зроблено. Які саме нагальні проблеми вдалося вирішити?

За цей нетривалий проміжок часу зроблено багато. В першу чергу забезпечено виконання доходної частини бюджету ра-йону. Згідно затвердженого плану на січень-грудень 2010 року до бюджету району при плані 15857,6 тис. грн фактично на-дійшло 17494,1 тис.грн власних надходжень, тобто план виконано на 110,3 %, або понад план поступило 1636,5 тис. грн. Районний бюджет виконано на 109 % або понад план надійшло 761,1 тис. грн. Селищний бюджет виконано на 105,2 %, або план перевиконано на 134 тис. грн. Сільський бюджет виконано на 115,2 %, або перевиконання становить 741,4 тис. грн. Проти 2009 року в 2010 році збільшено надходження до місцевого бюджету з наступних видів податків: по податку з доходів фізичних осіб на 25 % або на 2,5 млн. грн та по сплаті за землю на 27 % або на 646 тис. грн.

Суттєвим наповненням доходної частини місцевого бюджету є податок з доходів фізичних осіб із земельних часток (паїв), якого в 2010 році надійшло 3396,5 тис. грн, що на 1658,7 тис. грн більше ніж в 2009 році. Найбільша сплата надійшла від ПСП АФ «Світанок» – 530,4 тис. грн, ПСП ім. Цюрупи – 455,6 тис. грн, ДП «Новофастівське» – 351,8 тис. грн., ПАТ «Тако» – 229 тис. грн, ДП «Ілліч-Агро-Умань» – 227,3 тис. грн, ТОВ СП «Нібулон» - 278,6 тис. грн, СВК «Ружинський» – 209,2 тис. грн, СФГ «Україна» - 115,8 тис. грн та  СФГ ім. Мічуріна – 81,1 тис. грн. Вдалося повернути сплату податків тих підприємств, які працюють у районі, але податки відраховують за місцем реєстрації. Завдяки цьому до бюджету ра-йону надійшло більше ста тисяч гривень.

За січень-вересень 2010 року на розвиток економіки району за  рахунок усіх джерел фінансування спрямовано 21 млн. 648 тис. грн капітальних інвестицій, в т.ч. 18 млн. 428 тис. грн складають інвестиції в основний капітал, що становить 212,5 % в порівнянні з відповідним періодом минулого року. Інвестицій у житлове будівництво використано 8 млн. 616 тис. грн, що в 10 раз більше порівняно з січнем-вереснем 2009 року.

Обсяг іноземних інвестицій станом на 1.01.11 року становить 1603 тис. дол. США.

Промисловими підприємствами району у розвиток вкладено 1 млн. 296 тис. грн власних коштів.

Сільськогосподарськими підприємствами району в 2010 році вкладено коштів у розвиток 8 млн. 553 тис. грн.

У минулому році на ДП «Ружин-молоко» реконструйовано цех сухого знежиреного молока для виробництва згущеного молока та маслоцех. На ДП «Агрофірма «Ян» придбано блістеровочний автомат для фасування таблеток. Впроваджено заготівлю зерна кукурудзи методом консервування. В СВК «Ружинський» заготовлено 600 тонн, в ДП «Ілліч-Агро-Умань» 1300 тонн поживного корму. Створено племінну ферму по розведенню бджіл у СФГ «Загороднюк О.І.» з відокремленою садибою.

На території району рахується 19 діючих сільськогосподарських підприємств та 119 індивідуальних селянсько-фермерських господарств.

Загальна площа сільськогосподарських угідь 82,9 тис. га, з них перебуває у використанні: у сільськогосподарських товариствах та фермерських господарствах 51,6 тис. га; в особистих селянських господарствах – 5,8 тис. га.

Обсяг виробництва валової сільськогосподарської продукції в сільськогосподарських підприємствах в порівняльних цінах 2005 року становить – 121,2 млн. грн. Вироблено: зернових та зернобобових 129,7 тис. тонн, цукрового буряка - 25,9 тис.тонн, ріпаку 0,32 тис. тонн, соняшнику - 5,1 тис. тонн, сої 11,0 тис. тонн, м’яса усіх видів (живої ваги) 2,5 тис. тонн. Урожайність зернових та зернобобових 33,8 цнт/га, цукрових буряків – 151,9 цнт/га, ріпаку – 22,1 цнт/га, соняшника – 16,1 цнт/га, сої – 17,7 цнт/га.

Збільшено поголів’я корів проти минулого року на 81 голову і становить 3403 тварин. Збільшено поголів’я свиней на 612 голів і становить 13 790 голів. Вирощено свиней у живій вазі на 1248 цнт більше проти 2009 року. Реалізовано худоби у живій вазі на 3327 цнт більше минулорічного показника.

Завдяки переданим надходженням згідно нового Бюджетного кодексу плати за землю до нашого бюджету, стовідсоткове її надходження разом з іншими податками є реальним для виконання плану доходів 2 кошика, що дасть можливість спрямувати ці кошти на соціальний і економічний розвиток.

З метою економії паливно-енергетичних ресурсів на ДП «Ружин-молоко» впроваджено автоматизацію сушки молока – вартість заходу становить 950 тис. грн.

Впроваджувалися енергозберігаючі технології і в загальноосвітніх школах. Замінено котли в Карабчиївській та Огіївській школах, зроблено поточний ремонт котла із заміною теплообмінника в Мовчанівській школі. Також замінено 28 вікон на склопакети в Ружинській гімназії та 23 вікна в Малочернявській школі, проведено часткову заміну вікон в Голубівській школі. Збудована, поки що єдина в області, теплогенераторна дитячого садка № 3 в Ружині. Проведено велику роботу по ремонту навчальних закладів. В Ружинській гімназії виконані роботи щодо влаштування внутрішніх санвузлів, підвісної стелі в актовому залі, по влаштуванню фасаду, ремонту покрівлі та водовідведенню. В Білилівській гімназії відремонтовано підлогу, облаштовано внутрішні санвузли та частково виконано ремонт покрівлі. В Бистрицькій школі проведено ремонт покрівлі над спортивним залом  та ремонт санвузлів. Благоустроєно та облаштувано внутрішні санвузли в Зарічанській школі. Проведено поточний ремонт усіх шкіл району.

З метою покращення та оновлення навчально-матеріальної бази шкіл та гімназій в 2010 році  закуплено 60 учнівських столів, 120 стільців, 8 класних дощок, 7 комп’ютерів для шкіл І-ІІ ступенів, інтерактивну дошку для Ружинської гімназії, на загальну суму близько 90 тис. грн.

Всі учні 1-4 класів та учні з пільгових категорій забезпечені безкоштовним гарячим харчуванням.

Проведено поточні ремонти дитячих садків в селах Жовтневе, Білилівка, Верхівня, Вчорайше, Княжики, Зарудинці.

Замінено 30 вікон на склопакети в центральній районній лікарні та встановлено систему ультразвукової діагностики загальною вартістю 571 877 грн., замінені віконні блоки на склопакети у ФАПах сіл Дерганівка, Чорнорудка, Ягнятин, та Зарудинці; встановлено нові двері у ФАПах сіл Мовчанівка та Вишневе; встановлено новий котел в Білилівській амбулаторії.

Не стояли осторонь проблем культури. У минулому році відремонтовані класи районної музичної школи. Для покращення матеріально-технічної бази установи придбано музичні інструменти та технічні засоби, обладнання для проведення навчально-виховного процесу, матеріали для поточного ремонту на суму – 177,8 тис. грн.

У районному будинку культури облаштували зал урочистих подій. І це важливо. Адже до цього часу було відсутнє приміщення для урочистої реєстрації шлюбів.

Крім того, проводиться капітальний ремонт Немиринецького сільського будинку культури. Уже виконані зовнішні ремонтні роботи, проводяться внутрішні ремонтні роботи, побудовано котельню. На ці роботи використано близько 1 млн. грн. благодійних коштів.

Проведено поточні ремонти в 13 сільських будинках культури та 10-ти сільських клубах, клубні установи Вільнопілля та Ярославки переведені у приміщення адмінбудинків (приміщення контор господарств), що покращило роботу працівників культури, тому що ці приміщення опалюються.

Проведено заміну віконних та дверних блоків на металопластикові у Білилівському, Вербівському, Зарудинецькому та Дерганівському сільських будинках культури; проведено заміну дверних блоків у Чорнорудському та Шпичинецькому сільських будинках культури.

При виконанні ремонтних робіт у закладах культури звернуто особливу увагу на бібліотечні установи, а саме: проведено заміну віконних блоків у бібліотеках сіл Ягнятин та Мала Чернявка, замінено підлогу у бібліотеці с. Крилівка, відремонтовано покрівлюбібліотеки в с. Чорнорудка, проведено поточний ремонт бібліотек в селах Голубівка, Дерганівка, Йосипівка, Зоряне, Черемуха, Вчорайше та Рогачі.

Перед сільськими головами та керівниками закладів культури поставлене завдання залучення молоді до активного життя громади. Це передбачає належну роботу сільських будинків культури та клубів. Мається на увазі дотримання розпорядку дня, робота гуртків, проведення вечорів відпочинку молоді. Щоб усе це робилось, необхідне тепло у приміщеннях. Цю проблему уже вирішили у Ягнятині, де встановлене автономне опалення, з високим коефіцієнтом корисної дії. У приміщенні тепло, про що переконались мешканці Ягнятина під час Новорічних свят. Таким шляхом уже йдуть і у Чорнорудці, Княжиках, інших селах.

19 листопада народний ансамбль української пісні «Щербів» брав участь у 6-му Всеукраїнському конкурсі колективів народного хорового співу ім. Порфирія Демуцького та отримав диплом лауреата ІІ ступеня Міністерства культури і туризму України та національної Всеукраїнської музичної спілки.

Проведено І тур районного огляду-конкурсу «Таланти твої, Ружинщино», який показав, наскільки багата талантами наша земля. За результатами цього конкурсу відібрані кращі номери для виступу на обласній сцені, який відбудеться 7 квітня.

А з якими проблемами найчастіше звертаються люди?

– З дуже різними. В основному це земельні питання. Прохання про матеріальну допомогу, допомогу з працевлаштування, автобусного сполучення, спорудження зупинок на дорозі, розрахунки за паї, водозабезпечення, вивезення сміття і багато інших. У кожному населеному пункті свої біди.

Серйозну тривогу викликають склади хімічної боротьби з шкідниками врожаю, що «зберігаються» ще з часів Радянського Союзу. Практично у кожному селі є ці пам’ятники колишньому господарюванню. Їх вивезення й знешкодження без державного фінансування неможливі. Тож доведеться і нам попрацювати. І наполегливість проявити аби екологічна ситуація в районі змінилася на краще.

Які пріоритети намічено у районі?

– Завершити газифікацію населених пунктів, впроваджувати електроопалення та енергозберігаючі технології; зберігати і розвивати соціальну сферу та інфраструктуру на селі; вдосконалювати галузь освіти шляхом створення освітніх округів, а також поліпшувати медичне обслуговування сільського населення. Як ви бачите усі пріоритети мають соціальне спрямування.

За загальними фразами стоять конкретні напрацювання. Зараз газифікацією предметно займається заступник голови райдержадміністрації Н.П.Петрик, тому що тут є багато проблем і справедливих нарікань людей: чому до цього часу незавершене будівництво підвідного газопроводу до Городка та Огіївки, в той час, як у оселях жителів Черемухи газ уже є, хоча будівництво розпочиналось одночасно. Нарікання справедливі. Але важливу роль у затягуванні будівництва відіграла непорядність виконавців робіт. Зараз ця проблема уже вирішена. Завершується будівництво підвідного газопроводу до Городка.

Жителі сіл в своїх оселях мають газ. Блакитне паливо сьогодні не якесь «цивілізоване благо», це перша необхідність. І постараюсь, аби газ дійшов до кожної оселі району.

На всі ті проблеми, що виникають, ми стараємося оперативно відреагувати. Не поділяючи їх на «свої» і «чужі». Будь то погані дороги, відсутність води чи світла, запущене сільське кладовище без тину з іржавими ношами в бур’янах чи облізлий від негоди паркан. Це все наше. І все це ми будемо  робити невідкладно розвязуючи всі проблеми. Бо влада в   нас одна.

 

Переглядів: 1117 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100