Головна » 2011 » Лютий » 3 » Зарплата в «конверті» – порушення закону
09:45
Зарплата в «конверті» – порушення закону
Заробітна плата в «конвертах» порушує права найманого робітника, приносить збиток державі, шкодить її соціальній та фінансовій стабільності. Таке явище руйнує суспільство зсередини, позбавляє майбутнього людини, роблячи її безправною.

Трудова угода укладена з роботодавцем в письмовій формі гарантує соціальну захищеність громадян. Трудовою угодою зазначаються умови оплати праці, розмір заробітної плати та інше.
Щоб уникнути сплати податків, деякі роботодавці вдаються до різних махінацій – виплати «тіньової» зарплати, використання фіктивних документів, «відмивання» готівкових коштів; суб’єкти господарювання ведуть подвійну бухгалтерію, а коли отримують доходів у значних розмірах, не подають декларацій до податкової служби. Існують й інші методи приховування доходів: деякі приватні підприємці, що працюють на фіксованому та єдиному податках, не укладають з найманими працівниками трудових угод, і, відповідно, за них не сплачують податки. Як правило, у таких приватних підприємців заробітна плата виплачується робітникам в «конвертах». Отримуючи доходи, з яких не проводяться відрахування внесків до відповідних фондів, працівники позбавляють себе отримувати відшкодування при настанні страхового випадку. Громадяни, які отримують доходи, що не оподатковуються, або доходи нижче встановленого рівня мінімальної зарплати, є співучасниками тіньового бізнесу та приховування податків від держави. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб. З метою контролю за дотриманням вимог чинного законодавства з питань оплати праці та станом погашення заборгованості із заробітної плати податковою службою постійно проводиться робота з керівниками підприємств району щодо погашення заборгованості заробітної плати. Керівники підприємств заслуховуються на засіданнях спільних комісій при райдержадміністрації. За 2010 рік підприємствами погашено заборгованість із зарплати в сумі 453,8 тис грн. та з податку з доходів фізичних осіб в сумі – 1348,6 тис грн.
Фахівці податкової служби району постійно проводять роботу щодо перевірки підприємств з питань дотримання ними діючого законодавства при виплаті зарплати, а також осіб, майновий та фінансовий стан яких викликає сумнів.
Так, у 2010 році виявлено 93 суб’єкти господарської діяльності – фізичні особи, які здійснювали підприємницьку діяльність із залученням найманих працівників з порушенням чинного законодавства. За результатами перевірок, виявлено 88 випадків використання підприємцями праці найманих працівників без укладення трудових угод.

Раїса Ничипорук

Переглядів: 618 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100