Головна » 2011 » Вересень » 1 » Земля - наша годувальниця
14:44
Земля - наша годувальниця

У районі на сходах сіл триває обговорення Проекту Закону «Про ринок земель». Днями таке обговорення відбулося у Бистрику. Збори підготував і відкрив сільський голова П.А.Устименко.

З Проектом Закону «Про
ринок земель» ознайомив присутніх заступник начальника відділу Держкомзему в Ружинському районі М.В.Ру-денко. Він зокрема, зазначив, що єдине питання, яке роз-глядається на зборах – це ринок землі. «Вивчайте це питання, аналізуйте, вносте свої пропозиції, але за будь-яких обставин не поспішайте продавати землю. Ви є власниками земельний паїв, тому маєте право самостійно обробляти свою земельну частку (пай), скласти заповіт, подарувати її, надати в оренду, взяти кредит в банку під заставу своєї землі, продати свою землю», – наголосив він. За-конопроект надає великі права родині. Членами сімї, родичами є чоловік, дружина, діти, батьки, рідні брати і сестри, дід, баба, онуки, племінники, дядько, тітка, в тому числі двоюрідні, громадяни, які перебувають на утриманні фізичної особи, всиновлювачі та усиновлені. Це перелік тих осіб, яким власник земельного паю може без-перешкодно продати чи по-дарувати землю. І ніхто цьому не може перешкодити, оскільки вони будуть захищені законом. Це право кожної людини власника земельної частки (паю).
Хто може купити землю?
Основним гравцем на ринку земель є держава, тому, коли продається земельна частка (пай) і є три чи більше покупців, перевага надається державі наголосив М.В.Руденко. На другій сходинці – органи місце-вого самоврядування, на третій – орендар, який орендує і об-робляє земельні паї. На четвертому місці – землеко-ристувач, який працює по сусідству. Це робиться для того, щоб не роздроблювати великі масиви орендованої землі, які єфективно працюють у сільгоспвиробництві. Власник земельного паю має право під час купівлі продажу поставити будь-яку ціну. У Бистрику, згідно нормативо-грошової оцінки, земельна частка (пай) орієнтовно коштує 32 тисячі гривень. З 2012 року вартість землі підвищиться та буде постійно зростати. Відповідно, зросте орендна плата за пай. Тому не потрібно поспішати продавати свою землю, а вигідніше надавати її в оренду, адже земля – наша годуваль-ниця. Тим більше, що в Бистрику хороші орендарі.
Якщо людина хоче продати свою землю, вона подає оголошення в газету і чекає місяць. Будь-який покупець пе-рераховує гроші тільки на банківський рахунок нотаріуса. Законопроект передбачає прозору процедуру купівлі і продажу землі.
Чимало наших співвітчизників живуть і працюють у Росії. І, звичайно, отримали російське громадянство. Тому присутніх цікавило питання, чи може батько, який володіє земельним паєм подарувати його синові, якщо той є громадянином Росії. Безперечно, може. Тільки протягом року син повинен відчужити цю землю і продати її чи подарувати. В іншому випадку земля перейде у власність держави.
Під час обговорення такого важливого питання, як ринок землі, на сході села були присутні орендарі земельних часток (паїв) у Бистрику: керівник СФГ «Україна» А.М. Шокал та керуючий Бистри-цькою філією ТОВ СП «Нібулон» І.В.Сорока.
Ще чимало питань, пов’язаних із ринком землі порушували селяни. У роботі зборів взяв участь і відповів на запитання присутніх голова районної державної дміністрації В.С.Бондарчук.

Василь КОПАЧ

Переглядів: 2009 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100