Головна » 2010 » Серпень » 21 » Будемо сприяти тим, хто йде законним шляхом
14:19
Будемо сприяти тим, хто йде законним шляхом


Володимир Бондарчук у нашому районі людина не нова. Тривалий час працював у ружинському господарстві, очолював сільгосппідприємства у Плосці, Крилівці. Працював на різних посадах у райдержадміністрації. Чотири роки очолював район. Тож проблеми, з якими довелось зіткнутись зараз, для нього не нові. Деякі тягнуться не один рік, і над їх вирішенням доводилось працювати ще у минулі роки, інші поспіли саме тепер. Як працює місцева влада над вирішенням проблем району, редакція попросила розповісти її керівника В.С.Бондарчука.— Володимире Сергійовичу, наразі триває інвентаризація земель населених пунктів і земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів. За підрахунками спе-ціалістів, надходження коштів від плати за землю після її оцінки збільшаться на чверть. Відповідно, збільшаться і надходження до місцевих бюджетів. До яких заходів у цьому напрямку вдається райдержадміністрація?
— Власники, які роками використовують будівлі під заклади торгівлі в переважній більшості не заключали договорів на оренду земель, на яких розташовані ці приміщення. Райдержадміністрація звертає увагу на дотримання земельного законодавства, і відповідні служби саме цим і займаються — уже укладаються договори оренди. В цих питаннях є, звичайно, певна позиція орендарів, які ухиляються від укладання договорів, і відповідно сплати орендної плати.
Останнім часом процес укладання договорів оренди активізувався. І тут потрібна цілеспрямована, консолідована робота юридичних служб, відділу Держкомзему, державного земельного кадастру, сільських та селищного голів. В цьому напрямку і працюємо. Не виконувати закони нікому не дозволимо. До тих, хто шукає інші, крім законних, шляхи, будемо вживати заходів, і в тому випадку, коли наші методи не спрацюють, ними займуться правоохоронні органи, але краще поважати закон, і його виконувати.
Відповідна робота здійснюється і з землями сільськогосподарського призначення. Який би власник на ній не працював, всі надходження мають надходити туди, де обробляється земля. Хоча є приклади, коли всі платежі здійснюються за місцем реєстрації підприємства. Наприклад, у Топорах протягом кількох останніх років кошти надходили не до місцевого бюджету, а у Київ, так як підприємство зареєстроване саме там, а не на території, де працює. А це близько ста тисяч гривень щорічно. Відтепер ці кошти залишатимуться у районі.
Всі, хто використовує землі, водні ресурси, мають бути в рівних умовах — однаково сплачувати кошти до бюджету. Необхідно переглянути договірні зобов’язання, виготовити технічну документацію і на основі цього нараховувати орендну плату.
— Великі суб’єкти господарювання не завжди дотримуються належної сівозміни, рекомендованої науковцями, вивіреної часом. Що Ви як фахівець у галузі сільського господарства радите керівникам під час зустрічей?
— Є багата ружинська земля. І я займаю тверду позицію, що ця земля від використання не повинна збідніти, не має втрачати родючосі. Для цього потрібно дотримуватись технології обробітку ґрунтів. Прикро, що багато реформованих свого часу сільгосппідприємств з різних причин залишились без тваринницької галузі. А це втрата органіки, яку нічим іншим не заміниш. Яким чином знайти вихід із цієї ситуації? В першу чергу, господарюючі суб’єкти повинні дотримуватись сівозміни. Не може господарство вирощувати всього дві-три культури. На перших порах можна отримати високі врожаї, але через кілька років — врожайність знижується, ґрунти виснажуються. Для збереження родючості ґрунтів не можна спалювати або знищувати рослинні рештки. Солому, гичку потрібно заробляти у ґрунт. Разом з тим, доцільніше відновлювати практику посівів сидератів, які можуть збагатити землю органікою.
Перед господарствами, які раніше мали тваринництво, ставимо задачу відродити галузь. Розпочинати потрібно із невеликих ферм, і поступово нарощувати поголів’я. В цьому випадку перед господарями постає питання, чи вистачить робочих рук. Разом із відродженням тваринництва має бути і його механізація, впровадження новітніх технологій. Потрібні нормальні молочні зали, де мінімум ручної праці, де люди не доять корів, а керують процесами. Таким шляхом уже кілька років ідуть у СВК «Ружинський», де 5-6 доярок обслуговують 600 корів.
Плануємо проаналізувати, скільки у кожному селі є працездатних мешканців (доярки, механізатори, будівельники). Будемо спілкуватись із землевласниками, щоб вирішити питання працевлаштування цих людей. Щоб забезпечити доярок роботою, відроджуватимемо тваринницьку галузь. Будівельники мають реконструювати, відбудувати тваринницькі приміщення. Не залишати поза увагою заклади соціальної сфери. Потрібно фахівцям, які працюють на заробітках, повертатись у село, де також є робота. Заклади соціальної сфери щорічно вимагають поточного, капітального ремонтів. І ми їх робимо, але працюють на цих об’єктах люди з інших районів та областей, в той час, як наші фахівці розбудовують Київ, Москву.
А в цілому, ми повинні про-
вести аналіз роботи великих агроформувань, які діють на території району: чи спроможні вони ефективно обробити орендовану землю, отримати високі врожаї, виплатити вчасно заробітну плату працівникам, вчасно розрахуватись за орендовані паї, забезпечити роботою орендодавців, допомогти селу у вирішенні соціальних питань. Ми бачимо, що не кожен може справитись з таким колом зобов’язань. По закінченню господарського року на загальних зборах ці питання повинні обговорюватися і прийматись відповідні рішення: або працювати далі, або дати дорогу іншому, ефективнішому користувачу. В людей таке прагнення і право, звичайно, в рамках закону є.
Головне, щоб люди не поспішали підписувати будь-які зобов’язання, поки ми разом їх не вивчимо, не проаналізуємо, і лише тоді приймати виважене рішення. Важливо, щоб кожен документ був юридично правильний. Якщо це договірні зобов’язання, у ньому мають бути пункти, які б оберігали права людей. В окремих випадках є пункти, які не захищають людину, а заганяють її в кабалу. І часто люди потрапляють туди через власну юридичну необізнаність.
Саме для того, щоб уберегти людей від неправильних кроків, для надання необхідної допомоги, запроваджені виїзні прийоми громадян юристами, спеціалістами районних служб, де можна отримати допомогу та консультацію.
У районі створена економічна рада. Відбулись її перші засідання. Які висновки уже можна зробити від її діяльності?
– Усі питання соціального життя людей і розвитку району розглядаються на засіданнях економічної ради. Саме такий форум забезпечує повноту пропозицій для розвитку. Сьогодні в районі існує проблема працевлаштування людей. Якраз на засіданнях економічної ради і пролунали пропозиції щодо створення нового підприємства, яке б забезпечило роботою жителів району.
Створюється підприємство з видобутку піску у Трубіївці. Цей пісок, як свідчать дослідження, придатний для очистки води, і таких родовищ в Україні всього два. Постало питання відновлення роботи хлібозаводу, хоча в селищі є приватні підприємці, які випікають хліб, але не забезпечують потреб жителів району сповна. Для ефективної роботи такого підприємства має бути і відповідний асортимент продукції. Люди хочуть мати якісний хліб. А виготовити його згідно технологічних норм можливо лише в умовах підприємства, де можна забезпечити, обсяги виробництва, і відповідно, прибутковість. Ставиться питання розливу питної води власного виробництва. Для створення в Ружині такого підприємства є всі можливості – достатня кількість якісної води, не гіршої за ту, що продається на прилавках магазинів.
Є й інші напрацювання, але дехто в гонитві за прибутками минає закони, без створення підприємств, отримання відпо-відних дозволів та ліцензій хоче розпочати діяльність. Ми цього не допустимо. Підприємство має бути зареєстроване на території району з відповідними дозволами, технічною документацією, і лише після цього почне діяльність. Адже тут безпечні умови праці людей, можливість контролю екологічних наслідків тощо. Ми будемо сприяти тим, хто йде законним шляхом.
У попередні роки впроваджувались енергозберігаючі технології у закладах охорони здоров’я, навчальних закладах. Чи триватиме процес і в нинішньому році?
– Проблема енергозбереження назріла вже давно. Запроваджуємо комплекс заходів – від переобладнання котелень новими, енергозберігаючими котлами до реформування житлово-комунального господарства. Свого часу ми реорганізували комунальне підприємство селища в МКП «Господарник», великі енергозатратні котельні через економічну невигідність перестали працювати. Люди переобладнували системи теплопостачання. Сьогодні ті споживачі, які мають автономне опалення, задоволені. Вони самостійно регулюють використання тепла і відповідно оплату за використаний газ. Ті міні-котельні, які встановлені у будинку дитячої творчості, музичній школі, терцентрі, виправдали себе. І ми повинні далі рухатися цим шляхом. Потрібно віднайти економні джерела для опалення сільських будинків культури, закладів освіти, охорони здоров’я. У культосвітніх закладах, в разі неможливості повного теплозабезпечення, доцільно опалювати хоча б частину приміщення, щоб забезпечити проведення вечорів відпочинку, урочистостей, зібрань.
Це тільки перші кроки. Для підтримки культури у планах щорічне проведення ремонтів закладів культури. Ми ставимо завдання щорічно один - два заклади ремонтувати з відновленням опалення, та заходами енергозбереження (заміна вікон, дверей).
У галузі освіти розробляється програма на найближчі три роки з ремонту та впровадження енергозберігаючих технологій. Зосереджуємо увагу саме на поточних ремонтах. Ми, в міру можливостей, діємо на випередження події. В такому разі нам вдасться зберегти приміщення від руйнування, і заощадити кошти, не витрачаючи їх на усунення наслідків.
Потрібно, щоб усі навчальні заклади району були відремонтовані, теплі, школярі забезпечені харчуванням. Для вчителів мають бути обладнані належним чином робочі місця. Саме на вирішення таких питань і спрямована робота голови райдержадміністрації. І в нинішньому році ми акцентували увагу саме на цих питаннях у Ружинській, Білилівській гімназіях, Бистрицькій, Ягнятинській та інших школах.
Ми маємо чітко бачити, що уже зроблено, і що необхідно зробити. Головне – де брати кошти на все це. В першу чергу, це кошти місцевого бюджету. Але вони не вирішать проблему. Є надія, що із прийняттям нового Податкового кодексу збільшиться частка надходжень до місцевих бюджетів. Адже в проекті передбачено, що окремі види податків залишаться на місцях, а це 50 і більше відсотків до нинішніх бюджетів. Друга позиція – допомога з обласного бюджету. І відповідні напрацювання уже є. У нинішньому році отримали на ремонт Ружинської гімназії частину коштів саме з області.
Для того, щоб мати можливість отримати допомогу з обласного бюджету, нам потрібно мати дієвих представників у обласній раді, які б реально могли впливати на розподіл коштів, а не тішитись депутатськими повноваженнями. Є можливості вирішити ряд питань за допомоги Державного бюджету шляхом приєднання до реалізації Державних програм.
Освіта має бути постійно в полі зору влади. Ми вже пройшли той час, коли шкільні приміщення опалювались одним видом палива, чи то газ, чи ву-гілля, чи дрова. Необхідно, щоб кожна котельня працювала на різних видах палива, і кожен керівник у відповідних умовах вибирав оптимальний варіант. Ми ще не навчились рахувати. Значні кошти викидаємо на вітер. Під час реконструкції котельні Ружинської гімназії слід передбачити встановлення обладнання не тільки для використання природного газу, а й інших видів палива.
– Наразі, тривають роботи з газифікації Городка, Огіївки, Черемухи. На якій стадії роботи?
– Продовження газифікації сіл району – одне із найболючіших питань. Ружинський район один із перших розпочав газифікацію, але з різних причин вона ще триває. Триває будівництво підвідного газопроводу до Огіївки та Городка. На часі запалення факела підвідного газопроводу до Черемухи. У минулому році виконали значний обсяг робіт, але з різних причин ці роботи не були оплачені. Створений кооператив очікує кошти від замовника, який свого часу обіцяв фінансувати будівництво. Але, як бачимо, обіцянки не завжди виконуються. Тож ми працюємо в тому напрямку, щоб віднайти можливість оплатити роботи, які виконані у минулому році.
Крім того, вдалося включити у план нинішнього року завершення будівництва підвідного газопроводу до Огіївки, Городка та Першотравневого. Звичайно, багато залежить від виконавця робіт, і ми налаштовані, щоб всі роботи виконували організації, які мають добру репутацію. Але інколи трапляються і такі, що не виконують обіцяного, не дотримуються пунктів угод. Що стосується газопроводу до Огіївки та Городка, дехто замість того, щоб добросовісно працювати, намагався урвати ласий шматок свого прибутку, інші безвідповідально виконували роботи, що й призвело до затримки будівництва. Ситуація виправлена і справа йде до завершення.
На наступний рік перед нами стоїть завдання стовідсоткового завершення газифікації району. 
– На всіх рівнях виникають питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати. Як гостро воно стоїть у нашому районі?
– Своєчасна виплата заробітної плати – першочергове і основне завдання кожного керівника підприємства, установи, організації, незалежно від форм власності. І багато говорити тут не потрібно. Сьогодні людина, яка працює, має вчасно отримати зароблене. Нікому не дано права використовувати працю людей без належної і вчасної її оплати. Якщо керівник бажає працювати, ми будемо допомагати, якщо не справляється з покладеними обов’язками, нехай дасть іншому працювати, який би вчасно турбувався про людей. Є певні проблеми і в сільському господарстві, але по завершенню господарського року заборговану заробітну плату буде погашено.
Президент України В.Ф.Янукович, Уряд поставили завдання перед боржниками щомісячно ліквідовувати заборгованість у розмірі не менше 30% і до 1 січня наступного року повністю ліквідувати заборгованість, і в подальшому не допускати такої.
Проблеми бачимо, і маємо їх вирішувати. На жаль, період, коли очолив райдержадміністрацію, надзвичайно складний – неприйнятий бюджет, третина року позаду. Саме тому багато питань, які б уже могли бути вирішені, довелось вирішувати з ходу. Паралельно напрацьовуємо вирішення інших питань.
На віку багато бачив, в багатьох місцях довелось працювати. Але Ружин найкращий. Проте, якщо бачиш у інших районах кращий порядок, краще утримання територій, будинків, приватних садиб, то хочеться щоб і у нас було гарно, щоб не було авральних заходів з ремонту, прибирання, облаштування. Давайте спільно берегти те, що маємо, наводити і підтримувати порядок постійно і без нагадувань, щоб було завжди красиво.

Переглядів: 743 | Додав: zmya | Рейтинг: 2.6/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100