Головна » 2011 » Березень » 25 » Частина Ружинщини є в Умані
14:18
Частина Ружинщини є в Умані
Керівники сільськогосподарських підприємств району, сільські голови та працівники культосвітніх закладів на чолі з головою райдержадміністрації В.С.Бондарчуком, головою районної ради Б.О.Ходаківським та першим заступником голови РДА, начальником управління агропромислового розвитку П.І.Пилипчуком 18 березня вранці вирушили у робочу поїздку до Умані. У дорогу делегацію проводжав не по весняному лапатий сніг. Але, уже відразу після Мовчанівки поля стали чорними, готовими пустити у свої володіння потужні
трактори з механізмами.



Дві години дороги промайнули швидко, у  розмовах та спогляданні пейзажу за вікном автобуса. Спершу він нічим не відрізнявся від видноколів Ружинщини, але згодом картина почала змінюватись. Замість рівнинних полів почалися розлогі пагорби та долини. Дорога серпантином намотувала на колеса кілометр за кілометром.
Основна мета поїздки – ознайомлення з методами господарювання у ДП «Ілліч Агро Умань», яке повноцінно функціонує на теренах Городка, Огіївки, Княжиків та Сахнів. На Уманщині розташований головний офіс підприємств та агроцех №1. Гостинно зустрів гостей господар – керівник ДП «Ілліч Агро Умань» Микола Петрович Ковальчук.
– Коли працюєш на своїх землях, спілкуючись із сусідами, порівнюєш стиль роботи свого господарства з іншими – одна картина, а коли приїжджаєш у господарство, яке розташоване дальше, бачиш інше. Бачиш, що можна господарювати по іншому. Саме так працюють у ДП «Ілліч Агро Умань». Багато чого запозичили у господарствах Ружинщини. У Городку, Огіївці, Княжиках, Сахнах запроваджуємо те, що застосовують на Уманщині, ми є в Ружині, а частина Ружинщни є в Умані – зазначив М.П.Ковальчук, ознайомлюючи нас із господарством.
Багато хто думає, що можна вкласти менше коштів, а отримати більший прибуток. Можливо у інших галузях це і так, проте у сільському господарстві це твердження хибне. Скільки вкладеш, таку матимеш і віддачу. Не слід для сільського господарства шкодувати грошей. У цьому ми переконуємо керівництво новоствореного після злиття ММК ім. Ілліча та компанії Метінвест холдингу.
Дочірнє підприємство спрямовує свої зусилля на розвиток молочного тваринництва, але разом з тим, зменшиться кількість поголів’я свиней, в першу чергу у тих агроцехах, де свинарство збиткове. Ферми законсервують до того часу, коли свинарством стане вигідно займатись, коли реалізація м’яса свиней стане прибутковою.


Також у господарстві потрібно здійснювати технічне переозброєння. Потрібна нова техніка. Все це в планах на наступний рік.
– Ми маємо вибирати оптимальний варіант господарювання, – аналізуючи виступ М.П.Ковальчука, зазначив голова РДА В.С.Бондарчук. Хоча йде напрямок на створення великих сільськогосподарських комплексів, але дрібнотоварне сільськогосподарське виробництво не потрібно скидати із рахунків. Адже значна частина продукції виробляється саме дрібними фермерськими господарствами. І ми повинні допомагати їм у розвитку. З держбюджету на розвиток сільського господарства області в нинішньому році заплановано виділити 338 мільйонів гривень. Це значна сума. І потрібно правильно її використати. Значні кошти виділяються на розвиток тваринництва, зокрема збільшення поголів’я молочного стада. Господарства закуповують теличок від населення, отримуючи при цьому дотацію.
Для збільшення виробництва цукру у області вирішено питання фінансової допомоги власникам особистих селянських господарств. За кожну здану тонну цукрових буряків виробники отримають крім цукру, жому, ще й фінансову підтримку – сто гривень за кожну здану тонну буряків. На спрямовується робота сільських голів, власників особистих селянських господарств. Розробляється механізм забезпечення насінням, доставкою вирощеної продукції на переробні підприємства.
Зважаючи на те, що свинарство – скоростигла галузь, зменшувати поголів’я не варто. Адже ціна на м’ясо може зрости, а реалізовувати не буде що. Керівникам сільгосппідприємств слід приділяти більше уваги підготовці кваліфікованих кадрів. Адже більшість дрібних фермерських господарств не мають фахівців сільського господарства. Тому і низькі врожаї, і не правильне використання землі тощо.
Надзвичайною була екскурсія по Національному дендрологічному парку України «Софіївка». Завідуюча музеєм історії парку, старший екскурсовод Галина Володимирівна Никитюк протягом майже двох годин ознайомлювала із історією створення диво-парку, з історією життя його власників. Захопливі розповіді про експонати парку, його відвідувачів, гостей, все це перепліталось міфологією древніх Греції та Риму, тому що деякі місця парку нагадують оселю грецьких богів, героїв, письменників та філософів. За задумом архітектора, парк є наочною ілюстрацією до окремих частин поем Гомера «Іліада» та «Одіссея». «Софіївка» тим і славиться, що вона побудована на класичній основі, бо це практично матеріалізована в конкретних об’єктах парку Гомерівська «Одіссея». Будь-яка (перша-ліпша) композиція чи мала архітектурна форма не тільки гарна зовнішньо, але і містить в собі певний задум, виражає ідею міфу чи якоїсь події, – і все це настільки продумано і пов’язано між собою, що загалом зливається в єдину симфонію краси.
Завершальний етап поїздки – відвідини заводу ВАТ «Уманьферммаш», де виготовляється різноманітна сучасна техніка для сільського господарства. Керівники сільгосппідприємств ознайомились із новими зразками техніки, намітили саме ті, які необхідні для їхніх господарств, здійснили попередні домовленості щодо їх придбання.

Василь КАЩУК

Переглядів: 1007 | Додав: kulunka | Рейтинг: 4.6/10
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100