Головна » 2011 » Березень » 18 » Добрі справи земляцтво розпочало зі свята у Бистрику
10:17
Добрі справи земляцтво розпочало зі свята у Бистрику
РУЖИНСЬКЕ ЗЕМЛЯЦТВО І РАЙОННА ВЛАДА ПРИВІТАЛИ БИСТРИЧАНОК З ЖІНОЧИМ СВЯТОМ. КВІТИ, ПОДАРУНКИ, ТЕПЛІ СЛОВА ВДЯЧНОСТІ І ПОБАЖАНЬ, А ТАКОЖ КОНЦЕРТ ВИХОВАНЦІВ УЧИЛИЩА КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ ТІШИЛИ СЕРЦЯ МАТЕРІВ, ДРУЖИН, СЕСТЕР, ДОНЬОК, ПОДРУГ, КОЛЕГ – УСІХ ПРЕДСТАВНИЦЬ ПРЕКРАСНОЇ СТАТІ.



Стрілки годинника у своєму нестримному бігу відраховують безліч справ, з якими жінка вправляється за день. І лиш на короткі нічні миті, коли вона, стомлена, прихилить голову до подушки, дають їй спочити, аби з ранковою зорею покликати знов до звичних занять. Так летять секунди і роки, неначе сполохані птахи, що стрімголов підіймаються ввись і зникають за видноколом. А так хочеться хоча б на мить спинитись. Аби вдихнути ніжного п’янкого аромату радості, який пахне весняними первоцвітами. Спинитись, щоб впустити в буденну одноманітність тремтливу красу природи, яка змиває з себе останні зимові сни. Спинитись, щоб відчути себе жінкою – тендітною, ніжною, чуттєвою, – немов сама весна.



Таку чудову мить подарували мешканкам Бистрика з нагоди Міжнародного жіночого дня відомі вихідці з нашого району, які об’єдналися у Ружинське земляцтво. Ініціатором свята став очільник об’єднання – заступник голови обласної ради, наш земляк Михайло Чигир.
Власне, як засвідчив Михайло Андрійович зі сцени Бистрицького будинку культури, він виконав обіцянку, яку дав бистричанці М.Н.Столітній під час передвиборчої кампанії, - влаштувати концерт селянам. Марія Никифорівна віддала роботі майже піввіку, більшу частину якого працювала свинаркою. Нагороджена орденами Леніна та Трудового Червоного Прапора.
Хлібом-сіллю цього дня гостинні бистричани стрічали гостей з обласного центру. Разом з М.Чигирем на свято завітали професор Житомирського державного університету ім. І.Франка, заслужений працівник культури України Володимир Шинкарук; генеральний директор Житомирської обласної держтелерадіокомпанії, заслужений журналіст України Віктор Бойко; директор Житомирського училища культури і мистецтв імені І.Огієнка, заслужений працівник культури України Микола Покропивний. Усі вони – вихідці з Ружинського району: В. Шинкарук народився у Вчорайшому, В.Бойко – у Вербівці, М.Покропивний – у Ружині. А тому відгукнулись на пропозицію Михайла Чигиря об’єднатися у Ружинське земляцтво задля покращення життя у рідному краї, розвитку його матеріальної бази та відновлення духовних цінностей. І розпочали свої добрі справи саме зі свята на честь жіноцтва.
Багато вдячних слів лунало під час урочистостей на адресу М.А.Чигиря за зроблене ще під час його керівництва районом. Адже саме тоді активно розвивалася й розбудовувалася інфраструктура нашого краю в цілому і Бистрика зокрема.


Урочистості відбулися за підтримки місцевої влади – голови райдержадміністрації Володимира Бондарчука та голови районної ради Бориса Ходаківського. Організація й проведення свята лягли на плечі сільської ради і зокрема очільника громади – Петра Устименка. Керівники району тепло подякували жінкам за їх повсякденну невтомну роботу, за підтримку, ніжність і любов та привітали зі святом. До вітань долучився і сільський голова, який побажав жінкам здоров’я, щастя та щирих супутників у житті.
Подарунки, квіти, щирі побажання, наче весняний цвіт сипалися цього дня на бистричанок. Матері-героїні, жінки-орденоносці, матері воїнів-інтернаціоналістів, солдатські вдови, жінки-передовики виробництва, працівниці соціальної сфери були у центрі уваги.


Тож гості й керівники району вручили подарунки матерям-героїням, які виховали п’ятьох і більше дітей, а нині вже доглядають внуків, а дехто і – правнуків: Марії Антонівні Міщук, яка у 1957 році стала кращою дояркою області і має урядові нагороди; Галині Савівні Шеренговій, Євдокії Антонівні Шатайло, Тетяні Василівні Кравченко, Любі Дмитрівні Миколюк, Катерині Лук’янівні Перепелиці, Ользі Яківні Ревун, Марії Степанівні Тищук, Галині Прокопівні Заболоцькій, Олександрі Тодохівні Бондарчук, Марії Іванівні Артемчук, Клавдії Петрівні Миколюк. Вітання линули і на адресу старійшини села – Ярина Ільківни Малько – мами восьми дітей, бабусі 17 онуків і прабабусі. Не лише від керівництва, а й від родини отримувала вітання Марія Петрівна Осадча, адже справляла у ці весняні світлі дні ще й свій День народження. Усі ці жінки не лише встигали виховувати дітей, а й сумлінно трудились на ланах і фермах місцевого господарства. Трудовий стаж кожної матері-героїні складає по 30-40 і більше років. Кожна з них заслуговує найвищої поваги, найглибшої любові і захоплення.


Не меншу пошану викликають і трудові подвиги вже згадуваної Марії Никифорівни Столітньої та Антоніни Іванівни Філіпчук, яка більш ніж чотири десятки літ пропрацювала дояркою, а за самовіддану працю була нагороджена орденом Леніна.
Не обійшли увагою цього святкового дня і тих жінок, кого доля випробувала на міцність війною. Матерів, чиї сини виконували інтернаціональний обов’язок в Афганістані – Катерину Гнатівну Шокал, Марію Іванівну Гладишко, Антоніну Іванівну Ямкову, Марію Кирилівну Музичук, Ганну Броніславівну Коломієць, Катерину Федорівну Заєць. А також солдатську вдову – Марію Василівну Шокал, яка провела чоловіка на фронт, а сама залишилась на руках з малим дитям.
Правду кажуть, що жінка тримає у домі три кутки, а чоловік – четвертого. У нашому спільному «домі» жінки також поспівають і про затишок у оселі дбати, і про сімейне щастя піклуватися, та ще й сумлінно працювати на роботі. Тож директор філії «Бистрицька» ТОВ СП «НІБУЛОН» Іван Сорока та голова СФГ «Україна» Андрій Шокал нагородили кращих трудівниць очолюваних ними господарств та ветеранів: Надію Василівну Осадчу, Валентину Антонівну Шеренгову, Марію Павлівну Демчук, Лідію Петрівну Загороднюк, Лідію Миколаївну Шокал, Фросину Іванівну Столітню, Катерину Дмитрівну Харчук, Ольгу Григорівну Мороз, Ольгу Михайлівну Чухалову, Ларису Анатоліївну Шокал, Оксану Петрівну Кучерук, Любов Миколаївну Здовбіцьку та Параску Іванівну Редюк.
Подарунки і теплі слова зігріли серця працівниць со-ціальної сфери: Надії Іванівни Москальчук, яка усе життя працювала патронажною медсестрою, Галини Никифорівни Гладишко, ветерана педагогічної ниви, відмінника народної осві-ти, а також фельдшера Наталії Іванівни Сівоздрав, учительки Марії Петрівни Устименко, секретаря сільської ради Валентини Володимирівни Лукач, листоноші Любові Миколаївни Дишкант, бібліотекаря Ольги Анд-ріївни Лоскучерявої, повара дитсадка Лідії Миколаївни Матвійчук, директора школи Тетяни Іванівни Матвійчук, пенсіонерки Валентини Сергіївни Чернищук, а також школярки Альони Столітньої.
Спонсорами свята стали ТОВ СП «НІБУЛОН та СФГ «Україна».
Бистрицькі господині славляться на Ружинщині не лише працелюбністю, а й мистецькими талантами. Тому в будинку культури організували виставку вишитих робіт місцевих мешканок: Фросини Іванівни Столітньої, Катерини Андріївни Матвійчук, Інни Іванівни Лоскучерявої та Надії Петрівни Матвійчук. Тут і квітчасті рушники, і ошатне вбрання, і картини тішили різнобарв’ям кольорів та форм. Крім того, бистрицькі школярі представили на огляд власні художні роботи – малюнки, виконані у різних техніках і стилях.
Хореографічні, музичні, вокальні композиції, жартівливі сценки подарували жіноцтву вихованці Житомирського училища культури і мистецтв ім. І. Огієнка. Весняні мелодії бриніли цього дня в серцях глядачів, викликаючи радісні усмі-шки, що квітами розцвітали на вустах.

Ольга МОЛЯВЧИК
Світлини В.Кащука



Переглядів: 1326 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/19
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100