Головна » 2010 » Грудень » 23 » КАС – добриво нового покоління
18:04
КАС – добриво нового покоління
Минулого тижня в районному будинку культури відбувся теоретичний семінар на тему: «Ресурсо-зберігаючі технології вирощування сільськогосподарських культур з використанням карбамідно-аміачної суміші». Як стверджують фахівці, в недалекому майбутньому це добриво посяде особливе місце в сільськогосподарському виробництві.
В роботі семінару взяли  участь заступник начальника обласного управління агропромислового розвитку Є.М.Торкевич, професор Житомирського національного агроекологічного університету М.М.Доля, спеціалісти та викладачі університету, керівники, агрономи, фермери Ружинського, Андрушівського, Попільнянського, Брусилівського, Бердичівського, Чуднівського районів Житомирської області, Погребищенського, Козятинського, Калинівського районів Вінницької області та Сквирського району Київської області. Відкрив роботу семінару голова райдержадміністрації В.С.Бондарчук. 
Протягом останніх років особливо у тих сільгосппідприємствах, де немає тваринництва, втрачено сівозміну, тому доводиться висівати зернові культури на площах, які були зайняті під зерновими із застосовуванням великої кількості мінеральних добрив. А на одних мінеральних добривах сьогодні далеко не заїдеш. Очевидно, настав час на наші поля вносити екологічно чисте рідке добриво КАС – карбамідно-аміачну суміш. Як стверджують науковці, внесення цих добрив збільшує врожайність на 5-7 ц/га.
Детально про технологію застосування цих добрив розповів учасникам семінару професор агроекологічного університету Микола Миколайович Доля. КАС – це рідке азотне добриво, яке містить 28% азоту за масою. При внесенні 15-40% їх залишається на листі, а 30-80% від цієї кількості вже протягом 48 годин засвоюється рослинами. Зростаюче використання КАС базується на господарських та техніко-технологічних перевагах. Це зменшення кількості робочих процесів, наприклад, при внесенні засобів захисту рослин, точний розподіл добрив на одиницю площі як за шириною так і довжиною. Слід підкреслити, що завдяки КАС, споживання поживних речовин відбувається набагато швидше, а їх дія значно надійніша. Ця форма добрив дає моливість застосовувати комбінації із засобами захисту рослин та позитивно впливає на зростання врожайності під час посушливих умов. Зрозуміло, що на великих площах працює відповідна техніка, є певний досвід, накопичений в окремих господарствах, і є вже результати роботи. Тому будемо сподіватися, що в недалекому майбутньому екологічно чиста карбамідно-аміачна суміш набуде широкого застосування на наших полях. Цю суміш вносять під зернові та зернобобові культури, ріпак, цукрові буряки тощо. ЇЇ також можна застосовувати навіть на невеликих ділянках. Добриво вносять побутовим оприскувачем. Це економічно вигідно для господаря, – підкреслив М.М.Доля. – Але слід чітко дотримуватись технології, щоб норма витрати концентрованої рідини не перевищувала допустимого рівня. Цим препаратом можна обробляти садки, зокрема малину, смородину інші садово-ягідні культури. Але найкраще застосовувати його восени, вносити як основне добриво з тим, щоб оздоровити землю і зробити біологізацію грунту. Я би рекомендував під картоплю вносити 70-90 літрів на гектар. Ця рідина не токсична, її можна використовувати, не завдаючи шкоди людському здоров’ю. Під горох, квасолю можна вносити до 50 літрів робочого розчину, під моркву – до 100 літрів. Але ще раз наголошую: необхідно дотримуватись усталених норм, щоб не попалити рослини. Тобто необхідно розводити десять літрів розчину на 100 літрів води, не більше десяти відсотків від концентрації робочого розчину. Загалом цю карбамідно-аміачну суміш уже використовують чимало господарств в Україні, в тому числі і в Ружинському районі, зокрема, у Немиринцях, Рогачах та Городку. І якщо ця технологія у господарствах району буде опрацьована належним чином, то результати будуть відчутними.

Василь КОПАЧ



Переглядів: 1946 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100