Головна » 2010 » Грудень » 02
Кардинально змінити ситуацію в тваринницькій галузі, застосовуючи новітні технології заготівлі кормів, сучасні підходи до облаштування тваринницьких приміщень, розробити і втілити в життя перспективні проекти ставить на меті керівництво району. На цьому наголосили голови райдержадміністрації В.С.Бондарчук та районної ради Б.О.Ходаківський під час семінару з керівниками сільськогосподарських підприємств, який відбувся на базі СВК «Ружинський» 26 листопада.

Всі учасники семінару ознайомилися з новою технологією біологічного консервування кукурудзи, який віднедавна застосовують в СВК «Ружинський». Керівник господарства О.Ф.Колібаба розповів про особливості заготівлі зерна, введення такого корму в раціон тварин, фінансові затрати і вигоди нововведення.
До речі, схожу технологію застосовують також і в ДП «Ілліч Агро Умань». А тому керівникам господарств наг ... Читати далі »
Просмотров: 993 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (3)

Концерт ансамблю української пісні «Щербів» відбувся днями в Черемусі. Ще восени, під час урочистого запалення газу, голова райдержадміністрації В.С.Бондарчук пообіцяв жителям Черемухи, що їхнє село з концертом неодмінно відвідає районний самодіяльний колектив.

Цього дня, незважаючи на холодну осінню погоду, до нещодавно відремонтованого місцевого клубу завітали всі бажаючі насолодитися виступом районних артистів. Для невеличкого села ця подія стала знаковою, адже люди уже навіть не пам’ятають, коли вони отак, всі разом, збиралися на концерт. 
На свято завітали голова райдержадміністрації В.С.Бондарчук, голова районної ради Б.О.Ходаківський, заступник голови РДА Н.П.Петрик, керівник апарату РДА А.М.Марущак та сільський голова О.М.Лікарчук.

Просмотров: 737 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (4)

Пам’ять жертв Голодомору 1932-33 років щорічно 27 листопада увічнюють хвилиною мовчання та запаленням свічок. За різними оцінками істориків у часи Голодомору загинуло від трьох до семи мільйонів ні в чому не повинних людей. Були серед них українці, росіяни, поляки, євреї. 
Голод не ділив людей ні за національністю, ні за віросповіданням. У кожному селі та місті були жертви тотального голоду – чоловіки, жінки, діти. Вимирали не тільки родинами, а й цілими селами. Не обминув стороною страшний голод і Ружинщину. У кожному селі, на кожному кладовищі встановлені пам’ятні знаки жертвам Голодомору 1932-33 років. 
Наприкінці листопада у селах вшановують пам’ять жертв тих страшних часів. До могил загиблих хресною ходою йдуть односельці, у церквах відбуваються панахиди.
Уже протягом кількох років такі заходи пам’яті відбуваються у Ярославці. Родина ... Читати далі »
Просмотров: 788 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (0)

23 листопада 2010 року у приміщенні громадської приймальної районної ради відбулися збори депутатів районної ради VI скликання, обраних від Ружинської районної партійної організації Соціалістичної партії України.
У відповідності до ч.1 статті 27 Закону України «Про статус
депутатів місцевих рад» депутатами було прийнято рішення про утворення депутатської фракції Соціалістичної партії України у Ружинській районній раді. Головою фракції обрано Ре-піча Олександра Степановича. До складу фракції увійшли Проскуров Володимир Володимирович, Ревунець Тетяна Йосипівна, Скиб`юк Микола Петрович та Федоренко Василь Володимирович.
Депутатами також розроблено та прийнято Положення про фракцію СПУ, яким визначено, що метою цього утворення є проведення фракцією політичної лінії та реалізації Програми Со-ціалістичної партії України. Положення регламентують умови та порядок прийому до фракції. До так ... Читати далі »
Просмотров: 777 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (0)

До занять залучили: інспекторів Ружинського районного підрозділукримінально виконавчої інспекції та лікарів районної лікарні, а також 19 осіб, які повернулися з місць позбавлення волі і були засуджені умовно. Начальник КВІ С.В.Ратушна зазначила, що засудженим з’являтися на реєстрацію в інспекцію в нетверезому стані забороняється, потрібно дотримуватись особистої гігієни та правил етикету в спілкуванні; графіка відвідувань; раз в три місяці кожний умовно засуджений повинен надати характеристику з селищної або сільської ради за місцем проживання, бажано позитивну. Засуджені прийняли до уваги вимоги та пообіцяли їх дотримуватись.
Наталія Шуляк
Просмотров: 784 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (0)

Тренування з безпеки життєдіяльності у разі виникнення пожежі відбулося у Ружинському районному управлінні юстиції 19 листопада.

Начальник РВ ГУ МНС підполковник служби цивільного захисту В.А.Федорович розповів, що потрібно робити під час пожежі. Він наголосив, що головне завдання – це евакуювати людей з приміщення, застосувати вогнегасники, винести з приміщення Прапор України та печатку організації. 
Працівники управління юстиції були проінформовані про необхідні дії та пройшли практику під час тренувального навчання на випадок виникнення пожежі в установі.
Наталія Шуляк

Просмотров: 805 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (11)

Новий протез ноги виготовили для мешканки с. Мовчанівка Марії Яківни Чернявської у Житомирському державному експериментальному протезно-ортопедичному підприємстві.
Жінка чекала вже близько року на протез. Та напередодні Міжнародного дня інвалідів директор територіального центру со-ціального обслуговування В.В.Туранський посприяв, аби питання вирішилося швидше. Тиждень, який потрібен для виготовлення протезу, М.Я.Чернявська проводить у геріатричному пансіонаті в с. Іванівка, що недалеко від обласного центру.

Двісті п’ятдесят кілограмів зерна пшениці від ДП «Рогачівське» (керівник Н.О.Туранська) та сорок п’ять кілограмів борошна від СФГ «Україна» (керівник А.М.Шокал) передано у Бердичівський геріатричний пансіонат. Благодійна допомога надана з нагоди Міжнародного дня інвалідів.Крім того, у пансіонаті перебуває двоє пайовиків ДП «Рога-чівське», тож вони отримали від господарства розрахунок за оренду земельн ... Читати далі »

Просмотров: 760 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (0)

Микола Йосипович Лукащук, який мешкає у Мовчанівці, отримав у подарунок телевізор. Такий приємний сюрприз зробив йому територіальний центр соціального обслуговування з нагоди Міжнародного дня інваліда. Микола Йосипович — інвалід дитинства і перебуває під опікою терцентру

— Тепер я буду знати, які новини не тільки в районі, а й у світі, — задоволений пенсіонер.
Соцпрацівники відвідали всіх людей з особливими потребами, які перебувають на обліку.
— Цей особливий і зовсім не святковий день ми називаємо Днем підвищеної уваги суспільства до інвалідів, днем нашого єднання з їх непростими й іноді незрозумілими здоровим людям проблемами. Соціального захисту у нашому суспільстві потребують усі громадяни, а особливо ті, які через різні причини втратили здоров’я, — розповідає директор терцентру В.В.Туранський.
Щоро ... Читати далі »
Просмотров: 730 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (3)

Загальнонаціональна кампанія «Шістнадцять днів проти ґендерного насильства» розпочалася 25 листопада. Особливу увагу організатори приділяютьть питанням домашнього насильства та ґендерної дискримінації. Розповідає начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту РДА Ніна Миколаївна Пилипчук
– Раз у квартал, а за потреби і частіше, міжгалузева робоча група з питань насильства в сім’ї проводить засідання з вирішення цих питань. Під час кампанії в районі працівниками проводяться опитування старшокласників щодо рівня обізнаності про насильство, анкетне дослідження, конкурси малюнків, творів на теми: «Скажи «НІ» насильству», «Ми живемо і маємо рівні права та можливості». Виступи на тему «Як захиститись від насильства». Протягом дев’яти місяців звітного періоду, до районного відділу міліції надійшло 101 звернення громадян, які потерпають від насильства. Після надходження заяв робоча група звертається до сільських ра ... Читати далі »
Просмотров: 1589 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (0)


Мешканкам сіл Березянка та Прибережне присвоєно почесне звання «Мати–героїня». Урочисте вручення посвідчень проводилося в приміщенях Березянського дитячого садочка і Прибережненської ЗОШ I-II ст. Нагороди вручали заступник голови райдержадміністрації Н.П.Петрик та начальник відділу у справах сім’ї молоді та спорту РДА Н.М.Пилипчук.
У селах відбулися святкові концерти, дитсадківці та школярі співали пісні, розповідали вірші, присвячені матерям-героїням. Нагороди присвоєно М.С.Дячук, В.Г.Поліщук, П.П.Комарівській з При- бережного та А.Г.Леоно- вич, Р.М.Білявській, Г.С.Запальській з Березянки. Родини нагороджених також прийшли підтримати і привітати своїх матерів з присвоєнням почесного звання. Про кожну із жінок сказано багато теплих слів як про добросовісних, працелюбних, добрих матерів та шан ... Читати далі »
Просмотров: 1302 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (0)

Розіграшем кубку «Золота осінь» було поставлено крапку на змаганнях з великого футболу у 2010 році. Кубок на приз газети «Ружинська земля» дав старт зимовій першості з міні-футболу.

Керуючись прислів’ям «Курчат по осені рахують», можна підбити деякі підсумки весняно-осіннього футбольного марафону. Набрав обертів і розширив свої рамки чемпіонат ра-йону з футболу серед дорослих. Справжнім відкриттям у ньому стала участь команд Чорнорудки та Бистріївки. Добре збалансована команда Чорнорудки спромоглася заявити свої посягання на лідерство у чемпіонаті, а амбіційна команда Бистріївки нерідко підносила сюрпризи, перемагаючи досвідчені команди. 
Першість цього року була відмічена більш напруженою боротьбою за лідерство, а також тим, що була порушена звична традиція чемпіонства команди «Ветеран». Чемпіоном з футболу 2010 року стала скв ... Читати далі »
Просмотров: 1894 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (12)

Такими словами привітала нас, учнів Березянської ЗОШ I-IIІ ст., вчителька української мови та літератури Катерина Олексіївна Кульчицька на урочистій лінійці, яка була присвячена відкриттю тижня української мови та літератури.
Катерина Олексіївна поба-
жала школярам творчого натхнення, перемог у конкурсах. Напередодні предметного тижня учні 5-8 класів одержали завдання створити ілюстрацію до прочитаних творів. Члени журі визначили кращі роботи. Ними стали ілюстрації учениці 5 кл. Анастасії Жураківської (до казки «Хуха Моховинка»), учня 7 кл. Дмитра Якимчука (до повісті І.Франка «Захар Беркут»), учениці 7 кл. Катерини Гнатюк (до поезії Т.Шевченка «Садок вишневий коло хати»).
Учням школи та вчителям було цікаво спостерігати за інсценованим уривком з казки «Закопане золото». Адже навчальний характер цієї казки є актуальним і для сьогодення – хто дбає, той і має. Батько (Андрій Янкевич) журить своїх синів, що рост ... Читати далі »
Просмотров: 1000 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (0)

Дев’ятого листопада – День української писемності і мови. Це свято було встановлено 9 жовтня 1997 року. Цього ж дня православна церква вшановує пам’ять святого преподобного Нестора–літописця, автора «Повісті временних літ», змістом життя якого була книжкова справа.

У Ружинській гімназії влаштували День української писемності і мови проведенням конкурсно-розважальної програми «Шануймо рідне слово». Дійство відбувалося в святково прикрашеному залі, на стінах якого – мудрі народні вислови про слово, його силу, вміння ним користуватись. Команди-учасниці представили стіннівки, кожну з яких оцінювало журі.
Розпочалось свято піснею «Моя земля» у виконанні учениці 9-В класу Вікторії Панченко. У вступному слові організатор свята, вчителька української мови та літератури Т.С.Шморгун., розповіла про значимість рідної мови в ... Читати далі »
Просмотров: 878 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (1)

На території сільської громади с. Жовтневе проживає 35 дітей дошкільного віку. 84 відсотки дітей охоплені дошкільною освітою.

За рейтингом сільських та селищних рад щодо охоплення дітей дошкільною освітою, Жовтнева сільська рада займає І місце в районі. Заслуга в цьому, звичайно, сільського голови Володимира Яковича Івасенка. Саме він був найбільшим ініціатором відновлення роботи типового приміщення Чорнорудського дошкільного навчального закладу. Разом із завідуючою дошкільним навчальним закладом О.М.Гвоздецькою організовували громаду села на толоки з ремонту приміщення, благоустрою території. Зроблено багато: оновлено водогінну систему, проведено реконструкцію приміщення під газову котельню, замінено двері, сантехніку по вікових групах, закуплено електрообладнання на харчоблок, закуплено м’який інвентар, килимове покриття, поновле ... Читати далі »
Просмотров: 723 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (1)

Уже традицією у Вербівській школі стало проведення мовного тижня до Дня української писемності та мови. Цього року він тривав з 1 до 11 листопада.


Щодня проводився цікавий захід. На перервах було лю-
дно біля ребусів, кросвордів, сканвордів. А після уроків – вікторини, конкурси, турніри.
Кожен захід мав своїх переможців. У відгадуванні кросвордів відзначилися восьмикласниці Віка Кулибаба та Олена Аброскіна. У конкурсі знавців української мови переможцем стала Віка Кулибаба. Дуже сподобалася учням гра «Щасливий випадок». У грі змагалися дві команди. Вони за лексичним значенням називали слова, пояснювали значення архаїзмів, команди готували завдання одна одній, читали вислови про мову українських сучасних письменників та класиків.
Завершився тиждень святковим вечором «Я знаю – мова мамина свята». З вуст школярів лунали вірші Ліни Костенко, Дмитра Білоуса, Івана Багряного, в яких поети висловлюють ... Читати далі »

Просмотров: 1073 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (0)

9 листопада наш народ відзначав День Української писемності і мови. До цієї дати у Зарічанській ЗОШ І-ІІ ступенів було проведено конкурс мовознавців між учнями 8 та 9 класів. Кожен клас представляв свою команду юних лінгвістів, які показували знання рідної мови, винахідливість, кмітливість.
Особливо запам’ятались конкурси про значення давньо
українських слів, української народної пісні, конкурс на кращу вимову української скоромовки. На святі звучали загадки, які створив український народ, а також прислів’я та приказки на різну тематику.
Обидві команди взяли активну участь.
Найактивніші учасники: Н.Бринзюк, А.Кутній, О.Кича, В.Статкевич, А.Гладишко (8кл.); В.Скиб’юк, Ю.Пузир, К.Крохмальна, М.Руденко, Я.Кадиков.(9кл).
«Не пасли задніх» вболівальники команд. В результаті, із невеликим відривом, перемогли мовознавці 9 класу.
Ольга БЕЗКОРОВАЙНА,
класний керівник 8 класу

Просмотров: 701 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (0)

Дев’ятого листопада українська спільнота відзначила День української писемності та мови. З цієї нагоди у Зарічанській школі між учнями 5 і 6 класів було проведено «Мовознавчий марафон».
У І турі, що мав назву «Лінгвістична естафета», команди «Мовознавців» 5 класу і «Лінгвістів» 6 класу продемонстрували своє знання української абетки. ІІ тур «Мова – про мову» перевірив вміння учасників користуватися скарбами народної мудрості – прислів’ями. У ІІІ турі «Жаргонізми» учні вправлялися у редагуванні мовлення сучасного покоління. Примусив членів команд помізкувати та зробити висновки щодо знання синтаксису ІV тур – «Знай своє місце в строю». А розвеселились команди та вболівальники, розгадуючи «Роси – фразеологізми» V туру, які продемонстрували актори–міми 7 класу. Перевірив командний дух VІ тур – «Народ скаже – як зав’яже», у якому «Мовознавцям» та «Лінгвістам» потрібно було влучно прореагувати на репліку ведучого. І, звичайно, у такий день не можна було не згад ... Читати далі »
Просмотров: 787 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (0)

Виховання учня в школі й сім’ї – це єдиний нерозривний процес. А тому дуже важливо, щоб учителі і батьки об’єднали свої зусилля й можливості та перейшли до тісної співпраці в організації спільної діяльності з виховання дітей.

Така співпраця передбачає виявлення та активацію виховних можливостей сім’ї, підвищення педагогічної культури батьків та організацію спільної діяльності сім’ї та школи.
Сьогодні, на жаль, розрив між сім’єю і школою посилюється. У сім’ї відбувається переорієнтація на інші цінності, діти включаються у ринкові відносини. Нові ідеологічні установки призводять до конфліктів у стосунках дідів, батьків і дітей. Школа ж продовжує захищати ідеали добра й безкорисливості, чесності й милосердя.
Сім’я, родина – найвища цінність на Землі, яка робить життя кожної людини щасливим, повноцінним. Але батьки мають усвідомити, що вони виконують важливу соціальну роль, адже кожна родина є фундаментом здорового су-спільства. Виховний феномен, як ... Читати далі »

Просмотров: 1063 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (1)

«Мій рідний край, моя земля»
Село є на нашій Вкраїні –
І ліс тут, і річка, і поле,
Лунають пісні солов’їні
І діти спішать до школи.
Лани тут розлогі пшениці
І люди невтомні живуть.
Це все – Городок – любе місце,
Дороге нам і миле все тут.

«Йду рідним селом, де панує золото-багряна красуня-осінь. Буйний листопад безжально зриває з берізок останні їхні надії, що листочками летять додолу. Невесело шепочуться з вітром рідні тополі. А онде, над річкою, пишається своєю дивною вродою калина…» Таким ліричним відступом розпочали ведучі, учні 9 класу, свято рідного села в Городоцькій школі.
Перша літописна згадка про Городок належить до 1257 року. Що стосується походження назви села, то, можливо, це був городок, спеціально створений для оборони від татаро-монгольських загарбників. За іншими легендами, назва «Городок» походить від прізвища наймита Городецького, якого за сумлінну довготривалу службу пан нагородив землею, де і заснувалося село. Сам пан жив у ... Читати далі »
Просмотров: 2928 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (1)

Щороку в Україні реєструються випадки захворюваності людей на сказ. За своєчасного звернення постраждалого до лікувального закладу, проводиться щеплення антирабічною вакциною, що попереджує захворювання і рятує життя.

Інкубаційний період сказу триває досить довго – у середньому 1-3 місяці (хоча може тривати й до року), і перші ознаки хвороби виникають пізно, коли у мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), що робить лікування неможливим.

15.11.2010 року в с. Крилівка домашній кіт покусав господарку 1938 року народження, при проведенні аналізу тварини підтвердилось, що тварина хвора на сказ. Постраждалій було проведено відповідне щеплення для попередження захворювання.
Щоб запобігти захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної хвороби, необхідно: Уникати контактів з бездомними та дикими тваринами, постійно пояснювати оточуючим, особли ... Читати далі »
Просмотров: 654 | Добавил: kulunka | Дата: 02.12.2010 | Комментарии (0)

Міні-чат

100