Головна » 2010 » Грудень » 2 » «Лунай, прекрасна наша мово!..»
09:44
«Лунай, прекрасна наша мово!..»
Такими словами привітала нас, учнів Березянської ЗОШ I-IIІ ст., вчителька української мови та літератури Катерина Олексіївна Кульчицька на урочистій лінійці, яка була присвячена відкриттю тижня української мови та літератури.
Катерина Олексіївна поба-
жала школярам творчого натхнення, перемог у конкурсах. Напередодні предметного тижня учні 5-8 класів одержали завдання створити ілюстрацію до прочитаних творів. Члени журі визначили кращі роботи. Ними стали ілюстрації учениці 5 кл. Анастасії Жураківської (до казки «Хуха Моховинка»), учня 7 кл. Дмитра Якимчука (до повісті І.Франка «Захар Беркут»), учениці 7 кл. Катерини Гнатюк (до поезії Т.Шевченка «Садок вишневий коло хати»).
Учням школи та вчителям було цікаво спостерігати за інсценованим уривком з казки «Закопане золото». Адже навчальний характер цієї казки є актуальним і для сьогодення – хто дбає, той і має. Батько (Андрій Янкевич) журить своїх синів, що ростуть ледарями. Сини (Максим Харченко, Дмитро Якимчук та Геннадій Галінський) над настановами та повчаннями батька тільки жартували. Лише по смерті батька сини розуміють справжнє значення його слів: «Золото – в землі». Життя заставляє їх братися за роботу. Дівчата-красуні (Яна Розумнюк, Катерина Гнатюк та Наталя Оленчук) не нехтують залицяннями таких хлопців-господарів.
А потім на сцені з’явилися малий Тарас та Степан, ролі яких виконували Володимир Процко та Євген Шостаківський. Вони показали уривок з твору «Розрита могила». Юні актори донесли до сердець глядачів переживання та поневіряння малого Тараса.
Проводилися також турніри знавців української літератури, конкурси «Мудрий не вагається, сміливий не боїться», «Всезнайко», «Мовне асорті», «Склади слова», «Упізнай твір», «Одним словом». Команди різних класів змагалися в знаннях мови та літератури. А вболівальники щиро аплодували переможцям. Цікаво і змістовно учні 6-11 класів підготували сценарій до Дня української писемності на тему «Лунай, прекрасна наша мово!».
На завершення предметного тижня були підведені підсумки конкурсів, нагороджувалися переможці та активні учасники. За висновками журі та глядачів, переможцем стала команда «Мовознавці», учні 7 класу.
Ми пишаємося тим, що є носіями такої красивої, мелодійної мови. Поети називають її золотою, солов’їною, порівнюють з дорогим діамантом. І саме від нас залежить доля рідної мови. Чи буде вона яблунево квітнути і плодоносити, чи житиме у далекому майбутньому, продовжуючи таким чином і життя самого народу? Впевнена, що так воно і буде. Але ми мусимо навчитися поважати мову, намагатися розвивати і вдосконалювати власне мовлення.
Заходи, що проводились протягом тижня, допоможуть нам це зробити.

Катерина ГНАТЮК

Переглядів: 1003 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100