Головна » 2010 » Серпень » 13 » Молоко дає прибуток
12:42
Молоко дає прибуток
Мільйон гривень щомісяця надходить у касу СВК «Ружинський» від реалізації молока. Тут вперше у Житомирській області чотири роки тому на молочнотоварній фермі Зарічанського відділку введено в дію доїльний зал «Ялинка», де безприв’язно утримують 600 корів. Обслуговують їх всього шість чоловік. Це доярки Наталія Васильчук, Марія Прохорова та Надія Таргонська. Середньомісячна заробітна плата складає 3000 гривень. Управляє процесом оператор Анатолій Ковтун. Стежить за роботою, контролює виробничий процес завідуючий фермою Анатолій Сосуля, а відповідає за матеріальну частину, забезпечує технічний стан, технологічний процес, роботу сучасного обладнання Анатолій Кожукало.
– Безумовно, виробництво молока у господарстві є прибутковим, – зазначає керівник господарства Олександр Феодосійович Колібаба. – Гроші, що надходять від його реалізації, значною мірою використовуються на проведення весно-польових та інших робіт.
У господарстві міцна кормова база. В цьому році уже проходить третій укіс люцерни, а це 300 гектарів. Радують тваринників дорідні посіви конюшини та сої, тому зеленими кормами худоба забезпечена. Ще з минулого року залишився силос, який додають в корми худобі. Уже добавляють в ра-ціон тваринам концентровані корми з фуражного зерна нового врожаю, тому сподіваються в господарстві, що продуктивність стада покращиться. У цьому році придбали сучасний млин для приготування кормів з кукурудзи за передовими європейськими технологіями.
Зрозуміло, що в галузі тваринництва, поруч з певними успіхами є і проблеми. Зокрема, частина худоби стоїть на бетонній підлозі та ще й прив’язана. Двічі на день доводиться викачувати гній, а це шум, який шкідливо впливає на самопочуття тварин. Таким чином, худоба повноцінно не відпочиває, що значною мірою впливає на прирости. Тому наразі перебудовують старі приміщення під сучасні тваринницькі комплекси, з тим, щоб створити належні умови для утримання тварин. Так, незважаючи на фінансові труднощі, без дотації держави, реконструйовано два будинки з галереєю для того, щоб розширити безпри-в’язне утримання худоби до вісімсот тварин. На будівництво використано чотири тисячі кубічних метрів бетону. Роботи здійснені будівельниками господарства під керівництвом виконроба Сергія Васильовича Богуша.
Як бачимо, в СВК «Ружинський» приділяють значну увагу галузі тваринництва. Побувавши в багатьох європейських країнах та США, О.Ф.Колібаба переконався, що без передових технологій тваринництво динамічно розвиватися не зможе. Тому і встановив в очолюваному господарстві доїльний зал «Ялинка», чим надав галузі новий поштовх до розвитку на якісно вищому рівні, на основі передових технологій. Нічого надзвичайного в цьому немає. Таким шляхом йдуть більшість країн світу. Сьогодні, за умов ринкової економіки, керівник повинен мислити по-новому, приймати виважені рішення і йти в ногу з часом, а результати не забаряться. Можливості такі уже є. Адже сьогодні для нас відкрита світова економіка. Іде процес глобалізації, що пов’язано з міжнародним розподілом виробництва товарів та надання послуг. Набутий досвід передових країн служить взірцем для вітчизняного аграрного сектора і це потрібно використовувати. В цьому можна переконатися на прикладі роботи доїльного залу в СВК «Ружинський».
Василь Копач
Переглядів: 747 | Додав: zmya | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 1
1 Kolega  
0
Допоки на Україні є такі кервники-господарники, як Олександр Феодосійович Колібаба, у нас голоду точно небуде!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100