Головна » 2010 » Серпень » 13 » Не ділитися, а миритися
12:45
Не ділитися, а миритися
Земля сьогодні є не лише одним з найкращих джерел прибутку, а й нерідко причиною суперечок та навіть розбрату. Питання земельних відносин між орендарями та селянами у Топорах стали ключовими під час зустрічі голови райдержадміністрації В.С.Бондарчука

Землі топорівчан орендують СВК «Ружинський» (керівник О.Ф.Колібаба), СФГ ім. Мічуріна (В.І.Пилипчук) та ТОВ «Украгроінвестхолдинг» (В.В.Кульшин). Терміни дії договорів оренди завершуються через декілька років. Та близько двадцяти мешканців села виявили бажання змінити орендаря, залучивши таким чином вже четверту аграрну фірму до господарювання на місцевих землях. Звісно, закон надає їм таке право. Селянин може віддати свій пай іншому орендарю або після закінчення дії попереднього договору, або після розірвання діючої угоди в порядку, передбаченому законодавством, тобто через суд.
Проаналізувавши ситуацію, голова райдержадміністрації закликав топорівчан не вдаватися до необдуманих кроків. Адже, перш за все, земельні паї тих, хто бажає розірвати угоди, розташовані не суцільним масивом, а розпорошені. Тому до наділів у 2-3 гектари потрібно буде робити дороги серед поля. Та й обробляти такі шматки буде незручно. Крім того, керівник району застеріг людей від укладання нових договорів без їх юридичного вивчення. Володимир Сергійович запросив усіх бажаючих скористатися порадами юридичної служби райдержадміністрації з тим, щоб уникнути можливого обману чи нерозуміння умов договорів.
Участь у зустрічі взяли керівники господарств, які орендують землі топорівчан. Керівники запевнили: попри те, що нинішній урожай не виправдав надії хліборобів, розрахунки за паї з орендодавцями будуть проведені – грішми, зерном, гречкою, олією тощо.
Робочі місця в селі створює значною мірою тваринницька галузь. Відомо, що на фермі завжди є людям робота. Сьогодні ж тваринницькі приміщення, що залишилися від колишнього господарства, розвалюються, руйнуються. Немає власника, немає й ладу. А тому В.С.Бондарчук нагадав керівнику ТОВ «Украгроінвестхолдинг» В.В.Кульшину про його обіцянку розвивати тваринництво в Топорах. Володимир Вікторович пропонує селянам зробити свиноферму на таких умовах: він усе фінансує, надає корми, приміщення. Тільки з людьми, які доглядатимуть за тваринами (це може бути і ціла сім’я), буде вестися госпрозрахунок. Перший рік їм не доведеться віддавати товариству прибуток, а вже потім умови будуть переглянуті. Якщо віднайдуться бажаючі спробувати такий «бізнес», свиноферма в Топорах буде.
Сьогодні на аграрників лягає відповідальність не лише за урожай та розрахунки з людьми, а й за соціальну сферу села, підтримку інфраструктури. Топорівчани подякували О.Ф.Колібабі та В.І.Пилипчуку за допомогу школі, клубу, бібліотеці. А от В.В.Кульшину довелося почути нарікання на свою адресу з цього приводу. Та, як зазначив керівник ТОВ «Украгроінвестхолдинг», у цьому році він пообі-цяв допомогти придбати фарбу для школи. Голова РДА В.С.Бондарчук наголосив керівникам господарств на необхідності підтримки об’єктів соціальної сфери задля збереження їх від руйнування.
Крім того, райдержадміні-страція спільно з відділом Держкомзему проаналізувала систему обліку та управління землею на території Топорівської сільської ради. Як виявилося, бюджет сільської ради недоотримує значні кошти від окремих землекористувачів. Як зазначив голова РДА, уся земля сільської ради має бути облікована, а кожна копійка, що надходить в місцевий бюджет – під контролем. Адже це ті кошти, за які громада може вирішувати проблеми села.
На питання, пов’язані із земельним законодавством відповів присутнім начальник відділу Держкомзему в Ружинському районі О.М.Рачук.
Голова РДА В.С.Бондарчук звернувся до мешканців села з проханням добре обміркувати свої наміри стосовно земельних паїв і не поспішати з тим, аби не сіяти розбрат, а навпаки – знайти взаєморозуміння.
Ольга МОЛЯВЧИК
Переглядів: 738 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 4
4 Kolega  
0
Якщо чуваки згодні брати в оренду розпорошені шматки землі по 2 - 3 гектари, то мені здається щось тут не чисто. А чи не хочуть ці добродії посіявши розбрат у селі прихапнути солодкий "куш" на вигідних їм умовах. Адже трудягу-селянина, вибачте за можливу образу, обманути не так у же й складно. Шановні топорівчани, будьте обачними, щоб потім не кусали собі лікті. Серйозні люди так не працюють, а тому ймовірно вас хочуть елементарно кинути. Подібних гастролерів на Ружинщині останніми роками було дуже багато. Той же Володимир Сергійович може назвати багато прикладів, як йому доводилось відстоювати і захищати жителів багатьох сіл, які необачно вляпувалися у не хороші історії, від псевдоінвесторів.
Ще раз добре подумайте про те, що може синиця в руках таки краща за журавля в небі.

3 kulunka  
0
От ненажерливі!!!! Скільки ж їм тих лексусів потрібно!!! Вони їм вже скоро боком полізуть!!!! biggrin

2 Хельга  
0
Та то ж не люди діляться, а їх ділять представники фірм, які на людській наївносто заробляють собі джипи і лєксуси.

1 kulunka  
0
Якби вже помирилися!!!! Ну скільки можна??))))

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100