Головна » 2011 » Березень » 18 » Не думай, що ти цар природи
10:07
Не думай, що ти цар природи



Щороку, коли весною земля звільняється від снігу, постає неприглядна картина нашого зимового господарювання. Десь, поруч із пішохідною доріжкою лежить купа сміття, в іншому місці – бите скло, хтось не погребував винести між люди хатнє сміття. Все це не прикрашає наших населених пунктів.

Та іноді, як це ви бачите на знімку, трапляються кричущі випадки, коли недбайливі господарі виносять із обійстя мертвих тварин. Замість того, щоб вивезти його у спеціально визначені місця, які є в кожному селі, або, в крайньому випадку, на сміттєзвалище, залишають у людних місцях – на берегах річок, обабіч доріг, а то й посеред вулиці. І роблять це люди, які мешкають неподалік. З іншого кінця населеного пункту не привозять.
Більш, як півцентнерне мертве порося невідомі «господарі» вивезли і залишили майже в центрі селища – на початку вулиці Індустріальної. Кожного дня там проходять на роботу працівники молоко підприємства, ідуть діти до школи. Впевнений, їм неприємно спостерігати таку картину. Та й антисанітарія. Людям, які живуть поруч – проблема, а тим, хто вивіз – ніякої мороки. То доки так жити будемо, коли моя сорочка ближче до тіла, а проблеми навколишніх не турбуватимуть?
Схаменіться, люди. Думайте не лише про себе, а й про те, що залишитепісля себе, про інших людей, які прагнуть жити комфортно.

Василь КАЩУК


Переглядів: 741 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 1
1 Kolega  
0
Оце прочитав і ще раз переконався, що Україна таки справді держава контрастів. З обного боку - маємо багату духовну і культурну спадщину. Зоерема, наша народна творчість, твори мистецтва і літератури захоплюють людські серця і знахоять шанувальників у багатьох країнах світу. Українські сувеніри успішно долають десятки кордонів, винаходи вітчизняних учених роблять людське життя комфортнішим, а на планеті важко знайти місце, де хоча б раз не звучала українська пісня. До речі, линула вона і крізь космічний простір із навколоземної орбіти, коли перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк під час польоту шатлу “Коламбія” організував для своїх американських колег два пісенні вечори.
Водночас, з іншого боку маємо дуже прикре "але" – останнім часом ми дедалі більше перестаємо поважати себе і тих, хто то нас оточує. Інакше, як поіншому назвати побачене на цій фотографії чи те, що кинути недопалок або обгортку від цукерки посеред вулиці для багатьох з нас уже давно стало нормою?
Мій хороший занайомий, який свого часу навчався у одному з європейських університетів, якось запитав про те, чи знаю я головну відмінність між українськими містами і більшістю міст Європи. Я не знав відповіді і тоді він просвітив “мою темну душу”, сказавши, що коли весною або під час зимової відлиги там тане сніг, на тротуарах і газонах не з’являються сліди, вибачте за потробиці, життєдіяльності братів наших менших, гори сміття і усякого непотребу.
У справедливості цих слів згодом переконався особисто, коли нещодавно у один із “підтоплених” плюсовою температурою весняних ранків, ведучи доньку до дитячого садка, довелося пробиратися крізь справжнє мінне поле. Але весь трагікомізм цієї ситуації полягає у тому, що алея, якою ми ходимо веде лише до дитсадка і школи, тобто переважно нею користуються лише діти. Звідси і запитання: невже ми настільки зачерствіли, що за власними, часто несуттєвими, інтересами забули головне правило будь якого поважаючого себе суспільства – “Діти – наше все”?
Це ж стосується і смяття, яким практично завалені вулиці багатьох наших міст, містечок і, що особливо прикро, навіть сіл. Невже нам не сороромно і який приклад даємо своїм дітям? Спробуйте чесно відповісти на це запитання.
А ще пригадайте слова Шевченка (не того, який футболіст, а того, якого називаємо Великим Кобзарем), який казав: "Схаменіться, будьте люди, бо лихо вам буде..."

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100