Головна » 2011 » Березень » 18 » Почастішали випадки захворювання на трихінельоз
09:42
Почастішали випадки захворювання на трихінельоз
За повідомленням головного управління ветеринарної медицини в Херсонській області, 27.02.2011 року у державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №2 агропродовольчого ринку «Дніпровський» м. Херсон під час проведення вет-санекспертизи виявлено тушу свині з підозрою на трихінельоз. Діагноз підтверджено експертизою №92 від 27.02.2011 року Херсонської обласної державної лабораторії ветеринарної медицини (методами компресорної мікроскопії та перетравлювання в штучному шлунковому соку).

В терміновому порядку  27.02.2011 року створено робочу групу з представників державної служби ветеринарної медицини, якою проводиться епізоотичне розслідування даного випадку. 
Нещодавно в с. Новоселиця Кельменецького району Чернівецької області сім’я з трьох осіб – 38-річний батько, 32-річнa мати та 12-річна донька захворіли на трихінельоз. Збудником трихінельозу є живородна нематода Trichinella spiralis. Хвороба починається гостро: різко підвищується температура тіла, відчувається нестерпний біль в м’язах. Набрякає обличчя, на шкірі з’являються висипи. Найбільш важкі випадки можуть супроводжуватися ураженням міокарда (серцевого м’язу), легенів, центральної нервової системи. Хвороба призводить до пожиттєвої інвалідністі й може мати летальне завершення.
За словами потерпілих, вони перед Новим роком вживали свинину, яка не пройшла обов’язкового ветеринарного лабораторного дослідження.
Аналогічний випадок захворювання на трихінельоз зафіксували у с.Комарів цього ж району. Потерпілий мисливець вживав недосліджене м’ясо дикого кабана, якого застрелив в мисливських угіддях.
В Ружинському районі лабораторні дослідження м’яса тварин на трихінельоз, фіноз, си-бірку, цистицеркоз та інші дослідження проводить Ружинська лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, яка оснащена сучасними приладами та реактивами, пройшла акредитацію на право проведення досліджень в січні 2010 року.
Пам’ятайте, що людина заражається трихінельозом через байдужість до свого здоров’я при споживанні свинини без попередньої обов’язкової ветеринарної експертизи. Заразитись трихінельозом можна споживаючи м’ясо впольованої дичини без попередньої ветеринарної експертизи.
Личинки трихінел не гинуть під час заморожування, засолу чи звичайному коптінні м’яса та м’ясопродуктів.
Особливо це питання актуальне сьогодні, коли розпочинається посівна кампанія і більшість господарств буде проводити внутрішньо-господарський забій тварин на харчування працівників, а також коли розпочнуться пасхальніе свята. Тож будьмо господарями в першу чергу для свого здоров’я!
Васиь Тимчук



Переглядів: 687 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100