Головна » 2010 » Грудень » 2 » Скажи «НІ» насильству
09:49
Скажи «НІ» насильству
Загальнонаціональна кампанія «Шістнадцять днів проти ґендерного насильства» розпочалася 25 листопада. Особливу увагу організатори приділяютьть питанням домашнього насильства та ґендерної дискримінації. Розповідає начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту РДА Ніна Миколаївна Пилипчук
– Раз у квартал, а за потреби і частіше, міжгалузева робоча група з питань насильства в сім’ї проводить засідання з вирішення цих питань. Під час кампанії в районі працівниками проводяться опитування старшокласників щодо рівня обізнаності про насильство, анкетне дослідження, конкурси малюнків, творів на теми: «Скажи «НІ» насильству», «Ми живемо і маємо рівні права та можливості». Виступи на тему «Як захиститись від насильства». Протягом дев’яти місяців звітного періоду, до районного відділу міліції надійшло 101 звернення громадян, які потерпають від насильства. Після надходження заяв робоча група звертається до сільських рад, які проводять засідання виконкомів і розглядають ці питання.
Психологічне насильство інколи сильніше, ніж побої. Ці рани можуть ніколи не загоїтися та пригнічувати людину упродовж всього життя – саме така характеристика травм, що стають результатом психологічного насильства.
Дуже багато жінок терплять насильство від чоловіків тільки тому, що вони економічно від них залежні і не в змозі самі забезпечувати дітей.
На жаль, поширена помилкова думка, що сміття з домівки виносити не слід. Чоловік чинить насильство до жінки, а та мовчки страждає, запевняючи інших, і найстрашніше, саму себе, що проблеми немає. Але дуже багато випадків у нашому суспільстві, коли від насильства потерпають люди похилого віку, чоло-віки або, гірш за все, діти. Чому це відбувається? Тому, що метою домашнього насильства завжди є встановлення контролю над жертвою, коли кривдник намагається бути єдиним «розпорядником» її життя. Підкоряючись, жертва стає безпорадною, не може правильно оцінювати ситуацію, більше навіть не намагається себе захистити. В такому стані постраждалі від домашнього насильства часто самі відмовляються від спроб їм допомогти. Ніхто, ніколи і ні за яких обставин не мусить терпіти знущань, бо насильство — це злочин. В жодному разі не можна чекати, що одного разу кривдник схаменеться і зрозуміє свої помилки, бо, як підтверджує практика, з часом ситуація лиш нагнітається, а не навпаки. За допомогою потрібно звертатися одразу в соціальну службу. Від фізичного, так і від психологічного насильства нас захищає закон «Про попередження насильства в сім’ї». Він стосується всіх аспектів насильства в сім’ї, випадки якого розслідуються та караються відповідно до пунктів Кримінального та Адміністративного кодексів України.
Терпіти постійні знущання – не вихід. Людина врешті-решт може звернутися до дільничного інспектора міліції, який не може ігнорувати заяви постраждалої особи. Безумовно, нелегко заявити вголос про проблеми насильства у власній родині, але існують служби, які допомагають в таких випадках. Звичайно, що кожна конкретна ситуація, як і людина, дуже індивідуальна, але шановні жінки, чоловіки, діти і всі, хто потерпає від насильства – не мовчіть, звертайтесь по допомогу. Людям,над якими чинять насильство в родині, обов’язково потрібно звернутися за допомогою до психолога. Та варто пам’ятати, що більшість наших психологічних проблем родом з дитинства. Тому, перед візитом до спеціаліста, треба зібрати максимум інформації про дитинство і юність кривдника. Можливо, це допоможе зберегти сім’ю і змінити стосунки на краще.
Юлія МАКОВЧУК

Переглядів: 1589 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100