Головна » 2010 » Серпень » 13 » Схвалено проект Податкового кодексу України
12:36
Схвалено проект Податкового кодексу України
В Україні тривають дискусії довкола Податкового кодексу – очікується, що він набере чинності в наступному році. Четвертого серпня відбулось засідання «круглого столу» з представниками громадських організацій, приватними підприємцями, керівниками, бухгалтерами підприємств та організацій.Відкрив засідання голова райдержадміністрації В.С.Бондарчук, який відмітив, що реформування в податковій системі сьогодні є надзвичайно актуальним. У податковій системі відбуваються суттєві зміни: запроваджується жорсткий контроль в усіх напрямах діяльності, руйнуються злочинні схеми, підвищується імідж податкової служби та рівень довіри до її фахівців. «Не можна вирішувати накопичені за останні роки проблеми латанням «шпарин» у законодавстві – потрібен системний підхід. Саме тому планується провести дві реформи: бюджетну та податкову. Це позитивно вплине на розвиток економіки, зростання обсягів виробництва продукції, що сприятиме збільшенню податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів» – зазначив голова райдержадміністрації.
Виконуюча обов’язки начальника ДПІ у Ружинському районі С.П.Ковальчук зауважила, що згідно з дорученням Прем’єр-міністра України від 21.07.2010 р. №43455/1/1-10 до постанови Верховної Ради України від 8.07.2010 р. №2454 «Про всенародне обговорення проекту Податкового кодексу України», з 2 по 20 серпня в Україні проводиться всенародне обговорення проекту Податкового кодексу України. Обговорення об’єднує зусилля усіх верств населення для розвитку в країні цивілізованих економічних відносин, справжнього партнерства між державою та платниками податків, зрозумілих правил ведення бізнесу та спілкування з державою. Спільними зусиллями буде отримано можливість впливати на розвиток економіки шляхом скорочення кількості податків, зниження ставки податку на прибуток, спрощення адміністративних процедур та зменшення тиску на бізнес-середовище, стимулювання інноваційно-інвестиційної діяльності.
Утворено call-центри (колл-центри) на районному, обласному та центральному рівні в державних адміністраціях, державних податкових інспекціях, фінансових та митних органах. Пропозиції та зауваження від громадян-платників податків в щоденному режимі передаються до податкових органів для узагальнення. Телефон call-центру при ДПІ у Ружинському районіі: 3-28-78.
Податковий кодекс спрямований на вирішення актуальних завдань сьогодення: побудови соціально-орієнтованої, конкурентно-спроможної ринкової економіки, стимулювання інноваційних процесів та сприяння інтеграції України в європейське співтовариство.
Податковий кодекс замінить собою безліч нормативно-правових актів з питань оподаткування, яких на сьогодні налічується близько 1500. Це інноваційний документ, справжня податкова реформа, яка принципово покращить інвестиційну діяльність та підвищить рейтинг економічних свобод країни.
В оновленому проекті Податкового кодексу кількість загальнодержавних податків і зборів скорочено з 29 до 17 та скасовано 10 місцевих податків. Зменшується кількість звітів, гармонізується податковий та бухгалтерський облік, що значно спростить ведення звітності.
Ціла низка новацій пропонується у сфері місцевих податків і зборів, більшість яких до цього часу залишилась незмінною.
В законопроекті Податкового кодексу встановлено широкий діапазон між нижньою та верхньою граничною ставкою з урахуванням особливостей кожного із місцевих податків для прийняття відповідних рішень органами місцевого само- врядування.
З податку за торгові місця на ринку та за спеціально відведені місця для паркування транспортних засобів запропоновано стабільний об’єкт оподаткування, незалежний від щоденного збирання коштів за здійснення торгівлі або паркування. Це дасть можливість ефективного податкового адміністрування, яке дозволить за мінімальних затрат забезпечити максимальні надходження до місцевих бюджетів.
Серед переваг ще й такі позитиви, як протидія тіньовій економіці та розширення бази оподаткування за рахунок удосконалення адміністрування податків. А замикає цю вертикаль переваг одна глобальна, спрямована на суспільний розвиток: збільшення фінансового ресурсу бюджетів усіх рівнів за рахунок розширення бази оподаткування зі зменшенням податкового навантаження.
Прийняття проекту Податкового кодексу сприятиме зручному та зрозумілому застосуванню його норм як платниками, так і контролюючими органами, оскільки об’єднує та кодифікує всі податкові закони. Схвалення цього проекту є запорукою створення в Україні справедливої, прозорої та стабільної податкової системи, яка забезпечуватиме достатній обсяг надходжень до бюджетів усіх рівнів та сприятиме створенню умов для ефективного функціонування економіки.
Учасники засідання «круглого столу» надали свої пропозиції до норм проекту. Зокрема, до розділу «Спеціальні податкові режими» – запропоновано розширити (диференціювати) ставки податку для фізичних осіб для сільських та селищних рад у розрахунку на календарний місяць у межах від 20 до 350 грн – для інших видів діяльності;
до глави 2 даного розділу «фіксований сільгоспподаток» запропоновано доповнити статтю 2 «платники податку» пункт 2.3 кількістю працюючих в такому господарстві не менше 10 чоловік;
«платниками податку з урахуванням обмежень, встановлених п.2.3 цієї статті можуть бути сільгосптоваровиробники, у яких частка с/г товаровиробництва за попередній податковий рік дорівнює або перевищує 75% та кількість працюючих не менше 10 чоловік».
Це дасть можливість легалізувати робочі місця та збільшити надходження з податку з доходів фізичних осіб.
Запропоновано внести поправки до розділу 7 та 8 проекту Податкового кодексу в частині, що стосується екологічного податку, який прийде на зміну збору за забруднення навколишнього природного середовища та з ставкою податку збільшеною удвічі. Запропоновано таку ставку запроваджувати поступово за наростаючим коефіцієнтом: в 1,2 рази в 2011 році , в 1,5 рази в 2012 році та в наступному році в 2 рази Це врегулює поступове податкове навантаження на платників.
До розділу 7 «Податок на транспортні засоби» запропоновано до об’єкту оподаткування податком «машин і механізмів для с/г робіт» включити трактори на гусеничному ходу, що дасть можливість збільшити надходження до місцевих бюджетів.
Серед пропозицій щодо спрощеної системи учасники «круглого столу» запропонували збільшити розмір ставки податку з врахуванням відрахувань до Пенсійного фонду та інших фондів.
В один податок звести всі утримання із заробітної плати з врахуванням внесків до Пенсійного фонду і соціальних фондів (до 20%). Запропоновано для с/г товаровиробників періодичність проведення планових перевірок усіма контролюючими органами один раз у 3 роки.
Запропоновано, якщо є зобов’язання держави перед підприємством, а у підприємства перед бюджетом – проводити взаємозаліки, не застосовуючи фінансових санкцій до таких підприємств у разі несвоєчасної сплати податкових зобов’язань.
Всі учасники «круглого столу» схвалили зміни, які передбачає проект Податкового кодексу України.
Внесення пропозицій та зауважень до проекту Податкового кодексу триває.
Раїса Ничипорук

Переглядів: 811 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100