Головна » 2010 » Грудень » 9 » Слово мешканки Рогачів почули на Дрогобиччині
10:25
Слово мешканки Рогачів почули на Дрогобиччині
Шановні працівники газети «Ружинська земля»!
Звертається до Вас уродженець села Рогачі Ружинського району, а нині мешканець м. Дрогобича Львівської області Віталій Мельничук. У листопаді цього року у мене гостювала моя мама, жителька Рогачів, Марія Іванівна Мельничук. У місті готувалось віче-реквієм до 78-ої річниці Голодомору в Україні, і влада запросила виступити її на віче як очевидицю голодомору. Нам зателефонували через декілька днів, щоб подякувати мамі за виступ, але вона вже повернулась до себе у село. Велике прохання до Вас надрукувати замітку і Вашу газету про те, що вона виступила на віче-реквіємі, оскільки мама передплачує її, і це буде наша спільна подяка їй за змістовний виступ. Пересилаємо Вам витяг і з статті дрогобицької газети «Галицька зоря».

Наперед дуже вдячний вам Віталій Мельничук.


Страшні рани Голодомору
Дрогобиччина вшанувала пам’ять жертв штучного голоду 1932-33 рр.
26-27 листопада в Україні вшановували пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років та по-літичних репресій.
26 листопада на площі Ринок у Дрогобичі відбулося скорботне віче, присвячене річниці Голодомору 1932-33 років. Вшанування пам’яті жертв розпочалося зі спільної молитви та хвилини мовчання. Молебень провели отці Іван Паньків (УГКЦ) та Михайло Бачинський (УАПЦ) у супроводі інших священиків. Учасники зібрання виклали на площі перед ратушею символічний хрест зі свічок та лампадок.
Про трагічні події 1932-33 років говорив міський голова Дрогобича Олексій Радзієвський. Свій виступ Олексій Радзієвський завершив словами:
– Нехай пам’ять про страшний Голокост українського народу будить нашу національну свідомість, додає сили творити майбутнє України, за яке на жертовник Української держави покладені мільйони невинних життів.
На віче виступили очевидці сумних подій 77-78-річної давнини. Мурашки пробігали по тілу, на душі ставало моторошно, а на очі наверталися сльози, коли про страхіття тих років згадували уродженка с. Рогачі Житомирської обл. Марія Іванівна Мельничук (1921 р. н.) та уродженка села Затишшя Дніпропетровської області Валентина Малюк (1930 р. н.).


Ярослав ГРИЦИК,
«Галицька зоря» від 13 листопада 2010 року


Переглядів: 802 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100