Головна » 2011 » Березень » 18 » Стережіться підступної весняної криги
09:35
Стережіться підступної весняної криги
З настанням весни та нестійких погодних умов стрімко зростає число прикрих пригод при перебуванні на водних об’єктах та кризі. Люди, забуваючи про небезпеку, не роздумуючи, йдуть по кризі аби скоротити шлях, або вирушають на підлідну риболовлю. Часто виходять на лід без усяких підстав: це передусім діти та особи у стані алкогольного сп’яніння. Їх веселощі часто закінчуються бідою.

Людина, яка вирушає на  лід, повинна розуміти, що ризикує і здоров’ям, і життям заради сумнівної користі і сумнівного задоволення, яке просто не варте такого ризику.
Для того, щоб не потрапити до крижаної пастки та запобігти прикрих випадків при перебуванні на кризі, Ружинський РВ УМНС України в Житомирській області надає мешканцям ра-йону деякі рекомендації якими не слід нехтувати при перебуванні на водних об’єктах з настанням весни та весняного потепління.
– Перш за все, будьте уважними до прогнозів синоптиків. Крижаний покрив можна вважати міцним тільки за низьких температур повітря. Лід завтовшки 4-5 см може надійно утримувати одну особу; двох людей – 8 см, 12-14 – сантиметровий шар утримує до 5-7 осіб.
Звісно, ніхто не йде до водойми з лінійкою. А щоб прикинути надійність льоду «на око», слід звернути увагу на його зовнішній вигляд. Найбільш міцним і надійним буде прозорий крижаний покрив, що має синюватий відтінок. У двічі слабшим є лід молочного ко-льору. Він утворюється під час відлиг та морозів, тому є пористим за структурою й буде проламуватися навіть без характерного потріскування. Ще слабший за нього матовий або жовтуватий лід, який утворюється, коли відлиги перемежовуються з потепліннями й опадами у вигляді мокрого снігу та дощу.
Ступивши на кригу, не поспішайте йти далі, зверніть увагу на наступне, чи утворюються у вас під ногами тріщини і які вони. Коли під ногами утворюються дрібні радикальні тріщини (від сліду немов відходять врізнобіч променеподібні неглибокі риски), крига іще може витримати одну людину. Головне – не бігти, не ставати ногами поряд, рухатися легко і швидко, при собі бажано мати довгу міцну палицю. Якщо ж довкола сліду утворилися колові тріщини, то думку про перехід слід відкинути.
В разі виникнення будь якої надзвичайної ситуації чи події телефонуйте до оперативно-рятувальної служби за номером 3-15-59 або 101 з мобільного.

Валерій ПЕРВУШИН
Переглядів: 585 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100