Головна » 2010 » Грудень » 2 » Тваринництво потребує докорінних змін
10:00
Тваринництво потребує докорінних змін
Кардинально змінити ситуацію в тваринницькій галузі, застосовуючи новітні технології заготівлі кормів, сучасні підходи до облаштування тваринницьких приміщень, розробити і втілити в життя перспективні проекти ставить на меті керівництво району. На цьому наголосили голови райдержадміністрації В.С.Бондарчук та районної ради Б.О.Ходаківський під час семінару з керівниками сільськогосподарських підприємств, який відбувся на базі СВК «Ружинський» 26 листопада.

Всі учасники семінару ознайомилися з новою технологією біологічного консервування кукурудзи, який віднедавна застосовують в СВК «Ружинський». Керівник господарства О.Ф.Колібаба розповів про особливості заготівлі зерна, введення такого корму в раціон тварин, фінансові затрати і вигоди нововведення.
До речі, схожу технологію застосовують також і в ДП «Ілліч Агро Умань». А тому керівникам господарств наголосили, що час переходити на новий шлях заготівлі кормів.
Оглянувши ферми, керівники господарств пересвідчилися в доцільності й зручності безпри-в’язного утримання великої рогатої худоби в тваринницьких приміщеннях та будівництві молокопроводів. Адже від виробництва молока щодня надходить «жива копійка» в касу підприємства. Хоча, як зауважив голова РДА В.С.Бондарчук, не залежно від типу утримання ВРХ, на кожній фермі має бути в першу чергу порядок – чисто, побілено, усе відремонтоване, достатньо освітлення тощо. А технічне переоснащення ферм значно заощаджує ручну працю.
Аналіз стану тваринницької галузі району за 10 місяців нинішнього року зробив перший заступник голови РДА начальник управління агропромислового розвитку П.І.Пилипчук. Зокрема, він зазначив, що порівняно з минулим роком кількість ВРХ в районі скоротилося на 553 голови. Із 13 господарств, які утримують тварин, не зменшили поголів’я худоби лише ДП «Ілліч Агро Умань» та ДП «Рогачівське».
Протягом десяти місяців нинішнього року у господарствах вироблено на 2822 ц молока більше, ніж у відповідному періоді 2009 року. Серед сільськогосподарських підприємств району лідером у виробництві молока протягом останніх років є СВК «Ружинський», де його за 10 місяців вироблено 21214 ц. Не відстає ДП «Ілліч Агро Умань», наростили виробництво продукту в ТОВ СП «НІБУЛОН», ПСП «Батьківщина», ДП «Рогачівське».
Найвищі надої молока мають СФГ ім. Мічуріна – в середньому 6559 кг від кожної корови, СФГ «Україна» (5409 кг), ТОВ «Новофастівське» (5164 кг). Проте така ситуація не в усіх господарствах. Нижче своїх можливостей працюють в ПСП ім. Цюрупи, де надої за 10 місяців становлять 1668 кг, ДП «АФ «Немиринецька» (3837 кг), а в СВК «Вчорайшенський» кожна корова дала в середньому 1129 кг молока, що є найнижчим показником в районі.
Належним чином, за словами П.І.Пилипчука, спрацювали у сільськогосподарських підприємствах у виробництві м’яса. Протягом десяти місяців вироблено 20574 ц м’яса, що на 267 ц більше, ніж минулого року.
Найбільший приріст виробництва м’яса має ДП «Ілліч Агро Умань» – 4507 ц, ТОВ СП «НІБУЛОН» – 3395 ц.
Низькими залишаються середньодобові прирости ВРХ в ПСП ім. Цюрупи – 280 г, СВК «Вчорайшенський» – 300 г. Разом з тим у ТОВ «Новофастівське» цей показник становить 656 грамів, у ДП «Рогачівське» – 628 г, ТОВ СП «НІБУЛОН» – 660 г.
Низькі прирости ваги свиней в СВК «Вчорайшенський» – 146 г, ПСП ім. Цюрупи – 155 г, ДП «Рогачівське» – 298 грамів. Найбільші прирости в СФГ «Магілан» – 659 грамів.
У нинішньому році в районі на 2342 голови збільшено кількість свиней. Найбільше наростили свинопоголів’я в ТОВ СП «НІБУЛОН», СВК «Ружинський», ДП «Ілліч Агро Умань». Зменшено поголів’я свиней в ДП «АФ «Немиринецька», СФГ «Україна», ПСП ім. Цюрупи. Єдине господарство серед великих підприємств, що утримує тваринництво і не має поголів’я свиней – це ПСП «Батьківщина».
Розпочався зимово-стійловий період утримання худоби, тваринницькі приміщення підготовлені до зими. У переважній більшості завершено ремонтні роботи, побілено, проведено дезінфекцію та розпочалася дезінсекція приміщень. Працівники утеплюють вікна, брами, лагодять, де потрібно, водопроводи, люки, виносні гноєтранспортери, наводиться лад на територіях тваринницьких ферм.
Начальник управління АПР зазначив, що добре підготовлені до зимівлі тварин ферми СВК «Ружинський», СФГ ім. Мічуріна, СФГ «Україна», ТОВ СП «НІБУЛОН», ДП «Ілліч Агро Умань». Та попрацювати ще потрібно ПСП ім. Цюрупи, де вкрай незадовільно підготовлені до зими тваринницькі приміщення. Є також зауваження і до Голубівського відділку ТОВ «Новофастівське», хоча в Мовчанівському відділку цього ж господарства всі будинки до зими підготовлені як слід.

Продуктивність тва- ринництва залежить
від кількості та якості заготівельних кормів. На зимово-стійловий період господарства району заготовили достатню їх кількість. Найбільше на умовну голову заготовлено кормів у ТОВ «Новофастівське» – по 44,5 центнери кормових одиниць, у ПП «Моя Надія» – 39,2 ц. к. од., в ДП «Ілліч Агро Умань» – 41 ц. к. од., у СФГ «Україна» – по 32,4 ц. к. од.
Нижче потреби заготовили кормів у СВК «Вчорайшенський» – по 12,5 ц. к. од., ДП «АФ «Немиринецька» – 21,6 ц. к. од., ТОВ СП «НІБУЛОН» – 21,8 ц. к. од., за потреби 22,6 ц. к. од.
Одним із резервів збільшення кормів є технологія біологічного консервування кукурудзи. У СВК «Ружинський» на зимово-стійловий період заготовлено 620 тонн цього високопоживного корму. А ДП «Ілліч Агро Умань» заготовило його 1300 тонн.
Начальник управління ветеринарної медицини В.С.Тимчук зазначив, що в господарствах району виявлено 32 лейкозні тварини, з яких 9 – у Плосківському відділку ПСП ім. Цюрупи. Санітарний стан у цьому господарстві, зауважив він, потребує покращення.
Туберкульозу в районі виявлено не було. А от щодо сказу тварин – то в районі вже зареєстровано 11 випадків.
В.С.Тимчук звернув увагу керівників та спеціалістів господарств на потребу проведення дегельмінтизації тварин. А для того, щоб уникнути захворюваності на сказ та інфекційні, паразитарні й інші хвороби, варто ліквідувати бродячих тварин з територій ферм, оскільки саме вони є носіями різних хвороб.
Крім того, начальник вет-управління наголосив на тому, що усі працівники ферм повинні пройти медичний огляд.
Голова районної ради Б.О.Ходаківський поставив завдання: в усіх селах, де ще позалишалися тваринницькі будівлі, закликати інвесторів до відродження ферм. Адже це, в першу чергу, робочі місця для селян.
Голова райдержадміністрації В.С.Бондарчук наголосив, що сільгосппідприємства готові продавати свиней, кнурів, навіть вже спарованих свинок не лише сусіднім господарствам, а й населенню, в приватний сектор.
Керівник СВК «Ружинський» О.Ф.Колібаба, дякуючи усім учасникам семінару, зауважив:
– Я думаю, що кожний для себе щось візьме та додасть щось нове і ефективніше. Зичу усім вам міцного здоров’я, сили та витримки!
Підбиваючи підсумки се-мінару, В.С.Бондарчук підкреслив, що керівники господарств повинні навести лад на фермах, стабілізувати обсяги продукції тваринництва, а також наростити поголів’я тварин. Крім того, кожне господарство має розробити перспективну програму розвитку, аби бачити конкретні цілі й прагнути до удосконалення галузі.
– Нам потрібно впроваджувати нові технології, переоснащити галузь відповідно до вимог сучасності, відродити ферми там, де це можна зробити, – підкреслив керівник району. – Ми прагнемо докорінних змін у галузі і будемо спільно над цим працювати.
Ольга Молявчик,
Наталія Шуляк



Переглядів: 993 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/11
Всього коментарів: 3
3 kulunka  
0
Всі б такі в районі були!!!! Оце б ми жили!!!!))))))))))) Був би найбагатший район в області)))) А мо й в Україні!)))))))

2 Хельга  
0
Так, за такими керівниками - прогрес і розвиток.

1 Kolega  
0
Хотів було щось написати, та немаю слів, бо і так усе зрозуміло - СВК «Ружинський», як завжди на висоті. Тому мені залишається ще раз і уже вкотре висловити свою повагу до таких керівників, як Олександр Федосійович Колібаба.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100