Головна » 2010 » Серпень » 13 » Зберегти усе зібране
12:49
Зберегти усе зібране

Завершились жнива на полях ДП «Рогачівське». Хліба обмолочені на площі 1200 гектарів. З кожного гектара зібрали по 25,5 центнерів збіжжя і намолотили 24580 ц. Під урожай наступного року підготовлено 300 га. На збиранні ранніх зернових та зернобобових культур працювали три комбайни. Це «Дон-1500», «Домінатор» та один найманий – «Джон Дір».
– Жнива завершились у стислі строки, хоча навантаження були значнимми – до 400 га на один комбайн, – зауважує керівник господарства Ніна Олександрівна Туранська. – Планували орендувати ще один комбайн, але наймана техніка дуже дорого обходиться господарству. Тим паче, що в цьому році жнива розпочались раніше і проходили одночасно з південними регіонами нашої держави, тому не було вільної техніки, відповідно, і ціна за роботу найманого комбайна сягала 300 гривень за один гектар. 
У господарстві вже розпочали обмолот гречки. Трудівники сільгосппідприємства здебільшого працюють на токах, очищають зерно, щоб зберегти усе зібране, заготовляють корми для громадського тваринництва та готують грунт під урожай наступного року.
І справді, в ДП «Рогачівське» жнива завершились, та скрізь кипить робота. Так бригада скиртувальників під керівництвом Степана Васильовича Нечипорука укладала тюки соломи. Добре працювала молодь Леонід Дончук, Андрій Кулибаба, Михайло Бонюк та Микола Протоцький. Вправно орудував скиртокладом тракторист Петро Ткачук. На ваговій, яка була пошкоджена під час буревію, трудилися будівельники Володимир Йосипович Кутній, В’ячеслав Миколайович Бондаренко та Микола Васильович Коломієць. Чимало людей працювали на току, де очищали зерно і засипали в засіки на зберігання. Це відповідальний зерноочисного комплексу Микола Павлович Болотов, механік Анатолій Петрович Тимощук, електрик Анатолій Іванович Добровольський, помічник слюсаря Андрій Васильович Коломієць, перевозив зерно, засипав у комори водій Володимир Миколайович Пилипівський. Лопатами підгортали зерно Катерина Василівна Мельничук, Раїса Вікторівна Мошківська, Катерина Андріївна Дунська, допомагав їм Віталій Юрійович Коломієць. Відразу ж на току після доробки зерна його видавали людям на паї.
В цьому році завершили будівництво ангару загальною площею 200 квадратних метрів. Тепер тут можна зберігати до 2000 тонн зерна.
На полі зелену масу для громадського тваринництва заготовляв механізатор Михайло Миколайович Трохимчук. На іншому полі працюючий пенсіонер Василь Олексійович Дадацький – тюкував сіно. Його трактору 15 років, але досвідчений механізатор так дбайливо ставиться до техніки, що вона виглядає, наче новенька, і надійно служить своєму господареві. На третьому полі, зачищаючи пожнивні рештки трудився екіпаж «Дону-1500». Це агрохімік господарства Микола Миколайович Петелько та його помічник Андрій Михайлович Фоя. Свого, уже зношеного комбайна вони відремонтували і протягом жнив успішно працювали у полі, намолотили до 7200 центнерів зерна. Їздовий Анатолій Олександрович Смоліч підвозив їжу у поле, а обіди для трудівників, із продуктів власного виробництва, щоденно у цю гарячу пору готували кухарі Людмила Миколаївна Кулик та Олена Олександрівна Трембанчук. Щоденно тут харчувалися 40 чоловік.
– Жнива завершились, але робота у полі триває, – підкреслює головний агроном господарства Віктор Іванович Шуляк. – Залишилось зібрати гречку, кукурудзу на зерно та соняшник.
Василь Копач

Переглядів: 738 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100