Головна » 2010 » Жовтень » 8 » Покликання нотаріусів – захищати права громадян
17:23
Покликання нотаріусів – захищати права громадян

Останнім часом професія нотаріуса стає дедалі популярнішою у нашій державі. Більшість випускників юридичних факультетів обирають її через престижність чи бажання гарних заробітків у майбутньому. Проте не всі з них розуміють, що нотаріат – це не лише окрема гілка юридичної галузі, але й та професія, яка вимагає до себе постійної зосередженості, відповідальності, людяності, чесності, порядності та справжнього професіоналізму. Робота нотаріуса – це вміння стримувати себе. Особисті проблеми чи поганий настрій не можуть впливати на стиль спілкування з людьми, хоча з іншого боку й люди бувають різними, тому іноді доводиться працювати з клієнтами, які мають складний характер. Лише високопрофесійний нотаріус може запобігти виникненню судових спорів, своєю роботою попереджуючи порушення цивільних прав та інтересів громадян. Адже за відомим латинським висловом, кращим є правосуддя, що істинно попереджає, ніж те що суворо карає.

Поставши перед вибором своєї майбутньої професії, найменша донечка колгоспників Миколи Григоровича та Лідії Григорівни Марчишиних з Дерганівки була впевнена, що в майбутньому обов’язково стане міліціонером. Мабуть, саме тому Леся Миколаївна Ходаківська (Марчишина) й вступила на юридичний факультет Харківського автодорожнього технікуму. Адже здобута професія юриста відчиняла молодій дівчині двері до її мрії. Проте з часом життя внесло свої корективи. І після закінчення технікуму в 1991 році вона розпочала свій трудовий шлях на посаді державного нотаріуса в Ружині.

– Починати було важко. Спочатку потрібно було пройти місячні курси в Попільні і скласти відповідні іспити. Та уже через дві неділі стажування я пройшла випробування і почала працювати. Обсяг роботи був величезний, адже на той час я була єдиним практикуючим нотаріусом в районі. Щодня біля дверей кабінету на мене чекали багато людей. І всім їм хотілося допомогти, щось порадити чи просто вислухати. Адже кожен приходив зі своєю бідою, – розповідає нотаріус.

Саме тоді, зрозумівши, що нотаріус – це саме та професія, якій варто присвятити життя Леся Миколаївна вступає до Одеської національної юридичної академії. Пропрацювавши чотирнадцять років державним нотаріусом, у 2005 році жінка вирішила започаткувати власну практику.

– Відколи почала працювати приватним нотаріусом, з’явилося більше часу почитати законодавство. Адже постійно приймаються нові законодавчі акти, вносяться поправки до законів, а нотаріус має чітко знати, чим керуватися в кожному конкретному випадку. Досить часто доводиться відвідувати різноманітні семінари і курси підвищення кваліфікації, адже помилка правника може призвести до непоправних наслідків. І кожен поважаючий себе і професію юрист собі такого дозволити не може. Так, наприклад, я отримала запрошення на семінар щодо спадкового права, який відбудеться у Яремчі 15-17 жовтня. Коли у 2009 році приватних і державних нотаріусів зрівняли у повноваженнях, роботи знову побільшало. Адже тепер окрім оформлення договорів купівлі-продажу, дарування, іпотеки, довічного утримання тощо до мене почали звертатися люди з питаннями переоформлення спадщини, а це надзвичайно важлива і копітка робота, – ділиться з редакцією Леся Миколаївна.

Насправді, таких висококва-ліфікованих та відданих своїй справі спеціалістів, як Леся Миколаївна досить мало. Саме тому нотаріус неодноразово отримувала грамоти та подяки від обласного управління юстиції, обласної адміністрації, Ружинської районної ради та державної адміністрації, Житомирської нотаріальної палати тощо. А в 2004 році була нагороджена Дипломом Української нотаріальної палати.

Окрім професійної діяльності Леся Миколаївна Ходаківська любляча дружина та турботлива мама. Жінка разом з чоловіком Андрієм Олександровичем виховує донечку Аліну, яка мріє стати юристом в майбутньому, як і мама.

Нотаріуси, як і усі юристи, у силу своєї професії – слуги Закону, тому мають гідно застосовувати законодавство в нелегкій практиці, захищаючи інтереси та відстоюючи права усіх без винятку громадян.

Аліна ЗІНЬКОВА

 

Переглядів: 907 | Додав: zmya | Рейтинг: 4.0/16
Всього коментарів: 8
8 kulunka  
0
Моя мама)))))))))))))))

7 Kolega  
0
Я чогось не розумію, а хто така Антоніна Цезарівна?

6 Лена  
0
вибачаюся(сліпий набір)....ТАКИХ

5 Лена  
0
Як би хотілося,щоб було побільше такий ЦІЛЕСПРЯМОВАНИХ з ВЕЛИКОЇ букви Людей - як Антоніна Цезарівна!!!!

4 kulunka  
0
Алінка пишайся своєю мамою!!!! Вона цього заслуговує!!!!!!!!!!!

3 Аліна  
0
це моя мама))))

2 kulunka  
0
Да в Дерганівці народилося багато людей якими можна пишатися!!!! Які будували своє життя самостійно! Без стороньої допомоги! А це насправді заслуговує найбільшої похвали!!!!!!

1 Лена  
0
Такими односельчанами ми і пишаємося.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100