14:54 Проведемо захист посівів зернових | |
Зараз посівам зернових культур завдають шкоди хлібні жуки та клопи, найбільш шкідливими з яких є жук–кузька і жук–хрестоносець. Хлібні жуки з’являються під час колосіння озимих хлібів і живляться зернами, об’їдаючи їх у молочній і восковій сти-глості. З початку збирання врожаю озимих жуки переходять на ярі хліба і так само пошкоджують їх. Один жук з’їдає і вибиває 50-90 зерен, тобто знищує 3-6 колосків. Останнім часом спостерігається наростання чисельності та шкідливості хлібних клопів на полях господарств району. Найпоширенішими є шкідлива черепашка, маврський клоп та елія гостроголова. Клоп–черепашка пошкоджує зернові культури починаючи з перших днів появи її на посівах і до відльоту на зимівлю. Пошкодження колоса в період колосіння спричиняє білоколосицю, що призводить до щуплозерності навіть за незначного його пошкодження (2-3%) істотно погіршуються технологічні та хлібопекарські якості урожаю. Тому при перевищенні ЕПШ (економічному порозі шкодочинності) – хлібні жуки більше 3-5 на 1 м2, клопи більше 3 на 1 м2, – слід планувати крайовий обробіток площ зернових культур. Олександр ОГІЙЧУК, начальник Держінспекції захисту рослин Ружинського району | |
|
Всього коментарів: 0 | |