Головна » 2010 » Серпень » 5 » Район потребує нового діючого підприємства
15:00
Район потребує нового діючого підприємства
Питання реформування житлово-комунальної сфери району, реорганізації підприємств та оренди землі розглянула комісія з економічних реформ райдержадміністрації. Про розроблення стратегічних планів розвитку підприємств централізованого водо- і теплопостачання та про створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків поінформував начальник відділу житлово-комунального господарства РДА В.В.Талько. Зокрема він зазначив, що майже 70% водогінних мереж зношені, чотири станції знезалізнення (стільки немає у жодному районі області) якісно очищають воду, але через застарілі труби вода до споживачів надходить наполовину знову збагачена залізом. Сьогодні відділ житлово-комунального господарства РДА працює над виготовленням проектно-кошторисної документації для нових водогінних мереж, але разом з тим постає питання будівництва нових мереж. Рівень води у громадських криницях падає, знизився рівень ґрунтових вод, особливо на Заріччі, а тому будівництво артсвердловин та нових водогінних мереж — нагальні питання для житлово-комунального господарства району. 
Селищний голова В.І.Жарський повідомив, що в селищі діє 7 артсвердловин, 75 громадських криниць та понад 1000 власних криниць населення. Багато людей почали копати власні криниці та бурити свердловини, вклали значні кошти, а води немає. «Тому до дцього питання має бути державницький підхід. Ми не можемо забезпечити людей водою, бо це величезні кошти — лише для будівництва водогону по вулиці Топорівській у Заріччі потрібно 860 тисяч гривень, — таких грошей у селища немає», — повідомив В.І.Жарський.
Ще одне важливе питання — оновлення мережі водовідведення та добудова станції «Біотал». «Крім того, потрібно невеликі станції типу «Біотал» встановити біля двоповерхових багатоквартирних будинків, оскільки вони і досі користуються вигрібними ямами, чого в сусідніх державах давно вже немає», — зазначив селищний голова В.І.Жарський.
Щодо створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, то голова райдержадміністрації В.С.Бондарчук зазначив, що якщо власники квартир створять ці об’єднання, можна буде розробити Програму і залучити державні кошти для підтримки таких будинків.
Директор МКП «Господарник» М.М.Марущак підкреслив, що нині підприємство стягує кошти з боржників через суди, тому що не всі споживачі усвідомлюють, що послуги не можуть коштувати дешевше, аніж затрачені матеріали.
— Для надання якісних послуг населенню потрібно створити конкурентне комунальне підприємство, щоб послуги у сфері житлово-комунального господарства стали бізнесом. Але вартість наданих послуг не повинна бути нижчою їх собівартості, — наголосив В.С.Бондарчук.
Про роботу Ружинської районної друкарні поінформувала її директор К.П.Велика. Зокрема Катерина Павлівна повідомила про необхідність реорганізації підприємства та розширення послуг райдрукарні.
— Ми сьогодні вже прийняли замовлення на 5 тисяч гривень, плануємо залучити до співпраці організації з Козятина, Сквири та Погребища, де немає друкарень. Надалі зі збільшенням прибутку від продукції та оренди приміщень ми зможемо погасити борги підприємства і збільшити заробітну плату працівникам, — зауважила К.П.Велика.
Про будівництво підвідного газопроводу до с.Черемуха, на що освоєно 42 тисячі гривень, та перспективи будівництва підвідного газопроводу до с.Огіївка поінформував директор Ружингазбуду В.М.Куценко.
Питання оренди землі, на якій розташовані магазини Райспоживспілки, довела до відома учасників комісії в.о.начальника ДПІ у Ружинському районі С.П.Ковальчук. Вона зокрема повідомила, що власники магазинів у селах району, які орендують приміщення у Роставицького ССТ, за оренду землі не сплачують — немає технічної документації та не укладені договори. Тому Світлана Петрівна порекомендувала голові Роставицького ССТ Л.В.Лозіцькій у найкоротший термін оформити технічну документацію на цю землю та укласти договори оренди.
Голова райдержадміністрації В.С.Бондарчук порадив не зволікати з вирішенням цих питань і усунути недоліки щодо використання землі протягом тижня.
Заступник голови РДА Н.П.Петрик поінформувала про розвиток інвестиційної діяльності, зокрема про те, що на розвиток економіки району спрямовано 7 млн 401 тис. грн та про будівництво елеватора в Зарудинцях, на що вже освоєно 3 млн 621 тис. грн.
Насамкінець голова райдержадміністрації наголосив, що в галузі охорони здоров’я потрібно запровадити якісну діагностику — апаратура для цього у Ружинській ЦРЛ вже є, а також найближчим часом на території району потрібно створити нове діюче підприємство:
— Основне питання, яке турбує район — вкрай потрібно запровадити хоча б одне підприємство на 200-250 робочих місць, що дозволить вирішити питання з працевлаштуванням населення, забезпечити доходну частину районного бюджету. Я за те, щоб в районі був свій хліб, м’ясо-молочна продукція та своя вода.
Людмила БУДКО

Переглядів: 692 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100