14:03 СВК «Ружинський» заготовляє конюшину | |
З початком літа приємно милують зір людей широкополі лани, зайняті злаковими культурами в СВК «Ружинський». – У доброго господаря інакше і бути не може, – підкреслює керівник СВК «Ружинський» Олександр Феодосійович Колібаба. – Адже селянин у це поле вкладає не тільки свою працю, але й душу. Це споконвічний, природний потяг людини до праці на рідній землі-годувальниці. А сучасна техніка та передові технології дозволять сьогодні вирощувати такі врожаї сільськогосподарських культур, про які ще 30 років тому ніхто і не мріяв. І справді, ще тиждень тому у цьому господарстві красувалися, впадали в людське око тугі темно-зелені килими конюшини на 120-гектарному лані у Ружині та на 140 гектарах орендованих земель у Топорах. І як результат, протягом трьох днів у СВК «Ружинський» заготовили 386 тонн сінажу. Хлопці працюють від зорі до зорі. З метою заготівлі високоякісного поживного корму скошують конюшину у фазі бутонізації і закладають в’ялену масу (65-70 відсотків вологості) у кагати за всіма вимогами сучасних технологій. Днями на заготівлі сінажу у Топорах працювало понад десять одиниць потужної техніки. Зелену масу клали у покоси двома косарками Анатолій Осаволюк та Анатолій Ярощук. «Ягуаром» підбирав покоси Віктор Цехмейструк. Щоденно на заготівлі кормів сумлінно трудиться передовий механізатор господарства, ветеран праці Дмитро Лагода. Відвозили зелену масу у кагати, що в Зарічанському відділку, водії потужних КАМАЗів Юрій Басараб, Василь Яремчук та ЗІЛів Олександр Кагальний, Олександр Шатайло, Микола Кича та інші. До речі, в СВК «Ружинський» заготівлі кормів приділяють особливу увагу, оскільки тваринництвом займаються предметно, застосовуючи безприв’язне утримання худоби. Тут утримують понад півтори тисячі голів ВРХ. А сінаж згодовують худобі постійно протягом року. У добротних кормових сховищах ще зберігається сінаж заготовлений минулого року, яким годують корів сьогодні. Поряд із закладанням сінажу в господарстві громадять сіно. Власне, в нинішньому році воно дуже якісне. Протягом трьох днів тут заготовили 207 тонн цього високопоживного корму. Сумлінно, з ранку до вечора, трудяться на цій ділянці роботи брати – Віктор та Василь Цехмейструки, які згрібають сіно, а пресують його Анатолій Соболь та Олександр Бромірський. Тюки у сховище відвозить Володимир Тимощук. Василь КОПАЧ
| |
|
Всього коментарів: 0 | |