09:45 Вплив алкоголю на організм людини | |
Тисячі років тому люди почали виготовляти алкогольні напої із практичних міркувань. Вироблення вина почалося ще у давньому Єгипті, коли виявилось, що виноградний сік швидко псується, а зброджений сік, або вино, – зберігається тривалий час. Крім того, існувала ще одна проблема – стосовно забрудненої води, і єгиптяни помітили, що вино є чудовим напоєм, який не призводить до негативних наслідків, в той час як пиття забрудненої води спричиняло різні захворювання. Близько 1300-го року у Центральній Європі почала розвиватися пивоварна промисловість. Відтак, популярність вина теж швидко зросла. Люди почали експериментувати з різними видами алкоголю, а його вживання стало невід’ємною частиною культури Європи. Вживання алкоголю перетворилось на зловживання. На відміну від їжі, алкоголь не перетравлюється в шлунку і тонкому кишечнику, а потрапляє безпосередньо до кровообігу. Кількість їжі у шлунку під час уживання алкоголю, має велике значення для організму. Їжа може уповільнити процес надходження алкоголю до кровообігу майже на 50%. Їжа з високим вмістом жиру може сприяти уповільненню процесу інтоксикації алкоголем. Ступінь інтоксикації залежить від швидкості його вживання та кількості випитого за один раз. При повільному прийомі алкоголю в малих дозах, печінка швидше встигає його окислити, а ніж при швидкому вживані малих доз. За один час печінка здатна розщеплювати лише невелику кількість алкоголю, решта циркулює у крові до повного його розщеплення печінкою. Цироз печінки – це таке її пошкодження, за якогогинуть здорові тканини і замість них залишається жирова тканина та рубці. Це захворювання може виникнути в наслідок частого вживання алкоголю. Оскільки алкоголь циркулює в системі кровообігу, він потрапляє до всіх органів тіла, а за кілька хвилин він досягає головного мозку. Дія алкоголю має заспокійливий та депресивний характер. Він також уповільнює роботу головного мозку, гальмує, як накопичення, так і відновлення інформації в пам’яті. Алкоголь може призводити до галюцинації та провалів у пам’яті. А ще уживання алкоголю може призвести до пошкодження зору та слуху. Найменша його доза призводить до втрати почуття координації та швидкості реакції. Світлана КУТЮК | |
|
Всього коментарів: 0 | |