Головна » 2010 » Серпень » 21 » Всенародне обговорення проекту Податкового кодексу триває
10:02
Всенародне обговорення проекту Податкового кодексу триває

Про непрямий метод контролю за витратами та доходами фізичних осіб редакції розповіла виконуюча обов’язки начальника ДПІ в Ружинському районі Світлана Ковальчук.

– Світлано Петрівно, які новації пропонуються в Податковому кодексі?
– Перш за все, пропонується перенести податкове навантаження з мобільних факторів виробництва – праці й капіталу – на споживання, ресурсні та екологічні платежі. Буде оптимізовано систему податкових пільг. Зі спрощеної системи оподаткування буде виключено високорентабельні види діяльності та доходи, які є переважно пасивними: зовнішньоекономічна діяльність, оптова торгівля, оренда торгових площ і нежитлових приміщень, надання послуг комунікації, мобільного та стільникового зв’язку, а також деяких видів діяльності, що підлягають ліцензуванню. В Проекті заплановано впровадження податку на нерухомість із внесенням його до переліку місцевих податків та зборів.
– Який механізм здійснення непрямого визначення податкових зобов’язань за непрямими методами?
– Цей метод базується на результатах аналізу фактично отриманих доходів і понесених фактичних витрат платником, в тому числі виявлених податковою інспекцією. З суми витрат, понесених фізичною особою у звітному періоді, вираховуються суми доходів отриманих у цьому ж періоді. При перевищенні витрат над доходами платник буде зобов’язаний надати пояснення і документальне підтвердження витрат понад суму задекларованих доходів. У разі відмови або неподачі такого пояснення податковий орган має збільшити оподатковуваний дохід такого платника на суму перевищення витрат над його доходами. Цей метод планується застосовувати лише після проведення загального декларування громадянами своїх доходів і майнового стану. Для юридичних осіб використовуватиметься метод порівняння
– Які новації планується запровадити для боротьби з мінімізацією податкових зобов’язань?
– Сьогодні вже розроблений проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким врегульовано запобігання мінімізації податкових зобов’язань. Наприклад, право на податковий кредит виникатиме по даті отримання товарів замість чинної норми про дату отримання податкової накладної, що засвідчує факт придбання товарів.
Здійснюватиметься визначення фінансового результату за операціями з цінними паперами у розрізі кожного цінного паперу. Буде запроваджено сплату податків при відчуженні транспортних засобів, які були ввезені на митну територію України без оподаткування, а також надано право митним органам самостійно визначати базу оподаткування і податкові зобов’язання платника у разі отримання від іноземних органів інформації про вартість імпортованих товарів, яка відрізняється від задекларованої.
– Введення податку на розкіш в Україні можливе з наступного року чи ні?
– Наразі в Україні на законодавчому рівні відсутнє визначення розкоші. Розробленим законопроектом передбачається відносити до предметів розкоші квартири площею понад 300 м2, житлові, дачні, садові будинки площею понад 500 м2.
Крім того, в рамках закону «Про плату за землю» пропонується запровадити підвищуючий коефіцієнт «5» для земельних ділянок несільськогосподарського призначення площею понад 50 соток, які знаходяться у власності та користуванні фізичної особи. Розглядається питання збільшення акцизного збору на автомобілі вартістю понад 50 тис. євро та мотоцикли вартістю понад 10 тис. євро. На яхти, літаки, вертольоти за-пропоновано ставку податку 10% від їх вартості.



Переглядів: 635 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100