Головна » 2010 » Серпень » 21 » Збираємо першокласника в школу
14:01
Збираємо першокласника в школу
Першого вересня за шкільні парти в нашому районі сяде майже 260 першокласників. Шкільні форми, зошити, ручки, пенали та інше шкільне приладдя зараз користуються неабияким попитом у магазинах та на ринку. Редакція порахувала, скільки ж обійдеться батькам зібрати дитину в школу за цінами на 
Перш за все зазначимо, що вартість товарів для школярів залежить від якості та виробника. Спеціалісти, однак, радять батькам у виборі покупки керуватися не лише розміром гаманця, а й звертати увагу на зручність та безпечність товарів.
Шкільну форму краще обирати якісну. Головне – це правильно вибрати шкільну форму, адже ваше маля буде щодня одягати її. Тому вона повинна мати не лише естетичний вигляд, а й бути зручною як для носіння, так і для прання. Звісно, чим менше синтетичних домішок у тканині, з якої пошито форму, тим краще для вас і вашої дитини. Від якості залежить і ціна учнівського вбрання. У нинішньому році шкільний костюм для хлопчика можна придбати і за 115 гривень, і за 250. У минулому році більш якісний костюмчик коштував на 85 гривень дешевше. Біла сорочка подорожчала в середньому на 20 гривень і коштує зараз 65 грн. Додайте ще туфлі за гривень 120-150, краватку за 15 чи «метелик» – за 5 гривень, пасок до брюк за 25. От і виходить, що тільки вбрання для маленького джентльмена на Перше вересня обі-йдеться вам у 330-505 гривень.
Для дівчаток асортимент шкільного вбрання дещо різноманітніший і ціни вищі. Шкільна форма залежно від якості коштує близько 115 – 250 гривень. За кращу якість та дизайн доведеться заплатити більше – гривень 335. У минулому році батьки за шкільну форму для першокласниць платили на 50-160 гривень менше. Продавці пропонують для дівчаток костюми-трійки і окремо сарафанчики, спіднички та блузочки за різну ціну. Святкова блузка обійдеться вам від 85 гривень. Туфлі можна знайти і за 100-150 гривень, та самі продавці зазначають, що краще купувати якісніше взуття, а значить і дорожче. Прикрасою кожної першокласниці, звісно є банти, пара яких коштує щонайменше 20 гривень. Отож батькам доведеться викласти 320-570 гривень.
Ціна на спортивні костюми теж різна – від 80 до 170 гривень, а кросівки можна придбати в середньому за 100-150 гривень.
Вибираємо ранець для першачка. Згiдно з санiтарно-гiгiєнiчними нормами, шкiльний ранець має бути виготовлений з гiгiєнiчного водо-вiдштовхувального легкого матерiалу, забезпечений свiтловiдбивачами i еластичними лямками. Правильно вибраний наплічник – запорука здоров’я вашої дитини. Спеціалісти наголошують, що ранець для першокласника повинен важити не бiльше 500 – 700 г (порожнiй) i мати лямки шириною не менше 35 мм, прошитi ущiльнювачем, щоб вони не рiзали плечі, i дитина не вiдчувала болю i дискомфорту. Ранець повинен добре тримати форму i не деформуватися при складаннi шкiльного приладдя. А спинка має бути жорсткою i бажано ортопедичною. На місцевому ринку шкільні наплічники можна купити за 45-200 гривень. Ціна їх зросла порівняно з минулим роком практично на половину.
А що у ранці?
Почнемо зі звичайних ручок, ціни на які варіюються від 60 копійок до 2,5 гривень. Головне, щоб вона була легкою. Маленьким пальчикам важко довго утримувати масивну товсту ручку. Її поверхня має бути ребристою, щоб було зручно тримати i вона не зiсковзувала. Не варто купувати першокласнику гелеві ручки, адже вони швидко списуються, краще починати зі звичайної кулькової.
Особливу увагу варто звертати на якість зошитів. Зошит на 12 листків коштує в середньому 0,9-1,2 грн. Діти зазвичай хочуть, аби в зошиті була яскрава обкладинка із телезірками чи модними машинами. Та батьки мають пам’ятати, що папiр в зошитах повинен бути якiсним i не скочуватися при письмi ручкою. А поверхня паперу – щільною i рівною, без чисельних дрiбних паперових «ворсинок».
Ще радять звернути увагу на розлініювання. Для дітей із поганим зором варто придбати зошити з яскравими лінієчками і клітинками, щоб їх було добре видно. Якщо ж у дитини із зором все гаразд, то варто зупинити свій вибір на блідому розлініюванні сірого чи блакитного кольору, щоб від дуже яскравого малюнка в дитини не рябіло в очах.
Для першачків є спеціальні каліграфічні прописи, які коштують 8 гривень.
Також для вашого маленького учня знадобляться простий олівець (0,5-1 грн) та набір кольорових олівців. Найдешевші коштують 5 гривень, стільки ж і фломастери. Альбом для малювання – 2,5 – 10 гривень. Чим більше кольорів у наборі – тим більше батькам доведеться заплатити грошей. Ціна лінійки – 0,5 – 1,5 грн, гумки – 1 гривня, найпростішої стругачки для олівців – 0,5 грн. Акварельні фарби пропонують за 8-10 гривень, а до них ще й склянка – «непроливайко» за 2 грн. Набір кольорового паперу коштує 3 гривні, картону – 4 грн. Пластилін можна придбати за 5 гривень і більше, а до нього рекомендують ще й дошку з набором інструментів за 4 грн. І не забудьте про віяла з цифрами та літерами, кожне з яких коштує 7 гривень. Крім того, в асортименті є ще папки для ручної праці за 15 гривень, папки для зошитів за 6 грн. Усе це складіть в пенал, мінімальна ціна якого – 10-15 гривень і сміливо відправляйте свого першокласника в школу. Звісно, якщо у батьків є достатньо коштів, то втіленню дитячих мрій немає межі – адже та ж гумка може бути виготовлена у формі улюбленого мультиплікаційного героя та й ще й приємно пахнути. Хоча й коштуватиме у кілька разів дорожче. Те ж стосується усього шкільного приладдя – чим яскравіше, тим більше шелестких купюр перейде з батьківського гаманця в руки лю-б’язного продавця.
Тож «найдешевший» ранець (разом з приладдям) для першокласника обійдеться у 160 гривень, та за умови, що батьки придбають якісний наплічник, а приладдя в ньому буде яскраве і «модне», тоді їм доведеться викласти близько 360 гривень.
Тож, у нинішньому році менше 680 гривень для того, щоб зібрати дитину в перший клас витратити навряд чи вдасться. В середньому ж, якщо збалансувати ціну і якість товарів для учнів, а також врахувати їх бажання, щоб усе було красивим та яскравим, готуйтеся полегшити свій гаманець майже на 1250 гривень. А це вже тягне на місячну середню заробітну плату одного з батьків.
Та попри все першого вересня заквітчана й ошатна школа знову відкриє гостинні обійми новим учням. А вони, усміхнені та веселі, серйозні й бешкетники зроблять свої перші шкільні кроки.
Ольга МОЛЯВЧИК
Переглядів: 1237 | Додав: zmya | Рейтинг: 3.7/6
Всього коментарів: 1
1 kulunka  
0
Ох і ціни "кусючі"! shock

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100