Головна » 2010 » Липень » 13 » Безхмарного неба, настрою гарного Вам, хлібороби
13:38
Безхмарного неба, настрою гарного Вам, хлібороби
Як у доброго хазяїна у господарстві, так і в сільськогосподарському підприємстві — для нормального функціонування має бути все. Тобто, і засоби виробництва, і, відповідно, продукція, яку можна виростити на благодатних землях Ружинщини. На цьому постійно наголошує голова райдержадміністрації В.С.Бондарчук.

Відповідно, під час проведення семінару з керівниками сільськогосподарських формувань району наголошувалось на ефективному використанні земельних ресурсів, техніки. Особлива увага акцентується на до-триманні сівозміни. І хоча, здавалося б, питання не на часі, проте незабаром, після збирання врожаю, закладатиметься основа під урожай наступного року. Саме зараз необхідно розрахувати посівні площі для подальшої підготовки ґрунту під посіви.
Але не це було основним питанням зустрічі. Учасники семінару оглянули посівні площі у СФГ ім. Мічуріна, ТОВ «Новофастівське», ДП «Ілліч Агро Умань», відвідали Зарудинецьке хлібоприймальне підприємство. Ознайомились з підготовкою господарств до збирання врожаю 2010 року. У кожного господаря викликає нарікання цінова політика на вирощене. Адже закупівельні ціни не відповідають затраченим коштам на вирощування врожаю. Тим більше, ще не встановлені закупівельні ціни на зерно у нинішньому році, але, за прогнозами спеціалістів, вони не будуть вигідними для сільгосптоваровиробників.
Відрадно те, що в нинішньому році, на відміну від минулого, на ланах господарств ростуть цукрові буряки. У зорянському господарстві останні три роки цукристі не сіяли. Причин цьому багато. Культура затратна. Потребує не тільки затрат людської праці, а й значних капіталовкладень. Від держави фінансової підтримки не було. І в нинішньому році її не очікується, проте час показав, що цукор має бути в господарстві. Та й для вирощування цієї культури у сільгосппідприємствах збереглась техніка, налагоджений процес вирощування. Тепер потрібно, щоб переробні підпри-ємства підтримали сільських виробників. Тоді держава матиме власний цукор, а не завезений з-за кордону.
— Вирішили відновити галузь, — зазначив керівник господарства В.І.Пилипчук. — Те, що маємо, потрібно берегти, адже без використання техніка виходить з ладу. Маємо, чим обробляти, маємо, чим збирати. Крім того, як би там не було, але цукор завжди цінувався. Сіяли в нинішньому році перевіреними вітчизняними сортами. Можна було й імпортними, але тут є значна доля ризику, яка у випадку застосування вітчизняних сортів значно менша.
Перший заступник голови райдержадміністрації, начальник управління АПР Б.О.Хода-ківський зазначив, що в районі посіяно 1800 гектарів цукристих, хоча раніше господарства сіяли значно більше. Не слід викреслювати з обігу цукрові буряки. Час покаже, що цукровою галуззю варто займатися.
Під час візиту на Зарудинецьке ХПП наголошувалось на підготовці приміщень для зберігання зерна. Необхідно провести дезінфекцію приміщень, обробити їх від шкідників.
Голова РДА В.С.Бондарчук зазначив, що через цінову по-літику термін зберігання зерна в господарствах може зрости, тому приміщення мають бути в належному стані. Адже якісне зерно має вищу ціну.
У нинішньому році у сільгосппідприємствах усіх форм власності до збирання підлягає 32638 гектарів зернових. В тому числі 24000 гектарів — ранніх. Посіяно 12625 гектарів озимої пшениці, 300 га — жита, 700 га — озимого ячменю, 4069 га — ярої пшениці, 5194 га — ячменю. Значні площі були зайняті посівами озимого ріпаку, який через погодні умови пропав. Дещо більші надії покладались на посіви озимого ячменю. Саме тому потрібно зібрати вирощене з найменшими втратами, наголосив у своєму виступі начальник відділу розвитку сільської місцевості, врегулювання відносин власності, правової роботи управління АПР В.П.Базилюк.
На нинішніх жнивах буде за-діяно 36 власних комбайнів та близько 80 залучених зі сторони, зазначив начальник відділу механізації та інженерно-технічного забезпечення управління АПР С.П.Бойко. За такої кількості техніки та нормальної погоди за 12 днів можна завершити збирання зернових. Для ефективного використання техніки та економії часу у господарствах необхідно створити ремонтні ланки, які б оперативно надавали допомогу безпосередньо на полі.
Звернуто увагу на дотримання правил техніки безпеки, пожежної безпеки під час збирання врожаю.
Підсумовуючи роботу семінару, В.С.Бондарчук наголосив на використанні сидератів, підборі нових, високоврожайних районованих сортів, дотриманні сівозміни. Тоді і врожайність підвищиться.
Хліб вирощений, тепер головне завдання — вчасно та без втрат його зібрати. Адже хліб не той, що в полі, а той, що в коморі. Безхмарного неба та гарного настрою Вам, хлібороби.

Василь КАЩУК

Переглядів: 1081 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100